Ha így tárolod a citromot, akár egy hónapig is eláll

GettyImages-1155844795
Olvasási idő kb. 2 perc

A citrom akár egy hónapig is megőrzi frissességét, feltéve, hogy megfelelő körülmények között tárolod.

Vannak, akik a boltból hazaérve egyszerűen a konyhapulton lévő gyümölcsöskosárban hagyják a citromot, ami azonban közel sem tökéletes tárolási megoldás. Mutatjuk, ehelyett mit javasolnak a szakértők.

Így tárold a citromot, hogy friss maradjon

Ha a pulton tartod a citromot, akkor számolnod kell vele, hogy hamarabb kiszárad, és elveszti frissességét. Anina von Haeften, a Farm to the People társalapítója azt mondja, miközben a citrom szobahőmérsékleten csak egy hétig tartható el, addig

a hűtőgépben akár egy hónapig is eláll.

A citrom a hűtőben tovább megőrzi ízét és textúráját
A citrom a hűtőben tovább megőrzi ízét és textúrájátokanmetin / Getty Images Hungary

A szakember azt javasolja, hogy a citromot lehetőség szerint légmentesen zárható edényben tartsd. Így ugyanis lédúsabb marad, és hosszabb ideig megőrzi nedvességtartalmát. Ha viszont a citrom nem elég érett (vagyis zöld), akkor érdemes a pulton hagynod, amíg el nem nyeri jellegzetes sárga színét, és csak utána tedd be a hűtőbe.

A legjobb helye a frissen tartó fiókban lesz.

Ha a citromot a hűtőben tárolod, nemcsak hosszabb ideig áll el, hanem megőrzi ízét és puha textúráját. „Amikor a citrom frissebb, édesebb és kevésbé savas, mint amikor elkezd kiszáradni, ami szobahőmérsékleten gyorsabban megtörténik” – jegyzi meg Maddy Rotman, az Imperfect Foods fenntarthatósági vezetője.

És mi legyen a maradék citrommal?

Ha csak egy fél citromra van szükséged, akkor a másik felének szabadon lévő oldalát fedd le műanyag fóliával, tedd bele egy lezárt edénybe, majd néhány napon belül használd fel. A citromlevet szintén a hűtőben, egy lezárható üvegben érdemes tárolni, mert így néhány napig még megőrzi ízét. Amennyiben ennél hosszabb ideig szeretnéd tárolni, akkor a jégkockatartóba töltve fagyaszd le.

Ha felvágod, gyorsan kiszárad
Ha felvágod, gyorsan kiszáradVeni vidi...shoot / Getty Images Hungary

Ne hagyd veszni a citrom héját sem, ami lereszelve még kapóra jöhet sütemények és más ételek készítéséhez. Ha nem tudod azonnal felhasználni, egy zárt edénybe téve ezt is lefagyaszthatod.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek