Ez az egyik legszennyezettebb pont a hűtőben: veszélyes lehet, ha nem tisztítod ki

GettyImages-859265466

Amíg nem okoz problémát, ennek a pontnak valószínűleg a létezéséről sem tudsz, ezért nem is tisztítod ki a hűtő többi részével együtt.

Az élelmiszer-biztonsági szempontok figyelembevételével a hűtő esetében kiemelkedően fontos a megfelelő higiénia, amihez több kell annál, hogy néha letörlöd a polcokról a kifröccsenő ételmaradványokat. Most megtudhatod, hol van az a rejtett pont, ahol észrevétlenül összegyűlhet a víz, ami nemcsak a gép működését veszélyezteti, hanem komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Ezt a részt hagyod ki a hűtőtisztításnál

Gondolkoztál már rajta, hogy mire szolgál az az apró nyílás a hűtőd hátsó falán? Segítünk: arra, hogy összegyűjtse a készülék belsejében lecsapódó párát és nedvességet.

A hűtő hátsó felén lévő nyílást ne hagyd eltömődni, és gyakorta tisztítsd!
A hűtő hátsó felén lévő nyílást ne hagyd eltömődni, és gyakorta tisztítsd!Wavebreakmedia / Getty Images Hungary

A keletkező víz befolyik a kis lyukba, majd a kompresszor tetején lévő csepptálcára folyik ki, ahol elpárolog – kivéve, ha a nyílás eltömődik, vagy annyi víz kerül a tálcába, hogy túlcsordul rajta. Mindkét eshetőség problémás: az előbbi azért, mert a nedvesség így nem tud távozni a hűtőtérből, és oda is befolyik, ahova nem kéne, míg az utóbbi azért, mert a kiömlő víz károsíthatja a hűtőgépet, ráadásul a penész és a baktériumok elszaporodásának kedvez, ami gyakran kellemetlen szagok kialakulásával jár.

Így tisztítsd ki

A megoldás egyszerű. Ha a nyíláson keresztül nem folyik le a víz, próbáld meg kitisztítani. Ha nincs meg hozzá a gyári eszközöd, a célnak egy szívószál is megfelel: dugd bele a lyukba, és jól forgasd körbe.

A csepptálca tisztítása már egy fokkal trükkösebb lehet. Ehhez általában a hűtő alján lévő panelen keresztül lehet hozzáférni, de a biztonság kedvéért ellenőrizd, hogy mit javasol a használati útmutató. Első lépésként mindig áramtalanítsd a hűtőt, aztán óvatosan próbáld meg kihúzni a helyéről a tálcát.

Ha sikerült, öntsd ki a vizet a mosogatóba, majd mosogatószert használva mosd el a tálcát. Amennyiben látványosan szennyezett és/vagy penészes szagot áraszt, elképzelhető, hogy ennyi nem lesz elég. Ez esetben keverj össze egy rész fehérítőt vagy egy rész ecetet két rész vízzel, öntsd bele a tálcába, és várj egy kicsit, amíg kifejti hatását. Közben húzz gumikesztyűt, majd a kapott tisztítófolyadékkal dörzsöld át tálcát, végül pedig öblítsd le, és hagyd megszáradni, mielőtt visszatennéd a helyére.

Vannak olyan csepptálcák is, amelyeket nem lehet eltávolítani. Ezeket egy nedves ruhával vagy antibakteriális törlőkendővel tisztíthatod meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra