10 házi praktika, amivel elűzheted a kellemetlen szagokat

Olvasási idő kb. 4 perc

Nem akarsz légfrissítőt használni, mert tartasz a vegyszertartalmától? Nem is kell! A következő 10 házilagos megoldás nemcsak elfedi a szagokat, de megszünteti a forrásukat is.

Az igazán makacs szagoktól elég nehéz megszabadulni. Gondolj csak például a mindent átható ázottkutya-szagra vagy az elhanyagolt hűtőből áradó bűzre. A Lifehacker az elmúlt években több házi praktikát is letesztelt, hogy kiderüljön, melyik az, ami valóban hatékonyan alkalmazható a kellemetlen szagok semlegesítésére. A jó hír, hogy tapasztalataik szerint a probléma a legtöbb esetben hétköznapi háztartási eszközök segítségével is orvosolható. Mutatjuk, hogy a különféle szagokkal mivel tudsz a leghatékonyabban elbánni.

1. Állati szagok: ecet

Az ecet nemcsak tisztítószerként, hanem szagtalanítóként is kiváló. Ha a szőnyegek átvették a kedvenceid szagát, csupán annyit kell tenned, hogy ráspriccelsz egy keveset a szövetre. Amennyiben a bűz forrása a macskaalom (aminek amúgy szintén semlegesítenie kéne a szagokat, lásd a következő pontot), keverj hozzá száraz tealeveleket.

2. Szinte bármilyen szag: macskaalom

Egy jóféle, minőségi macskaalom csodákra képes: akár egy büdös cipőbe, akár a hűtőbe vagy a szemetes aljába teszed, hatékonyan nyeli el a bántó szagokat, ami éppúgy igaz a dohos szekrényben tárolt ruhákra is. Csak figyelj oda, hogy ne nedvesedjen át, és hetente cseréld ki.

3. Büdös műanyag dobozok: újságpapír

A műanyag dobozok hajlamosak átvenni a szagokat, amiket gyakran még alapos mosogatással sem lehet maradéktalanul felszámolni. A megoldás: tömködj beléjük összegyűrt újságpapírt.

4. Büdös szemetes és hűtő: újságpapír

Az összegyűrt újságpapír viszonylag széles körben felhasználható a kellemetlen szagok ellen, így a büdös cipőknél, szemeteseknél, hűtőknél, illetve más tárolóeszközöknél is beválhat.

Ne törődj bele, hogy büdös van!
Ne törődj bele, hogy büdös van!AndreyPopov / Getty Images Hungary

5. Dohos szekrény: kréta

A kréta felszívja a nedvességet, így eltünteti az abból származó szagokat is. Ahhoz, hogy igazán hatékony legyen, köss össze belőle egy kötegnyit egy erős zsinórral, majd akaszd fel a szekrénybe (úgy, hogy ne érjen hozzá a ruhákhoz).

6. Füstszagú ruhák: szárítókendő

A nálunk kevésbé ismert szárítókendő (dryer sheet) elsősorban a szárítógépben használható, de jó szolgálatot tehet akkor is, ha füstös szagúak lettek a ruháid. Ha a kérdéses darabokat beleteszed egy visszazárható zacskóba egy-két szárítólap társaságában, könnyedén megszabadulhatsz az erős szagtól.

7. Hagymaszag: rozsdamentes acél

Ha főzés közben hagyma- vagy fokhagymaszagú lesz a kezed, tartsd hideg víz alá, és dörzsöld meg egy rozsdamentes acélból készült tárgyal, például egy kanállal. Ha nincs más, megteszi a mosogató széle is.

8. Testszag: szódabikarbóna

Persze használhatsz dezodort vagy izzadásgátlót is, ám ha érzékeny a bőröd, vagy egyszerűen csak valamilyen természetes megoldást keresel, a szódabikarbóna lehet a megmentőd. Semlegesíti az izzadság pH-értékét, és a hónaljon vagy a lábon alkalmazva csökkenti a kellemetlen szagokért felelős baktériumok számát.

9. Kellemetlen lehelet: fahéj

A helyes szájhigiénia gyakorlását nyilván semmi nem pótolja, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rossz szájszagon a fahéjas ételek fogyasztása is segíthet, akárcsak a nyelvkaparó, amit a fogorvosok is ajánlanak.

10. Univerzális megoldások

Ha valami olyan szaggal gyűlik meg a bajod, ami nem szerepel a fenti listában, akkor első körben az ecet, szódabikarbóna, újságpapír és szárítókendő vonalon érdemes próbálkoznod, mert általánosságban jól használhatók szagsemlegesítőként, ráadásul olcsó és környezetbarát megoldások, amik a gyökerénél kezelik a problémát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek