10 házi praktika, amivel elűzheted a kellemetlen szagokat

Nem akarsz légfrissítőt használni, mert tartasz a vegyszertartalmától? Nem is kell! A következő 10 házilagos megoldás nemcsak elfedi a szagokat, de megszünteti a forrásukat is.

Az igazán makacs szagoktól elég nehéz megszabadulni. Gondolj csak például a mindent átható ázottkutya-szagra vagy az elhanyagolt hűtőből áradó bűzre. A Lifehacker az elmúlt években több házi praktikát is letesztelt, hogy kiderüljön, melyik az, ami valóban hatékonyan alkalmazható a kellemetlen szagok semlegesítésére. A jó hír, hogy tapasztalataik szerint a probléma a legtöbb esetben hétköznapi háztartási eszközök segítségével is orvosolható. Mutatjuk, hogy a különféle szagokkal mivel tudsz a leghatékonyabban elbánni.

1. Állati szagok: ecet

Az ecet nemcsak tisztítószerként, hanem szagtalanítóként is kiváló. Ha a szőnyegek átvették a kedvenceid szagát, csupán annyit kell tenned, hogy ráspriccelsz egy keveset a szövetre. Amennyiben a bűz forrása a macskaalom (aminek amúgy szintén semlegesítenie kéne a szagokat, lásd a következő pontot), keverj hozzá száraz tealeveleket.

2. Szinte bármilyen szag: macskaalom

Egy jóféle, minőségi macskaalom csodákra képes: akár egy büdös cipőbe, akár a hűtőbe vagy a szemetes aljába teszed, hatékonyan nyeli el a bántó szagokat, ami éppúgy igaz a dohos szekrényben tárolt ruhákra is. Csak figyelj oda, hogy ne nedvesedjen át, és hetente cseréld ki.

3. Büdös műanyag dobozok: újságpapír

A műanyag dobozok hajlamosak átvenni a szagokat, amiket gyakran még alapos mosogatással sem lehet maradéktalanul felszámolni. A megoldás: tömködj beléjük összegyűrt újságpapírt.

4. Büdös szemetes és hűtő: újságpapír

Az összegyűrt újságpapír viszonylag széles körben felhasználható a kellemetlen szagok ellen, így a büdös cipőknél, szemeteseknél, hűtőknél, illetve más tárolóeszközöknél is beválhat.

Ne törődj bele, hogy büdös van!
Ne törődj bele, hogy büdös van!AndreyPopov / Getty Images Hungary

5. Dohos szekrény: kréta

A kréta felszívja a nedvességet, így eltünteti az abból származó szagokat is. Ahhoz, hogy igazán hatékony legyen, köss össze belőle egy kötegnyit egy erős zsinórral, majd akaszd fel a szekrénybe (úgy, hogy ne érjen hozzá a ruhákhoz).

6. Füstszagú ruhák: szárítókendő

A nálunk kevésbé ismert szárítókendő (dryer sheet) elsősorban a szárítógépben használható, de jó szolgálatot tehet akkor is, ha füstös szagúak lettek a ruháid. Ha a kérdéses darabokat beleteszed egy visszazárható zacskóba egy-két szárítólap társaságában, könnyedén megszabadulhatsz az erős szagtól.

7. Hagymaszag: rozsdamentes acél

Ha főzés közben hagyma- vagy fokhagymaszagú lesz a kezed, tartsd hideg víz alá, és dörzsöld meg egy rozsdamentes acélból készült tárgyal, például egy kanállal. Ha nincs más, megteszi a mosogató széle is.

8. Testszag: szódabikarbóna

Persze használhatsz dezodort vagy izzadásgátlót is, ám ha érzékeny a bőröd, vagy egyszerűen csak valamilyen természetes megoldást keresel, a szódabikarbóna lehet a megmentőd. Semlegesíti az izzadság pH-értékét, és a hónaljon vagy a lábon alkalmazva csökkenti a kellemetlen szagokért felelős baktériumok számát.

9. Kellemetlen lehelet: fahéj

A helyes szájhigiénia gyakorlását nyilván semmi nem pótolja, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rossz szájszagon a fahéjas ételek fogyasztása is segíthet, akárcsak a nyelvkaparó, amit a fogorvosok is ajánlanak.

10. Univerzális megoldások

Ha valami olyan szaggal gyűlik meg a bajod, ami nem szerepel a fenti listában, akkor első körben az ecet, szódabikarbóna, újságpapír és szárítókendő vonalon érdemes próbálkoznod, mert általánosságban jól használhatók szagsemlegesítőként, ráadásul olcsó és környezetbarát megoldások, amik a gyökerénél kezelik a problémát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra