LÁJFHEKK

Itt a nyár, költözz ki az erkélyre!

Juhász Edina 2017. május 1., hétfő 10:56

Lassan megállíthatatlanul itt a jó idő, eljön az erkélyen és a teraszon vacsorázás vagy csak az egyszerű vasárnap délutáni ejtőzés időszaka. Összegyűjtöttük honnan mivel lehet feldobni a teraszt.

A tavasz beköszöntével minden a kerti munkálatok és a kültérre szánt bútorok körül forog, pedig jobb híján sokan az erkélyen vagy egy kisebb teraszon ejtőznek nyaranta. Jó hír nekik, hogy trendi kiegészítőket és bútorokat nemcsak a kertben lehet felhalmozni, sőt számtalan olyan megoldást kínálnak az áruházak, amivel egy kisebb erkélyen is jut hely mindennek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dörzsöld le magad kávézaccal, az legalább ingyen van!

Aladár 2017. április 29., szombat 13:37

Kertészettel kapcsolatos trükkök, nem csak kertészeknek!

A 5-Minute Crafts videójából bárki megtanulhatja, hogy kell pár virágcserép, egy csomó festék, és egy pohár felhasználásával egy darab gyertya befogadására képes cserépvárat építeni. Vagy, hogy ha lekonyult a cserepes virág akkor meg kell öntözni házi tápoldatot kell készíteni neki banánból meg tojáshéjból meg kávézaccból.

Na jó, nem gonoszkodunk tovább, egy csomó valóban hasznos tippet is elleshetünk a videó készítőitől, akik megint biztosra mentek, és nézőik elégedettségének biztosítása érdekében 13-nál sokkal több trükköt zsúfoltak a videóba.

Van itt műanyag palack alapú pohár-, törlőkendő-, és rizsadagoló; furfangos cserepek, kertészek számára ideális, lehasznált farmerből készült szerszámtartó; és pólóból készült, virágok felfüggesztésére alkalmas virághinta is. A kávézacc újrahasznosítására is vannak itt tippek, a kávézacc ezek szerint szagelszívó berendezés, bolhariasztó kutyasampon, és testradír szerepét is betöltheti az életünkben.

Hogy mi köze a testradírnak a kertészethez, az persze jó kérdés. A trükkök nagy része valóban olcsó, az esetek többségében 0.00 magyar forint az anyagköltség.

Erre figyelj, ha kanapét vásárolsz

Aladár 2017. április 28., péntek 17:30

Nem árt körültekintőnek lenni a megfelelő kanapé kiválasztásakor.

A kanapévásárlás elviselhetetlen könnyűsége

Vajon sikerült az ideális kanapét kiválasztanod? És nem fizettél túl sokat érte? Ha alaposak akarunk lenni, a bútorválasztás zavarba ejtő, akár ijesztő feladatnak is tűnhet. Sajnos a bútorgyártók sem mindig őszinték termékeik képességeit illetőleg, és gyakran túl is árazzák azokat.

shutterstock 514912501
Fotó: Shutterstock

Nem árt tehát egyértelműsíteni magunkban, mik azok a dolgok, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy igazán kényelmes, tartós bútordarabot tudjunk kiválasztani. A négy legfontosabb ilyen kategória a keret minősége, a rugórendszer, a párnázás, és a bútorszövet szabása. Mindezt szem előtt tartva, a következő dolgokra érdemes figyelni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dühös vagy? Takaríts! Takaríts durván!

Aladár 2017. április 26., szerda 17:10

Ha van olyan ismerősöd, aki a mérgét vak rombolással vezeti le, itt az ideje, hogy megismerje a düh alapú takarítás módszerét.

Ha valami miatt idegesek, mérgesek vagyunk, jó ötlet lehet a sötét oldal energiáit a környezetünk és önmagunk ököllel vagy alkohollal való lerombolása helyett valamilyen konstruktívabb tevékenységbe ölni. Egy jó jedi ilyenkor takarít. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt vedd meg: szuper lámpák aliról, ebayről

Divany.hu 2017. április 25., kedd 17:41

Körbenéztünk a neten, és bizony jobb ajánlatokat találtunk csillárokra és falikarokra, mint a környező boltokban. Légy eredeti, merj törékeny holmit is netről rendelni, és figyelj a lámpa áramfelvételére, valamint arra, hogy olcsó húsnak sokszor híg a leve...

Egyedi csillárt, falikart és/vagy akár állólámpát találni frissen felújított lakásunkba korántsem egyszerű feladat. Ha boltokba megyünk nézelődni az ízléstelenség teljes elhatalmasodása mellett az áraktól dobunk még nagyobb hátast. Ha otthon, a négy fal között keresgélünk lámpákat, az árak továbbra is lehetnek sokkolóak, és az időt is rá kell szánni, de legalább sokkal több mindenből választhatunk. 

És ha kitartóak vagyunk, és tudjuk, mit keresünk, akár az ebay-en, sőt, az aliexpressen is találhatunk kincseket, és persze vannak nemzetközileg is szállító lámpaboltok, ahol szintén keresgélhetünk.

Külföldi netes rendelésnél viszont triplán figyelj oda, ki az eladó, ha nem akarsz melléfogni, csak olyantól rendelj, akinek már sok-sok (több ezer) megrendelés után is jó az értékelése, és az is klassz, ha az adott darabra is sok pozitív visszajelzés van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hol vásároljunk olcsó cipőt?

nemoszi 2017. április 25., kedd 11:39

Vagy simán csak jót? Boltkörkép árakkal, képekkel!

A táskák és dzsekik után most a cipőkínálatot is megmutatjuk: találtunk egész olcsón, már párezer forintért is mokaszinokat, balerinákat, de a galériában találhat 20-30 ezres cipőcsodákat is. Ami a trendeket illeti: mindenhol kaphatók fémesen csillogó lábbelik, az Oxford-cipők és belebújós tartják magukat, és jön föl az utcai edzőcipőkínálat. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsit benézte a nagyi a virágmintát

Aladár 2017. április 24., hétfő 17:03

Ízlés szerint el lehet könyvelni reménykeltő, vagy épp ellenkezőleg, az apokalipszis közeledtét jelző jelenségnek is, tény azonban, hogy 2017-ben néhány kattintás elegendő ahhoz, hogy pár nap múlva már át is vehessük saját, vadiúj, péniszmintás díszpárnánkat.

Idősödő családtagjaink egyes könnyfakasztó melléfogásait látva egyáltalán nem rendkívüli A nagyi és a hímtagokkal gazdagon meghintett díszpárna esete, inkább az lehet meglepő, hogy aránylag kevés hasonló incidensről tudni. Egy Reddit felhasználó publikálta a következő míves, inkább műtárgynak, mint használati tárgynak tűnő párnáról készült fotót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Júniustól új helyre zarándolkolhatnak svéd bútorok rajongói

Aladár 2017. április 24., hétfő 13:16

Az új áruház júniusban nyílik, és sok kutat ástak hozzá.

Az Ikea legújabb, soroksári áruháza június 14-én reggel 9-kor nyit. Az áruház fűtésére/hűtésére olyan geotermikus, környezetbarátbarát fűtési rendszert alakítottak ki, ami 140 db, 120 méter mély kút kiásását követelte meg az építőktől. Az Ikea úgy tűnik komolyan veszi ezt a megújuló energiaforrás dolgot. Vagy csak nagyon szeretnek ásni…

A nyitást beharangozó videóból az is kiderül, hogy az áruház meglehetősen nagy, meglehetősen sokan dolgoztak rajta, kék-sárga színű és lakberendezéssel kapcsolatos dolgokat árul majd. Ha pontosságra törekszik az ember, úgy lehetne leírni az új Ikeát, hogy olyan lesz, mint amilyen a többi Ikea. Fő a megbízhatóság!

Ez lesz az új menőség a lakberendezésben!

Adamek Alma 2017. április 23., vasárnap 17:52

A Milánói Design Héten kiállító tervezők szerint menő lesz a csőváz, a pasztell és a színes üvegek.

Pár hónappal a stockholmi Design Weeket követően az olasz divatfővárosban is bemutatták a legújabb trendeket a Milánói Dizájnhéten, az 56. Salone del Mobilén és kétévente megrendezésre kerülő Euroluce lámpavásáron.

A galériára kattintva mutatjuk, hogy milyen formákban és színekben gondolkodtak a kortárs dizájnerek a világ egyik legelismertebb és legnagyobb bútorkiállításán, ahol kiderült, hogy a jól bevált klasszikusok mellett a jövőben menő lesz a csőváz szerkezet, a műgyanta, a színes üvegek, a márvány és a pasztell. Meg az is, hogy a galériában összeszedett, szakmai berkekben szenzációt keltő újdonságok egy részénél egész ügyesen be tudjuk azonosítani, hogy az egy szék vagy asztal, vannak viszont olyan műremekek, amelyek funkciójával kapcsolatban a sötétben tapogatózunk.

Valószínűtlenül gyönyörű fák

Aladár 2017. április 22., szombat 16:34

De legalábbis megnyugtatnak. Szánj minden nap legalább 10 percet fa nézegetésre!

A fák csodálatos jószágok. Nemcsak lajhárok, Ford Anglia típusú személygépjárművek, és Mijazaki karakterek otthonául szolgálnak; ellátnak minket oxigénnel; és árnyékot szolgáltatnak a hőségben. Emellett, szakszerű kivágás után tüzelőanyagként is megállják a helyüket.

De az itt megmutatott fákról reméljük senkinek nem a tüzelő ugrik be elsőre, bár kétségtelen, hogy a lentebb szemügyre vehető Angyal Tölgy például évekre megoldást jelenthetne egy nagyobb baráti társaság barbecue szükségleteire is.

Nem kell megijedni, ha valaki nem látja benne az angyal formát, az Angyal Tölgy a helyi folklór szerint a körülötte bandázó angyalokról, illetve egy még szárazabb magyarázat szerint az ott élő Angel házaspár birtokáról kapta a nevét.

Ilyen és ehhez hasonló fanevezetességekkel találkozhat, aki végigböngészi a következő fa-válogatást, amelyben sok különleges és gyönyörű fát mutatunk meg.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: mindegy, hogy cukormentes vagy cukros kólát veszel?

Juhász Edina 2017. április 21., péntek 14:38

Állítólag az új receptúrával már alig van különbség a cukormentes és klasszikus kóla íze között. Vajon a szerkesztőségünkön is kifog ez a teszt?

Zéró és sima - vagy ahogyan többen hívjuk, normális - kólának az íze is más, vagyis csak volt, ha minden igaz. A gyártó ugyanis változtatott a receptúrán, ezzel pedig a sajtóközlemény szerint még közelebb jár a hagyományos kóla eredeti ízéhez a cukormentes verzióé. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

D&G+Smeg: robotgép ilyen csicsás még nem volt!

Menő/Ciki

Aladár 2017. április 21., péntek 11:29

A Smeg gépek letisztult formavilága, és a D&G még a szokásosnál is csiricsárébb, de most egyszerre régies hangulatot is keltő mintái úgy tűnik jól megférnek egymás mellett. Csicsás új kollekció konyhai sznoboknak.

Összeállt a Smeg és a Dolce & Gabbana egy konyhai kollekcióra, amelyben létrehozták a világegyetem minden bizonnyal legcsicsásabb robotgépét (és kenyérpirítóját, stb). Mivel az árak egyelőre nem ismertek, a kérdés csak az, vajon a csillagászati áron kínált hűtők és konyhai eszközök, és a hasonlóan elérhetetlen luxusmárka árai összeszorzódnak-e.

Létrejön-e minden idők legdrágább konyhai kollekciója, vagy egy mezei Smeg kenyérpirítót használó háztartás számára is opció lesz a kis vitorlásokat és tudományos nevükön „színes verebeket” felvonultató Smeg x Dolce pirító beszerzése? 

A post shared by SMEG USA (@smegusa) on

Távolról sincs vége, olvasson még »
93 szavazat 108 szavazat

8 tipp az igazán menő erkélyért!

maze 2017. április 20., csütörtök 16:46

Itt a tavasz, ideje kihajigálni mindent az erkélyről, ami nem oda való, és beköltöztetni a növényeket, kávézó asztalkát és a jókedvet!

Hívják bár balkonnak, erkélynek, terasznak, az embernek szüksége van egy térre, ahol úgy tud szabadban lenni, hogy közben otthon is van egyszerre. Tudja ezt minden olyan szerencsés, akinek valaha volt terasza, de mi most senkit nem a terasz fontosságáról akarunk meggyőzni, hanem sokkal inkább arról, hogyan kell berendezni azt úgy, hogy kedvünk is legyen kiülni akár a hűvösebb tavaszi estéken is. 

Kezdjük azzal, ami ugyan egymondatossá teszi cikkünk értelmének lényegét, de mégis a legnagyobb igazság: Legyen ZÖLD! Mondjuk így: 

Aztán, ha ezt átvittük a mélyen tisztelt lakógyűlésen, akkor nincs is nagyon miről beszélni... Persze, hogy csak viccelünk, hiszen az első és legfontosabb, hogy meglegyen az akarat, ami egy élhető erkélyhez kell, azaz hogy ne a lakás ezen helyisége legyen az úgynevezett "rumpelkammer", azaz az a hely, ahova a biciklitől a sílécen át a kinőtt gyerekágyig minden megy. Tudom, nem könnyű, de érdemes elhinni, hogy csak akarni kell, házasságok múlhatnak egy kellemes intimitással berendezett erkélyen.

Ha kisebb erkélyünk van, és nincs kedvünk/időnk komoly bútorokkal feldíszíteni azt, akkor választhatjuk ezt a tökéletes megoldást és a földön ülést, amikor az idő engedi. Persze a növények gondozása és a miniszökőkút vízellátása annyira itt is komoly feladatnak tűnik, de kicsire nem adunk, és tényleg frankón néz ki. 

How cute is this balcony Garden!* #interiordesign #interiordecor #interiorforall #interiorinspo #balconygarden #balcony pic credit homewoo

Lady.MaryTherese (@lady.marytherese) által megosztott bejegyzés,

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sörös pénzeli a civileket

Juhász Edina 2017. április 20., csütörtök 14:16

Ki hallott már olyat, hogy sörözéssel lehet segíteni civil szervezeteknek? Mi! Mutatjuk is, hogy hogyan.

Adott egy csapat fiatal, akik segíteni szeretnének, meg közben jót iszogatni. És adott egy sör, illetve egyből kettő, amik nem akarnak kézműves csúcssör szerepében tetszelegni, viszont mindkettő többet tud bolti társaik többségénél. És akkor nézzük részletesebben, miről is szól a jótékonysági sör, vagyis a Share modell, amivel minden szereplő jól jár.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dagadt egerek hesszeltek a baranyai élelmiszerboltban

Juhász Edina 2017. április 19., szerda 11:22

Több mint százféle lejárt élelmiszert próbáltak eladni egy baranyai településen.

Vásárosdombó élelmiszerboltjában a tulajdonos kissé félreértelmezte a retróláz kifejezést, és lejárt szavatosságú termékekkel töltötte fel az árukészletét, ami pedig még esetleg fogyasztható volt, annak egy részén az egerekkel kellett megosztoznia a vásárlóknak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Soha többet kupi a konyhapulton!

Divany.hu 2017. április 18., kedd 17:24

Ki nem ismeri az érzést, amikor már a frissen vett zöldségeket se tudjuk kipakolni a konyhapultra, mert az tele van az előző napi vacsora maradványaival, meg a heti postával. Pedig tök egyszerűen meg lehetne úszni a rendetlen konyhapultot: rendesnek kell lenni!

Amióta a fránya amerikai konyhák a divatba jöttek, azóta tudjuk, hogy ha rend van a konyhában, a lakásban is rend van. Mégis a világ legnehezebb dolgai között tartjuk számon az üres konyhapultot, pedig sokkal nagyobb kedvvel állunk neki akár egy komolyabb vacsora elkészítésének is, ha rend van körülöttünk. Az apartmenttherapy-n találtunk néhány praktikus ötletet arra, hogy egész évben rendezett konyhai körülmények várjanak ránk, legyen szó akár amerikai típusú, akár normál konyháról.

Az egész alapját az a felismerés adja, hogy a rendetlenségnek általában minden lakásban van néhány fix kiindulópontja, magyarul van pár olyan hely, ahová először tesszük le a dolgokat. Aztán, amikor az megtelt, akkor kezdünk máshova pakolni, aztán megint máshova. Ha az elsődleges kupizónát megtanuljuk viszonylag jól kordában tartani, az az egész lakás rendességére látványos hatással lesz.

És a tapasztalatok szerint az emberiség univerzális elsődleges kupizónáinak megfontosabbika a konyhapult.

Főzés közben folyamatosan rakjunk rendet

Elsőnek nem árt, ha miután előkészítettük az ételt, rögtön minden felesleges edényt, kést, vágódeszkát elmosogatunk. Ennek gyakorlati haszna is van: először is a desszert nem lesz fokhagymaízű a főétel elkészítése után, másrészt a folyamatos pakolás-mosogatás-újrakoszolás triumvirátusa ugyan sziszifuszi munkának tűnik, de egyszer csak vége lesz, és asztalhoz lehet ülni nyugodt körülmények között. Az más kérdés, hogy ebéd után, az asztal leszedésével ,még vár ránk egy feladat, de mennyivel kisebb, mintha az egész főzés összes szemetét, kellékét, koszos edényét is akkor kezdenénk el rendberakni. 

shutterstock 422846599

Ne a konyhapultra dobáljuk az iratokat

A postaláda kiürítése után annak tartalmát folyamatosan a konyhapultra halmozod? Együtt vár jobb sorsra a Nemzeti Együttműködés kérdőíve a villanyszámlával? Ez a megoldás teljesen természetes, kiváltképp, ha éppen bevásárlásból, óriási zacskókkal jövünk haza, ám nem állapot! Legalábbis, ha rendezett konyhapultot szeretnél.

A postának és egyéb reklámanyagoknak, ha nem a szelektív kukában, akkor egy, erre a célra kialakított tárolóban van a helye. El lehet helyezni az előszobában, vagy a konyhának egy kevésbe feltűnő, kihasználatlan területén egyaránt. Értelemszerűen ezt is üríteni kell néha, ami mondjuk azért sem árt, mert talán nem zárják el az áramot, ha időben befizetjük a csekkeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tavaszi táskakörkép: mutatjuk a kínálatot!

nemoszi 2017. április 18., kedd 14:27

Rengeteg üzletben jártunk, felkutattunk a párezres daraboktól a több tízezresig mindent. Sok sok kép!

Tavasszal nemcsak átmeneti kabátot, hanem táskát is szívesen vásárol az ember: oké, táskából elég lenne összesen egy is, de remek kiegészítő, egy jól eltalált darab sok ruhát képes feldobni. Ráadásul némelyik táska ára egy-egy nyakláncéval vetekszik, ha nem vagyunk nagyon megszorulva, nincs igazán okunk arra, hogy 1-2 táskával húzzuk le az életünket. Hogy 2017 tavaszán éppen mit kínálnak az üzeletek, azt a hajtás után megnézheti!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lepukkantból menő konyha 120 ezerért

Adamek Alma 2017. április 17., hétfő 14:15

Egy kreatív blogger szerint akár 100 ezer forintból helyrepofozhatjuk a helyiséget.

Többször is foglalkoztunk az elmúlt hetekben a konyhákkal, sőt azt is megmutattuk, hogy milyen változásokon ment át a helyiség az elmúlt 100 évben. Ezúttal a Dr. Livinghome bloggerének, María Jesús Vázquez olcsó és könnyen kivitelezhető projektjét mutatjuk be, amiből kiderül, hogy nem feltétlenül kell nagy költségekbe vagy adósságba verni magunkat ahhoz, hogy egy szerethető, trendi főzősarkat varázsoljunk magunknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kertészkedj az erkélyen sikeresen!

Aladár 2017. április 16., vasárnap 16:19

A tavasz érkeztével ellenállhatatlan vágyak, soha nem látott érzelmek ébrednek sokakban: "Itt az ideje, hogy hobbikertésszé váljak!"

A tavaszi zöldben sétáláskor sokak fejében megszületik az ötlet, hogy kertészkedésre adja a fejét. Hiába azonban az elhatározás, a város szívében nem igazán adottak a körülmények a nagygazdálkodásra. Ha a Gladiátor fantáziánkat nehéz is lesz valóra váltanunk, azért mindenkinek van esélye a kistermelővé válásra. Egy kis kreativitással bárki belevághat a földművelésbe, elég lehet ehhez egy erkély is. 

shutterstock 503237617
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk a 123 ezer forintos, forradalmi hajszárítót

Divany.hu 2017. április 15., szombat 13:39

Az 1960-as évek óta nem történt semmi változás a hajszárítók kialakításában. Most viszont a Dyson előrukkolt egy új technológiával. Mi pedig kipróbáltuk.

A hajszárító az a termék, ami gyakorlatilag minden háztartásban van, a boltok is dugig vannak vele különböző árkategóriákban, de senki sem agyal általában túl sokat azon, hogy melyiket is válassza. Talán pont amiatt, mert az elmúlt évtizedekben senki sem állt elő semmi hatalmas újítással, a haj meg tulajdonképpen meg a levegőn is megszárad. Aztán a berlini IFA kiállításon megláttuk a Dyson szuperkészülékét, ami olyan mintha valami szuperfuturisztikus vasutas tárcsával szeretne új frizurát készíteni. Később pedig kiderült, hogy itthon is lehet majd kapni, csakhát 122 ezer forintba kerül- mnnyiből van, aki az egész fürdőszobát felújítja, nemhogy egy hajszárítót vesz belőle. De akkor mit is tud ez a készülék? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Géza, már a villanykörte is okosabb nálad!

Aladár 2017. április 14., péntek 14:31

Mi az okos világítás? Például, amikor telefonnal vagy távirányíthatóval is kapcsolgathatjuk (akár távolról is) a lámpákat, vagy amikor világítani kezd az ajtó, ha arra van szükség.

Az első és legegyszerűbb lépés, ha valaki okosotthont szeretne, egy okos izzó beszerzése. Ez általában magának az izzó vezeték nélkül vezérelhető változatra való cseréjét jelenti. Most az Ikea is előállt a maga okos világításával, ami a Trådfri  névre hallgat és már itthon is beszerezhető. 

Skärmavbild 2016-12-05 kl. 11.06.20.png
Fotó: Ikea
Távolról sincs vége, olvasson még »

19-ből 17 teljes kiőrlésű lisztben van mikotoxin

Juhász Edina 2017. április 13., csütörtök 15:35

A Tudatos Vásárlók Egyesülete független laborban ellenőriztette, hogy a kiválasztott termékekben a leggyakrabban előforduló mikotoxinok jelen vannak-e, és ha igen, milyen koncentrációban.

A teljes kiőrlésű lisztek népszerűsége az egészséges táplálkozás terjedésével egyre nő a fogyasztók körében, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete a nagyobb áruházláncokban vagy kisebb (bio)boltokban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg. A gabonafélék esetén hazánkban a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így a TVE ezek koncentrációját vizsgáltatta akkreditált laboratóriumban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan válassz normális sonkát?

Juhász Edina 2017. április 12., szerda 12:31

A húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül, ugyanakkor pont ez szokta a legnagyobb csalódást is okozni. Ezért jó ha tudod, hogy mit takarnak a jelölések és mi minden másra kell odafigyleni.

Az a népi bölcsesség, miszerint az olcsó húsnak híg a leve, a sonkára hatványozottan igaz, a szakirodalom szerint ugyanis a lékiválás az egyik fő ismertetőjele annak, ha egy sonka silány minőségű.

Milyen sonkákat találsz a boltokban? Melyiket válaszd? Mit jelent a füstölés? Ezekre kerestünk választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudod, hogy néz ki egy "a" betű? Haha!

Aladár 2017. április 12., szerda 10:02

Érezted már, hogy elviselhetetlen, hogy az egyes betűk mindig ugyanúgy néznek ki gépelés közben? Ha te nem is, van egy bogaras zseni, aki nem tudott így tovább élni, és feltalálta az alakváltó betűket, amik mindig máshogy néznek ki.

Manapság, amikor szinte fulladozunk a különféle betűtípusokban, a betűtípus tervezők kicsi, de annál fanatikusabb csoportjától eltekintve kevés lelkesedésre számíthat egy-egy új font megjelenése. Ezen próbál változtatni a Futuracha Pro.

Odysseas Galinos Paparounistnak, az ízlés szerint zseniálisnak vagy hangyásnak is nevezhető grafikusnak szemmel láthatólag pont azzal volt problémája, ami a gépelést úgy általában lehetővé teszi. A görög tervezőt idegesítette a  betűtípusok kiszámíthatósága, az, hogy amikor gépelni kezdünk, tudjuk, mi történik majd a papíron/képernyőn. 

A csótányokról elnevezett betűtípust a kis rovarok csápjai és kinövései ihlették. Ezért hát a cizelláltság, a rengeteg sarkantyú és ide-oda kanyargó kettős betű. A Futuracha lényege, hogy gépelés közben képes kaméleon szerűen változtatni külsejét. Egy-egy betű formáját, elhelyezkedését a szomszédos betűk határozzák meg, kontextusfüggővé varázsolva így a szövegképet.

A Futuracha célja, hogy játékosabbá tegyen egy hétköznapi, eseménytelen tevékenységet, kreativitást csempészve egy átlagos betűtípus funkcionalitása mögé, még ha nekünk, hétköznapi felhasználóknak ez előrendelt, előre leszállított mirelit-kreativitás is.  Aki viszont képes ilyesmire, tovább is szabhatja saját kedvére, egyéni mutációkat létrehozva.

A videó második felében láthatjuk az új betűtípust akcióban.

Ilyen volt a biztonságtechnika 300 évvel ezelőtt

Aladár 2017. április 11., kedd 13:14

1680-ból származik a londoni Victoria és Albert múzeum kiállításának egyik legkomolyabb darabja: egy olyan biztonsági zár, amit kinyitni akkor is kész ügyességi feladvány, ha amúgy tudjuk, hogyan kell.

A több mint 300 évvel ezelőtt készült zár egy brit lakatos, John Wilkes keze munkáját dicséri. A jelenleg a londoni Victoria és Albert Múzeumban kiállított, rézből és acélból készült szerkezet jó pár, korát igencsak meghazudtoló extrával dicsekedhet, mi a MyModernMet oldalán találtuk ezt a csodálatosan paranoid lakatos mesterművét.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 125

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 6 ruhadarab, ami tiltólistás az irodában

Minden munkahelynek más dress code-ja van, és általában rugalmasak a határok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit felvehetünk. Legalábbis akkor nem, ha szeretnénk karriert építeni.

SZEMPONT 10 dolog, amiért óvatosan a népmesékkel

Elérkezett az ideje kimondani, hogy a népmesék már nem alkalmasak, vagy önmagukban nem alkalmasak arra, hogy pozitív, adaptív világképet közvetítsenek.

ESKÜVŐ Így néz ki egy 1,7 MILLIÁRD forintos esküvő

Egymillió fehér virág, többméter magas esküvői torta, a márványpadlóba arannyal gravírozott monogram.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés