5 házi praktika, ami segít tisztán tartani a hűtőt, ha nem akarsz sikálni

Mivel élelmiszereket tartasz benne, a hűtő különösen kényes területnek számít, ezért nem mindegy, hogy mivel és hogyan tisztítod meg.

Ha otthonról dolgozol, akkor az elmúlt hónapokban vélhetően sok időt töltöttél főzéssel, így az aktív használat eredményeként a hűtőd tele van morzsákkal, foltokkal és különféle, rejtélyes eredetű ételmaradványokkal. A Lifehacker erre tekintettel gyűjtött össze néhány hasznos tippet, melyek megkönnyítik a hűtőtakarítást.

Többet ésszel, mint erővel

Mielőtt munkához látnál, pakolj ki mindent a hűtőből, beleértve a fiókokat és a polcokat is – lehetőleg minél tempósabban, hogy a romlandó élelmiszerek a lehető leghamarabb visszakerülhessenek majd. Ezután mosd el a polcokat és a fiókokat mosogatószeres szivaccsal, majd töröld szárazra, mielőtt visszatennéd őket a helyükre. Bár a Lifehacker nem említi, a belső felületek tisztításához gyakran ajánlják a vízzel hígított ecetet és szódabikarbónát, így bátran használhatod ezeket is. Most lássuk, mi az az 5 dolog, ami még segíthet, hogy a hűtőd mindig tiszta és friss illatú legyen.

1. Ha ragacsos szennyeződésekbe ütközöl, amiket nem lehet csak úgy letörölni, nedvesíts be egy szivacsot vagy tiszta ruhát forró vízzel, majd nyomkodd rá az érintett felületre. Ez remélhetőleg kellőképpen fellazítja ahhoz, hogy utána sikálás nélkül is lejöjjön.

2. A hűtőt elcsúfító elszíneződések ellen a melamin anyagú koszradír, vagy más néven a mágikus szivacs a leghatékonyabb fegyver, ami nevéhez híven azt is képes leradírozni, aminél minden más csődöt mond.

A vízzel hígított ecet kitűnő alternatívája lehet a vegyszeres bolti termékeknek
A vízzel hígított ecet kitűnő alternatívája lehet a vegyszeres bolti termékeknekAndreyPopov / Getty Images Hungary

3. Annak érdekében, hogy a szószok – mint a ketchup és a mustár – után ne maradjanak plecsnik, ha netán kifolyna a tartalmuk vagy szivárogni kezdene a flakonjuk, állítsd őket fejjel lefelé egy műanyag tojástartóba. Ezt tárolhatod a hűtőajtóban is.

4. A szennyeződések kordában tartásában sokat segíthet, ha folpackkal vonod be a polcokat. Ha valami kiborulna vagy foltokat hagyna maga után, így megúszod a piszkos munkát, hiszen elegendő kicserélned a fóliát.

5. A kellemetlen szagok megelőzéséhez önts egy kevés vaníliakivonatot egy vattacsomóra, amit egy kis tálkába téve tarts a hűtő hátsó részében (hasonló eredményt érhetsz el macskaalommal, újságpapírral vagy citrommal is, a már említett ecetes lemosással pedig két legyet üthetsz egy csapásra, mivel szagtalanítóként is működik).

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek