Egészségesebb a barna sütőpapír? Meglepő a válasz

GettyImages-1308350638
Olvasási idő kb. 3 perc

Komoly viták alakultak az utóbbi időben a fehér és barna sütőpapírok előnyeiről és hátrányairól a közösségi médiában. Szakértő dönti el a kérdést: melyik szín az egészségesebb.

Világszerte, így Magyarországon is meghódította a konyhákat a sütőpapír. Nem is érdemtelenül: lényegében megakadályozza az ételek rásülését a tepsire vagy a sütőformára, megkönnyítve a konyhai eszközök tisztítását, ráadásul csökkentve (vagy teljesen kiváltva) a sütéshez szükséges zsiradék mennyiségét. Az utóbbi időben azonban egyre több közösségimédia-felületen merült föl a kérdés, hogy

vajon egyenrangú-e a barna és a fehér sütőpapír. 

Sokan azonban nem tudják, hogy mi egyáltalán a különbség a kétfajta papír között. Bryan Quoc Le élelmiszervegyész a HuffPostnak elmondta: a fehér sütőpapírt klórozó vagy oxidáló szerrel kezelik, hogy elveszítse természetes barna színét. A vegyszerek jelenléte miatt azt gondolhatnánk, hogy a kérdés egyértelműen a barna papír javára dől el, ám szakértők szerint azért nem ennyire egyszerű a kérdés.

A szakértő szerint bármelyik fajta sütőpapírt lehet használni, egyiknek sincs egészségügyi kockázata
A szakértő szerint bármelyik fajta sütőpapírt lehet használni, egyiknek sincs egészségügyi kockázatasvetikd / Getty Images Hungary

Pro és kontra: kétféle sütőpapír versenye

A fehér papír mellett szól, hogy szélesebb körben forgalmazzák, így könnyebb hozzájutni. Ráadásul, érdekes módon, előállítása kevésbé energiaigényes, mint a barnáé, mert utóbbiban több természetes polimer található, amelyek nehezítik a megmunkálását. Bizonyos higiénés szempontok is a fehér mellett szólhatnak Bryan Quoc Le szerint: „a színe miatt könnyebben észre lehet venni rajta a szennyeződéseket.”

A barna mellett szólhat, hogy – mivel kezeletlen – komposztálható, és a kukába kerülve is kevésbé környezetszennyező. Attól azonban a fehérnél sem kell tartani, hogy a vegyszerek az ételbe is bejuthatnak.

„A barna és a fehér pergamenpapír egyaránt biztonságosan használható”

– mondta Catherine Gervacio dietetikai tanácsadó. „A barna változatot általában kissé környezettudatosabb választásnak lehet tekinteni, mivel fehérítetlen, de az étel minősége szempontjából ez nem számít. Inkább személyes preferencia és környezeti értékek kérdése. Egészségügyi kockázata egyiknek sincs” – foglalta össze a szakember. Bármelyiket is használjuk, bizonyos dolgokra persze azért nem árt vigyázni.

Aki újrahasznosítható megoldást keres, az választhat szilikon sütőalátétet a karácsonyi vacsora elkészítéséhez – persze ennek is megvannak a hátrányai. Noha sokszor lehet sütni vele, ez az anyag nem bomlik le.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek