Miért vannak a pöttyök a mikró ajtaján?

Csak nehezítésnek vannak ott azok a pöttyök, hogy véletlenül se lássam, mikor kezd el kifutni a tej?

A tudomány és a design kéz a kézben már annyi mindent elért, az azonban még a mai napig nem megy, hogy normálisan be lehessen nézni a mikrohullámú sütőbe, miközben melegítesz valamit. Pedig annyira kézenfekvő lenne, és mennyivel jobban is nézne ki a mikród! El kell keserítenünk, a megoldás még várat magára. 

Faraday-kalitka

Talán valami rémlik még a fizikaórákról, de ha nem, akkor nagyon nagy vonalakban elmagyarázzuk, mi is ez. A Faraday-kalitka az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett terület. A fémháló védőhatása miatt nem hatol be a külső elektromos erőtér, és tulajdonképpen ez védi meg az utasokat, ha a repülőgépbe csap a villám, de ugyanez miatt lesz biztonságos az autód is zivatar esetén. Ugyanakkor esetünkben most az lesz fontos, hogy a sugárzás ne jusson ki. 

A mikród egy erőd

Mármint nem elpusztíthatatlan, de elvileg abból semmilyen sugárzás nem juthat ki, ez biztosítja, hogy rendesen átmelegedjen az ételed, és ne szökjenek el konkrétan a mikrohullámok. Eleve véletlenül találta fel Percy Spencer, aki radaralkatrész kidolgozása közben felfedezte, hogy mellesleg az ételét is fel tudja melegíteni a munka közben. Ennek azonban az a feltétele, hogy ezek a mikrohullámok ne jussanak ki. Vagyis a Faraday-kalitka elve szerint, ha egy területre nem jutnak be az elektromágneses hullámok, akkor nem is jutnak ki onnan, ezért a mikród gyakorlatilag Faraday-kalitkaként kell, hogy működjön. Ehhez pedig szükség van a fémhálóra, a rossz hír pedig az, hogy igen, az ajtón is. 

Pedig jó lenne látni, mikor van kész az étel
Pedig jó lenne látni, mikor van kész az ételShutterstock

Azért nem mindig működik jól a dolog

Nyilvánvalóan a gyártók is hallják az igényt, hogy szeretnél belátni a sütődbe, ennek az eredménye a számtalan olyan videó, amiben egy mikrohullámú sütőben vígan csörög a telefon, pedig elvileg ez nem következhetne be az előbb említett hatás miatt. Aggodalomra egyébként így sincs ok, a sugárzás még a rosszul szigetelt mikrók esetében sem olyan, ami kifejezetten veszélyeztetné az egészséged, de nyilvánvalóan túlzottan jót sem tesz, ezért nem érdemes nagyon közelről percekig bámulni, hogyan melegszik a tökfőzeléked a mikróban, főleg, mert ugye nem is látod rendesen. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek