5 tipp a séftől: finom és pénztárcabarát karácsonyi menük

58689263 b24c0048d784f22fde831ce4c47ea031 t
Olvasási idő kb. 5 perc

A karácsonyra való hangolódás egyik kiváló eszköze, ha már advent idején készítünk néhány ünnepi finomságot. Legyen szó hagyományos fogásról vagy egy modern köntösbe bújtatott tradicionális receptről, minden esetben fontos, hogy jó áron beszerezhető minőségi alapanyagokból készítsük el a karácsonyi asztalra kerülő és a karácsonyra hangoló ételeket.

A PENNY séfjét, Farkas Richárdot kértük meg arra, hogy lásson el bennünket olyan, az ünnepi időszakban is érvényes, és egyben különleges sütési, főzési praktikákkal, amelyek nemcsak finom, hanem pénztárcabarát fogások elkészítésére inspirálhatnak bennünket. 

Kezdjük az ünnepi főzést a tervezéssel

A karácsony egy igen mozgalmas időszak sokak számára, ráadásul ilyenkor többen is azt érezhetik, hogy időhiányban szenvednek, ami igen nagy stresszfaktor lehet, főleg a háziasszonyoknak. Éppen ezért, mielőtt még hozzáfognánk az ünnepi készülődéshez a konyhában, Farkas Richárd séf azt tanácsolja, tervezzük meg az ünnepi menüt.

Farkas Richárd séf azt javasolja, kezdjük az ünnepi készülődést a menü megtervezésével
Farkas Richárd séf azt javasolja, kezdjük az ünnepi készülődést a menü megtervezésével

„Már az nagyon sokat segíthet például a bevásárlásban, ha pontosan tudjuk, az ünnep mely napján fogunk mi főzni, és akkor milyen menüvel készülünk, illetve, hogy karácsony melyik napján megyünk mi vendégségbe, és mikor fogadjuk mi a családtagjainkat és a barátainkat vendégül látni. Ez a tervezés nagyon gazdaságos és pénztárcakímélő, hiszen így csak azt fogjuk megvásárolni, amire feltétlenül szükségünk van” – mondja Farkas Richárd, hozzátéve: „Ha pedig valakinek a karácsonyi menüt illetően lenne szüksége tanácsra, ötletre, akkor ajánlom figyelmébe azokat a fotós és videós tartalmakat, melyek mind a tervezésben, mind a bevásárlásban, mind pedig a sütésben és a főzésben segítségére legyünk az embereknek. Az interneten és a reklámújságokban megtalálható karácsonyi tartalmak nemcsak ételek, hanem karácsonykor ajándékba adható, ehető ajándékok elkészítésében is segítenek.

Íme egy húsmentes ünnepi finomság videóreceptje. A fűszeres sütőtökkrémleves házi tökmaggranolával nemcsak ízletes, hanem pénztárcabarát is:

A séf azt tanácsolja, ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra

Farkas Richárd szerint fontos, hogy ne csak a bevásárlást ne hagyjuk az utolsó napokra, hanem a hosszabban eltartható ételeket is készítsük el már karácsony előtt, hiszen mindenképp nagy könnyebbség, ha december 24-én kevesebb időt kell a konyhában tölteni. 

Farkas Richárd azt javasolja, a magyar termelőktől származó, szezonális alapanyagokat részesítsük előnyben
Farkas Richárd azt javasolja, a magyar termelőktől származó, szezonális alapanyagokat részesítsük előnyben

Süssünk, főzzünk szezonális alapanyagokkal

Akár tradicionális, akár modern ételek készítünk majd a családnak karácsonykor, Farkas Richárd szerint akkor járunk a legjobban, ha a szezonális alapanyagokat részesítjük előnyben, főleg akkor, ha ezek magyar családi vállalkozásokból és termelőktől származnak.

„Gondoljunk csak arra, nagymamáink mit sütöttek, főztek karácsonykor, ugyanis ezek a klasszikus karácsonyi ételek is szezonális összetevőkből készültek. A téli időszakban is van nagyon sok finom gyökérzöldség vagy tökféle a sárgarépától kezdve az édesburgonyákig, de nagyon jó minőségű és ízű magvakat lehet beszerezni. Advent és karácsony időszakában a legnépszerűbb a dió, a gesztenye és a mandula” – sorolja a séf, aki szerint egyáltalán nem baj, ha a picit könnyedebb, főként zöldségekből készülő fogásokat részesítjük előnyben karácsonykor is.

Legyen családi program a főzés

Nem feltétlenül kell, hogy a háziasszony az ünnepet megelőző napokat a konyhában töltse. Akár advent, akár karácsony idején kiváló családi program lehet a közös sütés-főzés, amikor a férj és a gyerekek is kuktáskodhatnak.

Az ünnepi készülődés része lehet a közös sütés-főzés
Az ünnepi készülődés része lehet a közös sütés-főzéssvetikd / Getty Images Hungary

„Meggyőződésem, hogy a gasztronómiának, beleértve a közös étkezést és a közös ételkészítést is, van egy nagyon erős összetartó ereje.

Gondoljunk csak arra, hogy a gyerekekkel való sütikészítés már önmagában is egy nagyon vidám program, és egy nagyon-nagyon szép emlék, így vagyok ezzel én is” – mondja Farkas Richárd, aki szerint nemcsak a mézeskalácsot készíthetjük el közösen karácsonykor, hanem a halászlét is. 

A ponty mellett karácsonykor biztos, hogy sok konyhában lesz majd darált hús és savanyú káposzta, hiszen az ünnepek nagy kedvence a töltött káposzta, amit szintén készíthet együtt a család. Ha pedig nagycsaládosoknál készül a karácsonyi menü, vagy sok vendéget várunk, akkor a séf szerint érdemes előnyben részesíteni a különféle egészben sült húsokat, szárnyasokat. Igazán finom és gyorsan elkészíthető fogás az egészben sült karaj mézes sült zöldségekkel, magokkal és aszalványokkal. 

A bejgli legyen különleges

A karácsony elmaradhatatlan desszertje a bejgli, ami Farkas Richárdéknál rendhagyó módon nem csupán mákkal és dióval lesz megtöltve. A séfnek ugyanis van egy tökmagos-fehércsokis töltelékkel ízesített saját bejglireceptje, amit hamarosan a nagyközönséggel is megoszt az ünnepi receptek között.

A savanyú káposzta sok magyar étel alapanyaga, a legtöbben mégis rosszul tudják, honnan ered. Ha érdekel, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek