1. rész: Cékla-paradicsom consommé leves
Receptünkben a kacsamellet zöld teával és kevés fűszerrel füstöltük. A kacsamell csodálatos aromákat kapott mindössze 20 perc alatt a wokban keltett füsttől. A művelethez egy fedővel rendelkező wokra, egy ebbe kényelmesen behelyezhető rácsra és sok alufóliára van szükség. A lakást garantáltan nem fogjuk felgyújtani és füstszag sem lengi majd be a meghitt karácsonyi estét.
Az alaptechnika elsajátítása után lehet a receptet variálni: a húst egy éjszakára bepácolni, a fűszereket a páchoz igazítani, hogy még izgalmasabb ízharmóniát kapjunk.
Hozzávalók 4 személyre:
2 kacsamell filé
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt bors
1/3 bögre rizs
1/3 bögre zöldtea
3 ek barnacukor
1 tk durvára tört fahéj
A kacsamelleket most meg, töröld szárazra és vágd 4 egyforma félre. Kissé sózd, borsozd. A bőrt keresztirányban egy éles késsel vagdosd be, majd száraz serpenyőben magas lángon a bőrös oldalukat pirítsd meg. Szedd ki és tedd félre, amíg a wokot előkészíted.
A wokot 2 rétegben béleld ki alufóliával úgy, hogy bőven kilógjon a fólia. Ezt ismételd meg a wok fedőjének belső részével is. Tedd a bélelt wok aljára, az alufóliára a füstöt adó keveréket: rizs és teafű 1:1 arányú keveréke, barnacukor és fűszerek. Ezt magas lángon hevítsd fel, amíg erősen füstölni kezd. Ekkor tedd fölé a rácsot, és erre a húsdarabokat, bőrös oldalukkal felfelé. Tedd rá a kibélelt fedőt, majd a fedőről és a wokból kilógó fóliát kesztyűben (fontos, mert forró a fólia) szorosan zárd össze. A lángot vedd vissza közepesen alacsonyra és füstöld a húst 8-10 percen át. Vedd le a wokot a tűzhelyről és további 8 percig hagyd állni a húst a füstben. Csomagold ki, szeleteld fel a füstölt kacsamelleket és azonnal tálald.
Csodálatosan aromás, utánozhatatlanul puha és közben rozé kacsamelleket fogsz ezzel a a technikával készíteni.