Ha így tárolod a citromot, akár egy hónapig is eláll

GettyImages-1155844795

A citrom akár egy hónapig is megőrzi frissességét, feltéve, hogy megfelelő körülmények között tárolod.

Vannak, akik a boltból hazaérve egyszerűen a konyhapulton lévő gyümölcsöskosárban hagyják a citromot, ami azonban közel sem tökéletes tárolási megoldás. Mutatjuk, ehelyett mit javasolnak a szakértők.

Így tárold a citromot, hogy friss maradjon

Ha a pulton tartod a citromot, akkor számolnod kell vele, hogy hamarabb kiszárad, és elveszti frissességét. Anina von Haeften, a Farm to the People társalapítója azt mondja, miközben a citrom szobahőmérsékleten csak egy hétig tartható el, addig

a hűtőgépben akár egy hónapig is eláll.

A citrom a hűtőben tovább megőrzi ízét és textúráját
A citrom a hűtőben tovább megőrzi ízét és textúrájátokanmetin / Getty Images Hungary

A szakember azt javasolja, hogy a citromot lehetőség szerint légmentesen zárható edényben tartsd. Így ugyanis lédúsabb marad, és hosszabb ideig megőrzi nedvességtartalmát. Ha viszont a citrom nem elég érett (vagyis zöld), akkor érdemes a pulton hagynod, amíg el nem nyeri jellegzetes sárga színét, és csak utána tedd be a hűtőbe.

A legjobb helye a frissen tartó fiókban lesz.

Ha a citromot a hűtőben tárolod, nemcsak hosszabb ideig áll el, hanem megőrzi ízét és puha textúráját. „Amikor a citrom frissebb, édesebb és kevésbé savas, mint amikor elkezd kiszáradni, ami szobahőmérsékleten gyorsabban megtörténik” – jegyzi meg Maddy Rotman, az Imperfect Foods fenntarthatósági vezetője.

És mi legyen a maradék citrommal?

Ha csak egy fél citromra van szükséged, akkor a másik felének szabadon lévő oldalát fedd le műanyag fóliával, tedd bele egy lezárt edénybe, majd néhány napon belül használd fel. A citromlevet szintén a hűtőben, egy lezárható üvegben érdemes tárolni, mert így néhány napig még megőrzi ízét. Amennyiben ennél hosszabb ideig szeretnéd tárolni, akkor a jégkockatartóba töltve fagyaszd le.

Ha felvágod, gyorsan kiszárad
Ha felvágod, gyorsan kiszáradVeni vidi...shoot / Getty Images Hungary

Ne hagyd veszni a citrom héját sem, ami lereszelve még kapóra jöhet sütemények és más ételek készítéséhez. Ha nem tudod azonnal felhasználni, egy zárt edénybe téve ezt is lefagyaszthatod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra