A PENNY séfjét, Farkas Richárdot kértük meg arra, hogy lásson el bennünket olyan, az ünnepi időszakban is érvényes, és egyben különleges sütési, főzési praktikákkal, amelyek nemcsak finom, hanem pénztárcabarát fogások elkészítésére inspirálhatnak bennünket.
Kezdjük az ünnepi főzést a tervezéssel
A karácsony egy igen mozgalmas időszak sokak számára, ráadásul ilyenkor többen is azt érezhetik, hogy időhiányban szenvednek, ami igen nagy stresszfaktor lehet, főleg a háziasszonyoknak. Éppen ezért, mielőtt még hozzáfognánk az ünnepi készülődéshez a konyhában, Farkas Richárd séf azt tanácsolja, tervezzük meg az ünnepi menüt.
„Már az nagyon sokat segíthet például a bevásárlásban, ha pontosan tudjuk, az ünnep mely napján fogunk mi főzni, és akkor milyen menüvel készülünk, illetve, hogy karácsony melyik napján megyünk mi vendégségbe, és mikor fogadjuk mi a családtagjainkat és a barátainkat vendégül látni. Ez a tervezés nagyon gazdaságos és pénztárcakímélő, hiszen így csak azt fogjuk megvásárolni, amire feltétlenül szükségünk van” – mondja Farkas Richárd, hozzátéve: „Ha pedig valakinek a karácsonyi menüt illetően lenne szüksége tanácsra, ötletre, akkor ajánlom figyelmébe azokat a fotós és videós tartalmakat, melyek mind a tervezésben, mind a bevásárlásban, mind pedig a sütésben és a főzésben segítségére legyünk az embereknek. Az interneten és a reklámújságokban megtalálható karácsonyi tartalmak nemcsak ételek, hanem karácsonykor ajándékba adható, ehető ajándékok elkészítésében is segítenek.
Íme egy húsmentes ünnepi finomság videóreceptje. A fűszeres sütőtökkrémleves házi tökmaggranolával nemcsak ízletes, hanem pénztárcabarát is:
A séf azt tanácsolja, ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra
Farkas Richárd szerint fontos, hogy ne csak a bevásárlást ne hagyjuk az utolsó napokra, hanem a hosszabban eltartható ételeket is készítsük el már karácsony előtt, hiszen mindenképp nagy könnyebbség, ha december 24-én kevesebb időt kell a konyhában tölteni.
Süssünk, főzzünk szezonális alapanyagokkal
Akár tradicionális, akár modern ételek készítünk majd a családnak karácsonykor, Farkas Richárd szerint akkor járunk a legjobban, ha a szezonális alapanyagokat részesítjük előnyben, főleg akkor, ha ezek magyar családi vállalkozásokból és termelőktől származnak.
„Gondoljunk csak arra, nagymamáink mit sütöttek, főztek karácsonykor, ugyanis ezek a klasszikus karácsonyi ételek is szezonális összetevőkből készültek. A téli időszakban is van nagyon sok finom gyökérzöldség vagy tökféle a sárgarépától kezdve az édesburgonyákig, de nagyon jó minőségű és ízű magvakat lehet beszerezni. Advent és karácsony időszakában a legnépszerűbb a dió, a gesztenye és a mandula” – sorolja a séf, aki szerint egyáltalán nem baj, ha a picit könnyedebb, főként zöldségekből készülő fogásokat részesítjük előnyben karácsonykor is.
Legyen családi program a főzés
Nem feltétlenül kell, hogy a háziasszony az ünnepet megelőző napokat a konyhában töltse. Akár advent, akár karácsony idején kiváló családi program lehet a közös sütés-főzés, amikor a férj és a gyerekek is kuktáskodhatnak.
„Meggyőződésem, hogy a gasztronómiának, beleértve a közös étkezést és a közös ételkészítést is, van egy nagyon erős összetartó ereje.
Gondoljunk csak arra, hogy a gyerekekkel való sütikészítés már önmagában is egy nagyon vidám program, és egy nagyon-nagyon szép emlék, így vagyok ezzel én is” – mondja Farkas Richárd, aki szerint nemcsak a mézeskalácsot készíthetjük el közösen karácsonykor, hanem a halászlét is.
A ponty mellett karácsonykor biztos, hogy sok konyhában lesz majd darált hús és savanyú káposzta, hiszen az ünnepek nagy kedvence a töltött káposzta, amit szintén készíthet együtt a család. Ha pedig nagycsaládosoknál készül a karácsonyi menü, vagy sok vendéget várunk, akkor a séf szerint érdemes előnyben részesíteni a különféle egészben sült húsokat, szárnyasokat. Igazán finom és gyorsan elkészíthető fogás az egészben sült karaj mézes sült zöldségekkel, magokkal és aszalványokkal.
A bejgli legyen különleges
A karácsony elmaradhatatlan desszertje a bejgli, ami Farkas Richárdéknál rendhagyó módon nem csupán mákkal és dióval lesz megtöltve. A séfnek ugyanis van egy tökmagos-fehércsokis töltelékkel ízesített saját bejglireceptje, amit hamarosan a nagyközönséggel is megoszt az ünnepi receptek között.
A savanyú káposzta sok magyar étel alapanyaga, a legtöbben mégis rosszul tudják, honnan ered. Ha érdekel, olvasd el az erről szóló cikkünket is.