Tesztelték a mikrókat: ennyire kell félned a sugárzástól

GettyImages-1201405313

A mikró használata kapcsán rendszeresen felmerül, hogy a készülék olyan sugarakat bocsáthat ki, amelyek károsak lehetnek az egészségre. Most kiderül, tényleg így van-e.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összesen 75 mikrohullámú sütőt tesztelt le laboratóriumi körülmények között nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve. A szakemberek elsősorban azt vizsgálták, hogy a készülékek mennyire egyenletesen olvasztják ki vagy melegítik fel az ételt, de kipróbálták, hogy alkalmasak-e grillezésre és sütemények készítésére, illetve ellenőrizték energiahatékonyságukat, zajszintjüket, valamint a biztonsági szempontoknak való megfelelőségüket is.

Milyen hatékonyan melegítenek a mikrók?

Egy mikrohullámú sütőtől leginkább azt várjuk, hogy hamar kiolvassza és felmelegítse az ételt – lehetőleg egyenletesen, elkerülve, hogy a külseje tűzforró legyen, miközben a belseje hideg marad.

A teszt alapján úgy tűnik, hogy ezen a téren nem nagyon nyúlhatsz mellé: a vizsgálaton minden termék közepes vagy jobb eredményt ért el. Az árak ugyanakkor széles spektrumon mozognak, és egy adott márkán belül is jelentős eltérések lehetnek. A Panasonic NN-E20JWM modellje például 37 ezer forintos átlagáron kapható, mégis megelőzte márkatársát, a 90 ezer forintos átlagáron beszerezhető NN-ST45KWEPG modellt.

A vásárlásnál több szempontot is érdemes mérlegelni
A vásárlásnál több szempontot is érdemes mérlegelnidusanpetkovic / Getty Images Hungary

Alkalmasak grillezésre is?

Az egyesület szerint a grillfunkcióval ellátott készülékek között csak kevés olyan van, ami ebben a tekintetben valóban értékelhető teljesítményt nyújt, az árak pedig még a hagyományos mikróknál is nagyobb szórást mutatnak. Az első helyen egy Bosch (68%), egy Whirlpool (70%) és Miele egy (72%) termék végzett, amelyekhez 300, 91 és 472 ezer (!) forintos áron lehet hozzájutni.

Mennyire használhatók a kombinált mikrók?

Amennyiben van a konyhádban egy jól működő hagyományos sütő, a mikróvásárlásnál nincs értelme nagyobb költségekbe verni magad. Ez esetben egy egyszerű készülék is elegendő lehet. Ha viszont nem szoktál sűrűn sütni-főzni a konyhában, de néha összedobnál egy egyszerűbb süteményt, akkor megfontolhatod, hogy külön sütő helyett egy kombinált mikrót válassz.

A grillfunkció nem az erősségük
A grillfunkció nem az erősségükTjasa Smrekar / EyeEm / Getty Images Hungary

A teszten szereplő kombinált készülékek átlagára 70 000 és közel 1,16 millió forint között mozgott. A legjobb eredményt (76%) a felső határon lévő árfekvéssel rendelkező Miele H 7440 BMX termék érte el, míg a második helyen holtversenyben (69%) egy Samsung és egy IKEA termék végzett, amelyek 220 és 280 ezer forint közötti átlagáron érhetőek el.

Mennyire biztonságosak?

A grill- és forrólevegő-funkcióval ellátott készülékeknél fontos kérdés, hogy használatukkor mennyire forrósodik át az ajtó vagy a külső burkolat. A szakemberek ezért megvizsgálták a termékek termikus biztonságát is.

A szabvány 60 fokos ajtó és 55 fokos burkolati hőmérséklet-emelkedést enged meg.

Sajnos akadt olyan készülék, ami ezt nem tudta tartani, az elektronikai előírásoknak viszont mindegyik megfelelt.

Mi a helyzet a sugárzással?

Ennek ellenőrzésére sugárzásmérő készüléket használtak, de szerencsére egyetlen esetben sem mutattak ki határérték feletti sugárzást, vagyis ilyen szempontból az összes mikró biztonságosnak tekinthető.

A vizsgált mikrók közül egyik sem bocsátott ki veszélyes sugarakat
A vizsgált mikrók közül egyik sem bocsátott ki veszélyes sugarakatFuse / Getty Images Hungary

Mennyit kell költeni rá?

Az eredmény szerint már 31 ezer forintos átlagáron is lehet olyan mikrót találni, ami összességében jól vizsgázott a teszten. Ha részletesebben is érdekel, hogy melyik készülék hogyan szerepelt, erről ide kattintva tájékozódhatsz (előfizetés ellenében).

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra