#ÉLETEM

Egyiptomi ínyenctúra

2009. augusztus 3., hétfő 02:59

egyiptom-etelHa nem kóstoljuk meg a fúlt, a kusárit vagy éppen a muluhíjját Egyiptomban, akkor nem is jártunk igazából ott – ehhez viszont a hagyományos éttermeket és utcai kifőzdéket kell célba venni a szállodák helyett.

Garantáltan bennfentes információk az egyiptomi és arab konyha világából.

A négy-, ötcsillagos szállodákban a menüsor egyáltalán nem enged betekintést az igazi egyiptomi konyhába. Ahhoz, hogy a piramisoknál, a Királyok Völgyében vagy éppen a sínai-félszigeti Mózes-hegyen tett túra után a gasztronómia területén is kalandozzunk, a hagyományos éttermeket és az utcai kifőzdéket kell megcéloznunk.

Ám semmiképpen se utasítsuk vissza, ha újdonsült egyiptomi barátaink egy-egy családi étkezésre invitálnak otthonukba.

Szakosodott gyorsétterem

Sokféleség és kötetlenség – tömören így jellemezhető a hagyományos egyiptomi konyha. A sokféle alapanyagra – elsősorban a helyi, szezonális friss zöldségre és gyümölcsre – épülő egyiptomi fogásokban (sőt, az elkészítésükben is) többek között szíriai, libanoni, török, valamint görög hatások köszönnek vissza.

A másik jellegzetesség pedig a kötetlenség, azaz mindent ehetünk mindennel a nap bármilyen időszakban. Legyen akár reggeliről, ebédről vagy vacsoráról szó, a vízben megfőtt, olajjal, citrommal és sóval pépszerűvé tört szárazbabot (úgynevezett lóbab, arabul: fúl), a paradicsomszósszal leöntött és csicseriborsóval, hagymakarikákkal megszórt makarónis-rizses lencsét (kusári) vagy éppen a zöldségfélékből (pl. csicseriborsóból) készült vegetáriánus fasírtot (támijja, falafel) – melyet savanyúsággal (tursi) szervíroznak – bármikor fogyaszthatjuk, akárcsak a helyiek.

Nem csoda, ha egész nap tömve vannak az e fogásokra specializálódott mozgó büfék, utcai kifőzdék és éttermek. Sőt, a KFC vagy a McDonald’s mintájára már falafelre „szakosodott” gyorséttermi láncokat is találhatunk Kairóban.

Tunkolhatunk a padlizsánból

Az evőeszköz hiányát se vegyük zokon az arab világban, hiszen mindenféle étkezés megoldható a jobb kezünkkel (nem szabad bal kézzel enni!) vagy egy darab kenyérrel. Kerek, pitaszerű kenyeret (arabul: és) szinte minden étel mellé adnak, ugyanis bármilyen fogáshoz ehetjük, bármilyen fogásba mártogatjuk, valamint bármit belerakhatunk. A pitaszerű kenyérből letört darabkával egyrészt kikerüljük az evőeszköz használatát, másrészt egyszerre többféle ételt is kóstolhatunk. Ugyanis akár étteremben, akár vendégségben vagyunk, kisebb-nagyobb tálakban tucatnyi fogás kerül elénk a hatalmas fémtálcára vagy a nagyméretű, kerek asztalkára, amelyet körbeülünk. A kenyérdarabokkal pedig bátran „belenyúlhatunk” mindenbe (pl. tunkolhatunk a padlizsánból (bábágánú) vagy szezámmagból (tahina) készült krémekből, vagy éppen a sűrű, zöld színű, nyúlós muluhijja levesből) – egy-egy falat csirke-, galamb-, nyúl- vagy marhahúst csipegetve hozzá.

Rizs mindig

Az egyiptomi gasztronómiára az is jellemző, hogy a többi észak-afrikai országhoz képest (ott inkább kuszkuszt fogyasztanak) több rizst esznek. A rizs igencsak sokoldalú szerepet tölt be az egyiptomi konyhában. Hol tésztával összekeverve (pl. kusári), hol töltelékként (pl. rizzsel töltött szőlőlevél, arabul: várá ájnáb vagy galamb, arabul: hámám másvij), hol rétegesen (pl. levesbe áztatott kenyér-, hús- és rizsrétegekből összeállított fáttá, amely az ünnepi lakomák egyik fő fogása), hol meg édesen (pl. mahallabijja) kerül elénk az asztalra.

Ha pedig már megkóstoltuk a „szegények ételét” – ami nem más, mint a laktató, hagyományos egyiptomi egytálétel, a kusári –, leszopogattunk minden húst a sült galambról, és élvezettel ízlelgettük a tevehúst, akkor a gyümölcsleveket és a tipikus desszerteket (kunáfá, bászbúszá, Umm Ali) se hagyjuk ki! Mindenesetre nem árt felkészülni előre az egyiptomi sütemények nagyon édes ízére. A pisztáciával megszórt, jéghideg rizspuding (mahallabijja) egy csípős kusári után esik a legjobban, míg egy pohár hideg kókusztej, karkadé, frissen facsart mangó-, gránátalma-, narancs- vagy frissen préselt cukornádlé (arabul: ászír ászáb) hűsítőként hat az egyiptomi forróságban. Ráadásul igazi vitaminbombák!

 

fokuszgrafika

Fókuszban Afrika kultúrája, népei, minden, ami fekete földrész – további cikkek a témában itt!

 

Ha ez a cikk tetszett, ezt is ajánljuk:

A Taj Mahal, a goai tengerpart kókuszpálmái és a Himalája lélegzetelállító csúcsai mellett maradandó élményünk lesz az indiai hasmenés. | A nyaralás rettegett pillanata – Indiában

Indulnál külföldre, de sokat riogatnak a fertőzésekkel. Mire érdemes injekciót kérni? Mire figyelj indulás előtt? | Oltások, ha külföldre indulsz

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta