#ÉLETEM

Sérült csecsemőkor, élhetetlen felnőttkor: bemutatjuk a társfüggőséget

Kuna Gábor 2015. július 25., szombat 19:59

Társfüggőség, kodependens személyiség. Egyre gyakrabban halljuk ma ezeket a kifejezéseket. Lehet, hogy ön is megkapta már egy baráttól, jó szándékú ismerőstől, hogy „Te biztos társfüggő vagy!”, amikor hosszasan szenvedett egy problémás párkapcsolatban, és sehogy sem tudott kilépni. Végtelenül sokáig tudunk vergődni egy ilyen helyzetben, és képtelenek vagyunk dönteni. De hol lehet a természetes ragaszkodás és a függés határa? Mi mindent vagyunk hajlandók megtenni és feladni magunkból és a saját életünkből a kapcsolatért?

15 éve történt a Concorde-katasztrófa

travelo 2015. július 25., szombat 15:26

Volt egy repülő, ami a manapság 8 órányi többnyire baromi kényelmetlen utazást igénylő London-New York távot kicsit kevesebb mint 3 és fél óra alatt teljesítette. Igen, annyi időbe telt átugrani a MoMa-ba egy jó kiállításra, vagy a Katz's Delibe egy pastramira, mint most fapadossal eljutni Lisszabonig. Ez volt a Concorde. A legendának a 113 halálos áldozatot követelő párizsi katasztrófa vetett véget 2000. július 25-én. A Travelo utánanézett, mi történt 15 éve Párizsban, és milyen álmokat dédelgetnek a cégek manapság a szuperszonikus gépekkel kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 ok, amiért inkább ne tartson szeretőt

Steiner Kristóf 2015. július 24., péntek 21:00

Amikor kisgyerek voltam, a szüleim sokat hallgatták Básti Juli és Cserhalmi György „Hallgass kicsit” című lemezét – én pedig imádtam felfedezni a csalfa és kétszínű szerelmes felnőttek titokzatos világát a dalszövegeken keresztül. „Egy másik lakásba érve hazudnod kell” – szólt az egyik dalban, míg egy másik szerint „nézhetsz őrá, őhelyette én leszek”. Mire gimnazista lettem, már személyesen is elmélyülhettem a veszedelmes viszonyokban: az első barátnőm évek óta párkapcsolatban élt, mikor kinézett magának, de természetesen csak amolyan mellék-projektként.

Felnőttként szomorú, vérlázító, és néha tragikomikus sztorikat hallottam róla, hogyan derült ki, hogy X kavar Y-nal, amit Z már évek óta tud. Ám míg huszonévesen még lenyűgözött az élet játszótere, és meggyőződésem volt, hogy amit akarunk, azt meg is kell tennünk, ma már azt vallom, hogy bizonyos dolgokat bőven elég fejben lejátszani – a fantázia ugyanis sosem hagy cserben, a valóság viszont sokszor jóval keményebb a vártnál. Nem nehéz okokat felsorolni, miért izgalmas belebonyolódni egy kis nyári bolondságba a stabil(nak tűnő) kapcsolat mellett – fergeteges lesz a szexuális életem, hirtelen fontosnak és ellenállhatatlannak érzem majd magam, motivál a fogyókúrában, és így tovább . De – legyünk őszinték – fajsúlyos érvek szólnak amellett is, hogy kísértés ide vagy oda, inkább mégse tartsunk szeretőt, ha nem muszáj. Mert...

5 tévhit a fejfájásról

ST 2015. július 24., péntek 20:04

A fejfájás az egyik leggyakoribb kellemetlenség, és rengeteg tévhit róla, a Châtelaine össze is gyűjtött ezek közül ötöt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 kerékpáros, akit bringásként is utálunk

mzd 2015. július 24., péntek 08:32

Teljesen mindegy, hogy a biciklis-gyalogos-autós trió melyik szereplőjéről jelenik meg egy cikk, a hozzászólásokban pár perc után egymást támadják a különböző "kasztba" tartozó emberek. Ennek nem igazán látom értelmét, mert szerintem nincs kimondottan gond egyetlen csoporttal sem, csak sokan azt nem értik meg, hogy ha a szabályokat betartva és egymásra figyelve közlekednénk, jóval kevesebb konfliktus lenne.

A mostanit sem feszültségkeltő vagy megmondó posztnak szánom, egyszerűen olyan dolgokra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek talán nemcsak engem idegesítenek (kollégákkal egyeztetve valóban nem), és amin sokkal jobb körülmények között bringázhatnánk a városban. Mert hogy egyre többen vagyunk, ami egyrészt szuper, másfelől viszont sokkal több odafigyelést igényel. Íme az kilenc típus, akiket nem értünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszi a szakítás a testünkkel

Brownie 2015. július 23., csütörtök 20:21

Akár egy hosszú és tartalmas házasság végéről, akár egy röpke románcról van szó, a szakítás nem csak érzelmileg visel meg, de testileg is. Nem hiába kapjuk azokat a baráti jó tanácsokat, hogy együnk rendesen vagy aludjuk ki magunkat, ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk elhanyagolni szervezetünk alapvető szükségleteit. De azért van jó néhány olyan kellemetlen tünet is, amik akaratunktól függetlenül nehezítik meg a helyzetet. A Marie Claire össze is gyűjtötte azokat a fiziológiai reakciókat, amelyeket egy-egy fájdalmas szakítás vált ki belőlünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindegy mit edz, csak nyomja meg magán a gombot

Divany.hu 2015. július 23., csütörtök 17:00

Mindenki szembesült már az érzéssel: óriás lelkesedéssel belekezd bármiféle testmozgásba, csinálja elszántan egy hétig, majd a hétvége érkeztével kihagy két napot, és soha nem folytatja többé. Ez persze a kutatók figyelmét is felkeltette, ezért megpróbálták kidolgozni, hogyan változtassuk a testmozgást olyan szokássá, amit nem törünk meg. Egy új tanulmánynak köszönhetően most kiderült, hogy a kulcs nem az, hogy mit csinálunk, hanem annak megfigyelése, hogyan rögzülnek a szokásaink, adta hírül a Psy blog.

A lényeg tulajdonképpen csak annyi, hogy agyunk mindig megkapja az utasítást, ami automatikusan beindítja bennünk a vágyat a testmozgásra, azaz szólaljon meg bennünk a csengő, hogy most menni kell edzeni. Ez az "parancsszó" persze minden embernél más és más lehet. Sokunknak felkelés után az első dolga, hogy mozogjon, másnak ez éppen a munka elvégeztével kattan be, de az utasításnak nevezhetünk egy belső megérzést is arra vonatkozólag, hogy már túl sokáig ültünk egy helyben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megmutatjuk, hogyan ne aludjon el munka közben

Edicsek 2015. július 23., csütörtök 09:53

Teljesen mindegy, hogy az unalomtól akar elaludni a munkahelyén, hogy egész előző este bulizott vagy csak szimplán álmatlanságban szenvedett az éjszaka, a lényeg, hogy a munkanapot valahogyan át kell vészelni. A New York Magazine megkérdezett néhány alváskutatót, hogy mit lehet tenni, hogy nagyjából normálisan tudjon dolgozni, és a főnökének se tűnjön fel, hogy éppen csak a túlélésre játszik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Saját szatyorral egészségtelenebb kajákat veszünk

Dívány 2015. július 22., szerda 13:03

Menőnek érzi magát, mert saját, jó esetben újrahasznosított bevásárlószatyorral érkezik a közértbe? Érezheti is, hiszen ön nagyon környezetbarát megoldást választott, azonban ne is reménykedjen benne, hogy ettől minden téren jobb lesz élete. Kiderült ugyanis, hogy ha saját szatyrot viszünk, akkor azt egészségtelenebb cuccokkal pakoljuk tele – legalábbis erre a remek következtetésre jutott egy újabb hiánypótló tanulmány- írja a Women's Health magazin.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik a testével, ha lemond a kenyérről

Brownie 2015. július 22., szerda 10:38

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták hívei és a megszállott fogyókúrázók azzal feszegetik határaikat, hogy nemcsak a fehér kenyeret, de az összes pékterméket és tésztafélét igyekeznek kiiktatni az étrendjükből. Ám a különböző gabonafélék (búza, rizs, zab) nem vehetők egy kalap alá, így más-más hatást érünk el, ha csak a finomított termékeket hagyjuk ki, illetve akkor, ha mindenféle szénhidrátot mellőzünk. A Women's Health magazin szakértőkkel foglalta össze, mi minden történik a szervezetünkkel, amint leszokunk a szénhidrátokról.

8 gyakorlat miniszalaggal a feszes, kemény fenékért

Bánkuti Gabriella 2015. július 21., kedd 20:13

Itt a nyár, és a pihenés időszaka új szárnyakat ad nekünk, még erősebben érezzük a vágyat, hogy tegyünk egy lépést az egészségünkért. Sportolni bárhol lehet, sőt nem is kell komolyabb eszköz, edzésterv ahhoz, hogy feszesnek, erőtől duzzadónak érezzük az izmainkat. Most -  olvasóim gyakran ismétlődő kérésére - egy egyszerű, de hatékony és kis helyen elférő edzőeszközt mutatok be. Ez az az aprócska, gyűrhető, összehajtogatható eszköz, amivel hihetetlen hatékonysággal edzhetjük meg a farizmokat, sőt akár az egész testet, a miniband, vagy más néven miniszalag.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már sötétben világító bicikli is van, nem is egy!

mzd 2015. július 21., kedd 14:24

Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy nemcsak maga a kerékpározás, de a kerékpáros biztonság is egyre inkább előtérbe kerül, mint az, hogy a múltkori Batmanszerű fényjelzés után most itt a világító bicikli. A sötétben foszforeszkáló tetoválások mintájára elkészített bringát több cég is árulja, a legolcsóbbért alig százezer forintot kell fizetni – tudtuk meg az Ozy.comról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem figyel másokra az, aki szorong

Edicsek 2015. július 21., kedd 11:55

A szorongó ember kevésbé empatikus és egy új kutatás szerint nem tudja kellőképpen beleélni magát a másik ember helyzetébe. A tanulmány eredményei talán segítenek megérteni, hogy mikor szorong az ember, miért lesz a világ is sokkal rosszabb

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha így diétázik, akkor inkább ne tegye

S-W. Zsó 2015. július 20., hétfő 19:52

Le a kalappal azok előtt, akik az újabb és újabb divatdiéták hódítása mellett is el tudják dönteni, hogy számukra valójában mi az egészséges és hatékony módszer. Attól ugyanis, hogy az életmódváltás működik, még nem biztos, hogy jól is csináljuk. A MindBodyGreen összegyűjtött három intő jelet, amelyek szerint a diétánk csak szabotálja az egészségünket.

Lehet, hogy nincsenek is színek?

Edicsek 2015. július 20., hétfő 18:18

Nemrég az egész internet azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy rossz minőségű fotón látható ruha kék és fekete vagy éppen fehér és arany. Azt hihetné, hogy ezeket a színeket nem annyira nehéz összekeverni, mégis az internetezők fele kéknek és feketének látta a ruhát, míg a másik felük nem értette, hogyan lehet az arany és fehér ruhát ennyire másnak látni. Most azonban itt az új őrület, az önmagát kiszínező banán, illetve az agya, ami egy sima fekete-fehér videót fog perceken belül kiszínezni önnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 ok, hogy miért szokjon rá a citromos vízre

Brownie 2015. július 20., hétfő 09:10

Nem újdonság, hogy a citrom rengeteg létfontosságú tápanyagot és vitamint (vas, kálium, kalcium, C-vitamin) tartalmaz, de az, akinek az étteremben egy szelet citrommal szolgálják fel a vizet, inkább csak a gyümölcs frissítő ízét élvezheti. A legjobb, ha a kifacsart levet és a citrom alaposan megtisztított héját is meleg vízben áztatja, majd langyosan, éhgyomorra fogyasztja azt. Ezzel az egészséges limonádéval akár a reggeli koffeinadagját is kiválthatja, de a Lifehack összegyűjtötte, még mi mindenre jó, ha napi szinten isszuk a citromos vizet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit egy fiatal hetero nőnek feltétlenül tudni kellene a szexről

Sákovics Diana 2015. július 19., vasárnap 19:36

“Ez a generáció minden korábbinál félreinformáltabbnak tűnik a szex terén, leginkább azért, mert a pornófilmekből szereznek információkat” – írja Laurie B. Mintz pszichológia professzor a Psychology Today oldalán. Laurie B. Mintz pedig tudja miről beszél: 25 éve praktizál, emellett szexuálpszichológiát tanít a Florida Egyetemen. A professzor szerint leginkább a fiatal heteroszexuális nők nincsenek képben arról, hogy milyen vagy milyen lehetne a szex a valósában, így most számukra szedett össze 14 olyan tényt, amiket a szexről egy nőnek feltétlenül tudnia kell. Meg minden férfinak is, ha már. 

shutterstock 260900648
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért zabálunk, amikor piálunk

S-W. Zsó 2015. július 19., vasárnap 16:26

Önnel is előfordul mulatós estéken, hogy valamilyen kalóriadús fogást, mondjuk pizzát, hamburgert vagy gyrost kíván meg? Valószínűleg nem véletlenül, egy új kutatás szerint ugyanis az alkohol hatására a nők agya sokkal fogékonyabbá válik bizonyos ételekre. 

6 jel, hogy ideje szakítani

Sákovics Diana 2015. július 18., szombat 19:00

Ahhoz, hogy egy házasságban megmaradjon a szerelem, megmaradjon a vágy mindkét félnek rengeteget kell tudatosan, aktívan tennie: figyelnie, kommunikálnia, alkalmazkodnia, igyekezni megérteni a másikat, és az igyekezni megérteni azt is, hogy ő maga hogyan működik abban a viszonyban. Egy tartós kapcsolatban az embernek együtt kell átvészelnie a másikkal a természetes, normatív kríziseket, amilyen például a gyerek születése vagy a szülők halála, és a nem vártakat, mint egy betegség vagy a munkahely elvesztése, együtt kell megküzdeni a kemény mindennapokkal, az időhiánnyal, az anyagi problémákkal, és még rengeteg egyedi stresszorral. Ráadásul a személyes boldogsághoz még az is kevés, ha mindez megvan, egy párkapcsolatban ugyanis az embernek rengeteget kell tennie önmagáért is, azért, hogy az ember saját lényével, mindennapi életével, céljaival is összhangban legyen. Boldog párkapcsolatban tartósan élni tehát kemény. Nem véletlenül válnak el annyian.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A túl sok víz is ártalmas az egészségre

mzd 2015. július 18., szombat 11:36

Azt már biztos sok helyen olvasta, hogy - főleg nyáron - mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel, de vajon tud arról, hogy akár túlzásba is viheti az ivást? Sajnos a túl sok víz legalább annyira káros, mintha dehidratált lenne, ugyanis alacsony nátriumszinthez vezethet, ez a hiponatrémia – olvasható a Huffington Poston. Hogy valami jó hírt is mondjunk: a vizelete színéből megtudhatja, ha baj van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Strandetikett: a piás üvöltözők vagy a nyilvánosan pettingelők dühítőbbek?

nemoszi 2015. július 18., szombat 11:33

Minden uszodának és strandnak van házirendje, ez világos, de nemcsak az lehet zavaró, ha ezeket az alapvető szabályokat nem tartják be a vendégek – és mondjuk mosdatlan lábbal mennek a medencébe –, hanem egy rakat más, emberi és kevésbé emberi dologgal keserítik meg a többiek életét. Most, hogy hétvégén megint kánikula lesz, ismét zsúfolásig fognak telni a strandok, a tömeg pedig mindig mindenkiből kihozza a legrosszabbat. Összeszedtünk pár taplóságot, hogy ön megússza a megvető pillantásokat, illetve borzonghasson kicsit azon, hogy milyen arcok járnak strandra – ha ön eddig megúszta volna a velük való találkozást. Részletek a hajtás után, ha elolvassa, tuti inkább otthonmarad fürdőzés helyett!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kánikulában is lehet komfortosan aludni, elmondjuk, hogyan

Becca 2015. július 17., péntek 21:04

Mostanában volt az első olyan igazi nyári éjjel, amikor mindenki csak izzadva hevert, és 10 percenként próbált arrébb fetrengeni az ágy újabb, hidegebb pontjára. Nem csoda, ha nem készült fel a kánikulára, tegnapelőtt még paplannal takarózott, ma meg már a lepedő is soknak tűnik. Mutatunk pár olyan trükköt, amely növeli a pihenés valószínűségét ezeken a trópusi éjszakákon.

shutterstock 136867478
Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogja a szülei genetikájára, ha nem túl okos

Edicsek 2015. július 17., péntek 16:46

Hiába ismételgeti, hogy "ez a mai fiatalság", hiszen 350 ezer ember és mintegy 100 tanulmány eredményeképpen kijelenthető, hogy egyre magasabb és egyre okosabb az emberiség. Az egész oka természetesen a génekkel magyarázható, ugyanis minél különbözőbb génállománnyal rendelkeznek a szülők, annál magasabb és okosabb gyerekeik lesznek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készüljön az öbölátúszásra!

tatota 2015. július 17., péntek 14:00

Nyáron több nyílt vízi úszóversenyt is szerveznek, a legtöbbet a Balatonon, és ezeken egyre többen indulnak kortól és nemtől függetlenül, hogy próbára tegyék magukat, netán edzésben maradjanak – vagy csak úgy, mert szeretnek úszni. Ha ön is nevezett vagy nevezne ilyen sporteseményre, mindenképpen olvassa el a cikkünket, mert Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok magyar ökölvívó, jelenleg triatlonista ad tanácsokat a nyílt vízi úszáshoz és a felkészüléshez. Koko profi bokszolói pályafutása után kezdett triatlonozni, most a július 19-i I love Balaton öbölátúszásra készül, ezért arra kértük, adjon tippeket a felkészüléshez.

Dívány:  Milyen feltételek között készüljünk egy nyílt vízi úszóversenyre? Kombinálhatjuk a nyílt vízi edzést a medencés edzéssel? 

Kovács Kokó István: Igen, mindenképpen kombinálni kell az úszásnemeket. A medencében egyáltalán nem könnyebb úszni, mint a nyílt vízen, csak más. A balatoni úszásnál vannak nehezítő tényezőnek: a hullámok, a szél, a tömeg. Ezért célszerű olyan barátokkal indulni, akik hasonló tempót úsznak, és velük egy csoportban, a többiektől kicsit eltávolodva úszni. Az sem rossz taktika, ha van olyan előttünk, aki csak egy picit jobban úszik: az ő farvizén rengeteg energiát spórolhatunk. Fontos, hogy senkit ne kapjon el a gépszíj. A nagy ütemben elkezdett úszás megbosszulja magát minden esetben. Inkább legyen folyamatosan gyorsuló a tempónk.

Hogyan épüljön fel az edzéstervünk a végső távot szem előtt tartva? 

A technika nagyon fontos. Én nagyjából 2 éve kezdtem el úszni és mostanra értem el azt a szintet, hogy elinduljak például egy olyan nyílt vízi versenyen, mint az I love Balaton Öbölátúszás leghosszabb távja, a 3600 méter.

Ha rossz a technikánk, könnyen besavasodunk és rengeteg felesleges energiát vesztegetheünk el. A táv közben is tudni kell pihentetni az izmokat, mert ez már az a hosszúság, ahol biztosan be fognak savasodni. Az interneten már rengeteg hasznos videó van, ahol el lehet sajátítani a tökéletes úszótechnikát, de a legjobb egy edző, aki korrigálni is tudja hibákat, amit mi az úszás közben nem érzünk. Plusz vannak fejlesztő technikák: például váll-érintéses úszás, sepregető úszás, bójával/teknőccel úszás. Fontos a sok megtett kilométer, amivel a versenyre készülünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Adjon hálát a tamponért!

mzd 2015. július 16., csütörtök 18:27

Az évente alaphangon 40 ezer forintba kerülő menstruáció teljesen természetes dolog, az már sajnos kevésbé, hogy azokon a napokon minden nő megkapja a megfelelő segítséget. A Huffington Post a menstruációs higiénia napja alkalmából olyan módszereket gyűjtött össze, amelyekkel a világ különböző pontjain élők – tampon és betét hiányában vagy csak egyszerűen hagyományból – próbálják elviselhetőbbé tenni ezeket a napokat. Matrac, gallyak, falevelek és titkolózás – 9 érdekesség a hajtás után.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés