Zanza!

egyiptom-etelHa nem kóstoljuk meg a fúlt, a kusárit vagy éppen a muluhíjját Egyiptomban, akkor nem is jártunk igazából ott – ehhez viszont a hagyományos éttermeket és utcai kifőzdéket kell célba venni a szállodák helyett.

Garantáltan bennfentes információk az egyiptomi és arab konyha világából.

A négy-, ötcsillagos szállodákban a menüsor egyáltalán nem enged betekintést az igazi egyiptomi konyhába. Ahhoz, hogy a piramisoknál, a Királyok Völgyében vagy éppen a sínai-félszigeti Mózes-hegyen tett túra után a gasztronómia területén is kalandozzunk, a hagyományos éttermeket és az utcai kifőzdéket kell megcéloznunk.

Ám semmiképpen se utasítsuk vissza, ha újdonsült egyiptomi barátaink egy-egy családi étkezésre invitálnak otthonukba.

Szakosodott gyorsétterem

Sokféleség és kötetlenség – tömören így jellemezhető a hagyományos egyiptomi konyha. A sokféle alapanyagra – elsősorban a helyi, szezonális friss zöldségre és gyümölcsre – épülő egyiptomi fogásokban (sőt, az elkészítésükben is) többek között szíriai, libanoni, török, valamint görög hatások köszönnek vissza.

A másik jellegzetesség pedig a kötetlenség, azaz mindent ehetünk mindennel a nap bármilyen időszakban. Legyen akár reggeliről, ebédről vagy vacsoráról szó, a vízben megfőtt, olajjal, citrommal és sóval pépszerűvé tört szárazbabot (úgynevezett lóbab, arabul: fúl), a paradicsomszósszal leöntött és csicseriborsóval, hagymakarikákkal megszórt makarónis-rizses lencsét (kusári) vagy éppen a zöldségfélékből (pl. csicseriborsóból) készült vegetáriánus fasírtot (támijja, falafel) – melyet savanyúsággal (tursi) szervíroznak – bármikor fogyaszthatjuk, akárcsak a helyiek.

Nem csoda, ha egész nap tömve vannak az e fogásokra specializálódott mozgó büfék, utcai kifőzdék és éttermek. Sőt, a KFC vagy a McDonald’s mintájára már falafelre „szakosodott” gyorséttermi láncokat is találhatunk Kairóban.

Tunkolhatunk a padlizsánból

Az evőeszköz hiányát se vegyük zokon az arab világban, hiszen mindenféle étkezés megoldható a jobb kezünkkel (nem szabad bal kézzel enni!) vagy egy darab kenyérrel. Kerek, pitaszerű kenyeret (arabul: és) szinte minden étel mellé adnak, ugyanis bármilyen fogáshoz ehetjük, bármilyen fogásba mártogatjuk, valamint bármit belerakhatunk. A pitaszerű kenyérből letört darabkával egyrészt kikerüljük az evőeszköz használatát, másrészt egyszerre többféle ételt is kóstolhatunk. Ugyanis akár étteremben, akár vendégségben vagyunk, kisebb-nagyobb tálakban tucatnyi fogás kerül elénk a hatalmas fémtálcára vagy a nagyméretű, kerek asztalkára, amelyet körbeülünk. A kenyérdarabokkal pedig bátran „belenyúlhatunk” mindenbe (pl. tunkolhatunk a padlizsánból (bábágánú) vagy szezámmagból (tahina) készült krémekből, vagy éppen a sűrű, zöld színű, nyúlós muluhijja levesből) – egy-egy falat csirke-, galamb-, nyúl- vagy marhahúst csipegetve hozzá.

Rizs mindig

Az egyiptomi gasztronómiára az is jellemző, hogy a többi észak-afrikai országhoz képest (ott inkább kuszkuszt fogyasztanak) több rizst esznek. A rizs igencsak sokoldalú szerepet tölt be az egyiptomi konyhában. Hol tésztával összekeverve (pl. kusári), hol töltelékként (pl. rizzsel töltött szőlőlevél, arabul: várá ájnáb vagy galamb, arabul: hámám másvij), hol rétegesen (pl. levesbe áztatott kenyér-, hús- és rizsrétegekből összeállított fáttá, amely az ünnepi lakomák egyik fő fogása), hol meg édesen (pl. mahallabijja) kerül elénk az asztalra.

Ha pedig már megkóstoltuk a „szegények ételét” – ami nem más, mint a laktató, hagyományos egyiptomi egytálétel, a kusári –, leszopogattunk minden húst a sült galambról, és élvezettel ízlelgettük a tevehúst, akkor a gyümölcsleveket és a tipikus desszerteket (kunáfá, bászbúszá, Umm Ali) se hagyjuk ki! Mindenesetre nem árt felkészülni előre az egyiptomi sütemények nagyon édes ízére. A pisztáciával megszórt, jéghideg rizspuding (mahallabijja) egy csípős kusári után esik a legjobban, míg egy pohár hideg kókusztej, karkadé, frissen facsart mangó-, gránátalma-, narancs- vagy frissen préselt cukornádlé (arabul: ászír ászáb) hűsítőként hat az egyiptomi forróságban. Ráadásul igazi vitaminbombák!

 

fokuszgrafika

Fókuszban Afrika kultúrája, népei, minden, ami fekete földrész – további cikkek a témában itt!

 

Ha ez a cikk tetszett, ezt is ajánljuk:

A Taj Mahal, a goai tengerpart kókuszpálmái és a Himalája lélegzetelállító csúcsai mellett maradandó élményünk lesz az indiai hasmenés. | A nyaralás rettegett pillanata – Indiában

Indulnál külföldre, de sokat riogatnak a fertőzésekkel. Mire érdemes injekciót kérni? Mire figyelj indulás előtt? | Oltások, ha külföldre indulsz

 

Blogmustra