#ÉLETEM

A világ három helyén ismerik a hosszú élet titkát

2009. december 28., hétfő 10:51

wleadOkinawán azért élnek sokáig, mert sok halat fogyasztanak, Loma Lindában szeretik egymást az emberek, Szardínián pedig ott a vörösbor – Medical Wellness konferencián jártunk, ahol kiderült, a wellness azt is jelenti, hogy szeressük a munkánkat és a szomszédunkat.

cikk-tipus-ajanlo

“A kutatások alapján három hely van a világon, ahol az emberek a leghosszabb ideig élnek. Az első Okinawa Japánban, ahol sok halat fogyasztanak, a második hely Loma Linda Californiában, ahol a szociális kapcsolatokat különlegesen ápolják, és a harmadik az olaszországi Szardínia, ahol az antioxidánsban gazdag vörösbort fogyasztják mértékkel, minden nap”- mondta Mike Wallace, a Danubius Health Spa Brand Managere, de ezzel még talán az örök fiatalság titkához nem jutottunk közelebb.
 

whirlpool

A négyrekeszes galvánfürdő új csomagban

A Margit-szigeten található hotelben sajtókonferenciát szerveztek a szálloda vezetői, hogy részletezzék, mit kell tudni a manapság divatos Medical Wellnessről. Abban - az elítélekektől nem mentes - hitben készültem az eseményre, hogy a gyógyfürdőkhöz köthető, régi gyógyászati kezeléseket szeretnék a mai divatnak megfelelő marketinggel újra népszerűsíteni, így például az elekroterápiát, vagy a négyrekeszes galvánfürdőt nevezik ezentúl Medical Wellness Treatmentnek, mert úgy most eladhatóbb.
 

head-massage


Valójában azonban ez a kifejezés sokrétűbb, a bevezető is ennek megfelelően hosszúra nyúlt. “Mivel öregszik populáció, a betegségek megelőzése fontosabbá vált. Mielőtt bevezettük volna a Medical Wellness programokat, azt tapasztaltuk, sokat változtak a vendégek. Okosabbak, tudatosabbak lettek, sokkal aktívabbak is, többet utaznak és figyelnek az egészségükre”- folytatta optimistán Wallace, majd egy újabb felmérést idézett.

A rák elkerülésének a módjai

drmogyorosimarta“Láttam egy érdekes műsort a CNN-en: tippek, hogyan lehet elkerülni a  rákot. Védd magad a naptól, kerüld az alkoholt, a vörös és feldolgozott húsokat, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, és maradj aktív! Az első három ponton pedig ugyanaz ismétlődik: ne dohányozz!” A lista azért is érdekes, mert eszerint a nyugdíjazás nem egyértelműen egészséges, a vörös húsok szervezetre gyakorolt hatásáról pedig állandó vita folyik.

A bevezetőt Dr Mogyorósi Márta igazgató főorvos folytatta, aki többek közt arról beszélt, mit jelent a wellness az élet különböző területein. “A mai értelemben vett kifejezés a hatvanas évek Amerikájából ered, de a görögországi Kos szigetén található Asklepion, az első kórház valójában már egy ókori wellness központ volt.

 

A wellness hét alapeleme

“Maga a wellness tehát összetett fogalom. Hét alapeleme van: legyünk megfelelő kondícióban, pozitívan álljunk a világhoz. Az intellektuális elem azt jelenti, legyen módunk képezni magunkat. A spirituális elem azt jelenti, hogy ki-ki a maga habitusának megfelelően találja meg a lelki kiteljesülését. A szociális wellness azt jelenti, hogy legyünk jóban a családunkkal, legyen sok barátunk, a munkahelyi pedig az, hogy szeressük a munkánkat, ne legyen nyűg a számunkra.”

Eljutottunk a fogalom meghatározásához. Az Medical Wellness az egészségturizmus legújabb trendjeinek egyike. Az irányzat valójában annak egy németországi igénynek a nyomán szerveződött, vagyis hogy a wellness szolgáltatások minőségbiztosítását orvosi háttérrel kívánták alátámasztani. 2007. elején Berlinben tartották azt a konferenciát, ahol a turizmus, az egészségügy és a gazdasági szektor résztvevői meghatározták a Medical Wellness fogalmát. Eszerint olyan tudományosan igazolt gyógyászati eljárásokat értünk alatta, amelyek az életminőség tartós javulását segíti. Preventív szemléletével az egészségtudatosságot támogatja. Ez Magyarországon nem működik, a betegségek gyógyítása támogatott, de a betegségmegelőzés nem, az egyéni anyagi áldozatot jelent, már akinél igény van rá.

A vércsepp analízis segít a megelőzésben

A betegségmegelőzésnek három lépését határozták meg. Az előadók szerint első lépésben teremtsünk olyan feltételeket, hogy ne alakulhassanak ki a betegségek: sportoljunk, pihenjünk eleget, és táplálkozzunk egészségesen. A második lépés orvosi szempontból már komolyabb. Itt kapnak hangsúlyt az állapotfelmérő módszerek, amelyek a lappangási időszakban kimutatnak kialakulás előtt álló, tüneteket még nem okozó betegségeket.

 

massage2

 

Végül a harmadlagos prevenció azt jelenti, hogy a már kialakult betegségeket kezelik úgy, hogy a tünetek ne romoljanak tovább. Ez valószínűleg magát a gyógyítást jelenti a köznyelvben, illetve a rehabilitációt. “Amikor annak idején intenzív osztályon dolgoztam, el sem tudtam volna képzelni, hogy iszappakolással, vagy gyógytornával adott betegségekben jelentős javulást lehet elérni”- mondta Dr. Mogyorósi Márta, aki húsz éve módosított pályát.

A neten található kínálat alapján a Medical Wellness nem egységes szolgáltatásokat jelent, ezeket az adott intézmények határozzák meg. Vannak helyek, ahol a fürdőkúrákra helyezik a hangsúlyt, van, ahol a különféle hagyományos és új masszázsfajtákra koncentrálnak, van, ahol a méregtelenítést végzik. És vannak, akik ezen szolgáltatások közé sorolják a bőrfeszesítő és cellulitis kezeléseket, mert úgy döntöttek, az esztétikai hibák nem plasztikai sebészeti korrekciója is ebbe a körbe tartozik.

 

Asklepion: az első wellness központ

Az ókori görögök kórháza Dr. Mogyorósi szerint wellness központnak tekinthető. “Ma már csak a romjai vannak meg a tengerpart mentén a domboldalon. Az olajligetben volt a valamikori intézmény, ahol volt sportpálya, ami az aktivitást szolgálta, színház, ami a művelődést, gyógyfürdő, ahol a betegeket kezelték, és templom, ami pedig a léleknek nyújtott támaszt.”

 

cikk-tipus-linkek

Léböjt: a fogyás csak mellékhatás

Ha csak fogyni akarsz, ne koplalj, inkább mozogj többet, mert a léböjt annak való, aki valóban elszánta magát a testi-lelki megújulásra – utóbbi sikeressége pedig javarészt azon múlik, milyen körülmények között csinálod. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta