Így szedd ki a foltokat a matracból, és nem kell újat venned

GettyImages-1135996715

A matracot nem lehet csak úgy bedobni a mosógépbe, ezért a foltok eltávolítása egy kicsit körülményesebb, de közel sem lehetetlen feladat.

A matracon lévő foltoktól sokan pánikba esnek, hiszen olyan nyomot hagyhatnak, amitől nehézkes lehet megszabadulni. A szakértők éppen ezért azt ajánlják, hogy minél gyorsabban cselekedve próbáld meg felitatni a kiömlő folyadékot egy száraz ruhával, illetve szükség esetén kezeld a felületet folteltávolító szerrel. De a legjobb, ha előre gondolkozol, és felkészülsz egy esetleges balesetre: egy vízhatlan matracvédő sok fejfájástól kímélhet meg.

Hogyan lehet kiszedni a foltokat a matracból?

Ha nincs matracvédőd, vagy átütött rajta a folt, a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet által megszólaltatott takarítási szakértők a következő lépéseket javasolják:

1. Távolítsd el az ágyneműt. Ezzel megakadályozhatod, hogy a szennyeződés mélyen bejusson a matrac anyagába. Az ágyneműn keletkező foltokra szintén igaz, hogy a lehető leghamarabb fel kell itatni őket. Ezután jöhet a folteltávolító, majd érdemes beiktatni egy mosást.

Ha van matracvédőd, kevésbé kell tartanod a foltoktól
Ha van matracvédőd, kevésbé kell tartanod a foltoktólbrizmaker / Getty Images Hungary

2. Itasd fel a matracon lévő foltot egy tiszta ruhával, óvatos nyomkodó mozdulatokat végezve. Erre a célra egy mikroszálas törlőkendő a legalkalmasabb, de ha nincs kéznél, egy papírtörlő is megteszi.

3. Vigyél fel rá egy kevés folyékony mosószert. Használhatsz univerzális folteltávolítót is, de előtte próbáld ki a matrac egy kevésbé feltűnő részen, hogy nem hagy-e nyomot rajta. Bármelyik megoldás mellett is döntesz, önts belőle egy keveset egy tiszta ruhára, majd óvatosan dolgozd be a foltba. Ha az elszíneződés a száradás után sem tűnik el, ismételd meg újra ezt a lépést.

4. Hagyd teljesen megszáradni a matracot, mielőtt felhúznád a matracvédőt és az ágyneműket. A matrac méretétől függően ehhez órákra lehet szükség. Tartsd észben: attól, hogy a matrac felülete kívülről száraznak tűnik, a belsejében még lehet nedvesség

Mi a teendő a makacs szennyeződésekkel?

Aggodalomra semmi ok, a szakértők a legmakacsabb szennyeződések ellen is rendelkeznek néhány titkos fegyverrel.

Vizelet: Törölj le belőle annyit egy ruhával, amennyit csak tudsz, de kerüld az anyag dörzsölését. Ezután permezz rá egy kevés enzimes tisztítószert, majd töröld át újra. Egy másik, tiszta ruhával töröld szárazra.

Széklet: Távolítsd el a szilárd részeket, permetezz enzimes tisztítószert egy ruhára, és alaposan töröld le a szennyezett felületet, amíg a folt és a szag el nem tűnik.

Vér: Töröld le a vérfoltot egy hideg vízzel átnedvesített ruhával (figyelem, a forró víz megköti a foltot!). Önts hidrogén-peroxidot, fertőtlenítőszert és természetes fehérítőt egy új ruhára, majd vidd fel a foltra. Végül használj enzimes tisztítószert, és hagyd néhány percig hatni, hogy a vér feloldódjon, majd töröld szárazra a matracot.

A szódabikarbóna nemcsak a foltoktól szabadít meg, hanem a szagoktól is
A szódabikarbóna nemcsak a foltoktól szabadít meg, hanem a szagoktól isyuphayao phankhamkerd / Getty Images Hungary

Hányás: A szilárd részek eltávolítása után szórj szódabikarbónát a foltra. Ez segít kiszedni a már felszívódott szennyeződést, és elnyeli a szagokat. Várj 10 percet, hogy a szódabikarbóna kifejtse hatását, majd porszívózd fel. Nedvesíts meg egy ruhát enzimes tisztítószerrel, és töröld át vele a foltot, hogy a maradék szerves anyagot és a szagokat is lebontsa.

Sár: Ha a felület még nedves, töröld át száraz ruhával, ha pedig száraz, használj porszívót. Ezt követően menj végig rajta egy enyhén nedves ruhával, majd vigyél fel egy kevés enzimes tisztítószert a foltra, és töröld szárazra. Miután a felület megszáradt, szórj rá szódabikarbónát (éppen csak annyit, hogy ellepje a foltot), hogy felszívja a szagokat, majd porszívózd fel.

Vörösbor: Ha van vörösborfolthoz is használható folteltávolítód, először azt próbáld ki. Ha nincs, töröld le a foltot egy hideg vízzel megnedvesített ruhával. Amennyiben nem vagy elégedett az eredménnyel, keverj össze egy rész mosogatószert két rész hidrogén-peroxiddal, márts bele egy nedves ruhát a keverékbe, és töröld végig a folt helyét. Ezt néhány perc múlva ismételd meg, amíg a folt el nem tűnik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek