#ÉLETEM

Lekaptam a gumit, és gyorsan beleélveztem

Csonka Balázs 2017. május 19., péntek 19:31

Egyre felkapottabb téma a stealthing, vagyis az óvszer észrevétlen levétele szex közben. Nem kérdés, hogy erőszaknak számít, de korántsem újkeletű jelenség. Régóta rengeteg kárt okoz, mégsem annyira egyértelmű, hogy nem oké.

A külföldi és a magyar sajtóban is egyre többet hallani a stealthing (osonás, lopakodás) jelenségéről. Ez dióhéjban annyit jelent, hogy a férfi, jellemzően egyéjszakás kapcsolatokban a nő tudta nélkül lehúzza magáról az óvszert, majd úgy is élvez el. A velvet.hu nemrégiben megjelent cikkében olvasóit is megkérdezte az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról. Gyors felmérésük eredményei szerint olvasóik mintegy tíz százaléka találkozott már közvetve vagy közvetlenül a jelenséggel. Ezen belül közelítőleg hat százalék azok aránya, akik férfiként maguk is elkövették a szexuális erőszak e formáját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért érdemes kutyát tartani a családban

Szalay Ágnes 2017. május 19., péntek 17:38

Ha azt gondolod, hogy talán felesleges lenne pszichológushoz vinni a gyerekedet, de mégis azt szeretnéd, hogy lelkileg rendben legyen, akkor egyszerű a megoldás: szerezz neki egy kutyát.

Minden gyerek ösztönösen vágyik egy kutyára. Persze vannak olyan gyerekek is, akik félnek a kutyáktól, de megbízható forrásból állíthatom, hogy még azok is nagyon élénken érdeklődnek irántuk, imádják képeken vagy távolról nézegetni őket, és szívesen játszanak a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha nekik lenne kutyájuk. Ha boldog családra gondolunk – vagy a tévéreklámok készítői akarnak egy ilyet mutatni nekünk – akkor azon nyomban szöszi, fürtös kacagó gyerekek között loholó golden retriver (vagy valami hasonló kedves fejű szeretetgyáros) jut eszünkbe. Gerald Durrell is megmondta: egy ház attól lesz otthon, ha van benne kutya.

Nem kell tovább bizonygatni, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a gyerek-kutya jó párosítás. Mégis sok szülő (jelen pillanatban e cikk szerzője is) idegenkedik attól, hogy beszerezze végre a gyereke által oly régóta vágyott kutyát. Lehet, hogy néhány tudományos bizonyíték megváltoztatja majd a véleményüket?

shutterstock 111053942
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikortól válik láthatóvá, hogy öregszel?

Aladár 2017. május 19., péntek 12:41

A kutatások szerint nem egy markáns fordulóponton kezdünk öregedni, hanem szakaszosan. A szervezetünket pedig minden szakaszban segíthetjük. Mondjuk eleget aludni, inni és mozogni mindig érdemes.

És mit tehetsz ellene? Az Olay összeverbuvált egy genetikai kutatásokra szakosodott céget és harvardos bőrgyógyász professzort is sorai között tudó csapatot, és nekilátott kideríteni, mi történik pontosan a bőrrel amikor megjelennek rajta az öregedés első jelei. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ugyan anyukám, nem fáj az annyira – mondja az orvos, majd veszi a cilinderét és elhúz a klubba szivarozni

Szalay Ágnes 2017. május 18., csütörtök 18:39

A nők egészségügyi ellátásában még sokkal erősebb a férfi-nő megkülönböztetés, mint a fizetésükben. A világon sokszázmillióval több nő szenved fájdalomtól, mint férfi. A nőknek sokkal többet kell várakozni, míg sürgősségi ellátást kapnak, mint a férfiaknak. Ajaj.

Nő vagyok és szoktam fájdalmat érezni. Néha elgondolkodom azon, hogy vajon mennyire bírom „jól”. Általában azt hiszem, hogy kevéssé bírom, vagyis alacsony a fájdalomküszöböm. Magas sarkúban például már délre úgy érzem, mintha kalapáccsal ékeket vernének a lábszáramba – pedig sok nő szisszenés nélkül sétál évekig a tűsarkain. Másrészt ha a szülésre gondolok, úgy hiszem, a fájdalomelviselés királynője vagyok. Az viszont hatalmas szerencse, hogy eddig nem kellett valamilyen krónikus fájdalommal orvoshoz fordulnom. De mekkora szerencse! 

Mennyire vagytok tisztában azzal, hogy a nők egészségügyi ellátásában még sokkal erősebb a férfi-nő megkülönböztetés, mint a fizetésükben? Hogy a világon sokszázmillióval több nő szenved fájdalomtól, mint férfi? Hogy a nőknek a "hangulati bajait" kezelik, míg a férfiaknak a fájdalmát? Hogy a nőknek sokkal többet kell várakozni, míg sürgősségi ellátást kapnak, mint a férfiaknak? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egykék agya máshogy működik

Aladár 2017. május 18., csütörtök 07:32

Vannak előnyei és hátrányai az egyke életnek, és mindez az agy szerkezetén is meglátszik.

Egy gyermek mind fölött

Egy kínai kutatás eredményei azt mutatják, hogy az egyedüli gyerekek agyszerkezete különbözik a testvérek mellett felnőtt társaikétól. A különbség következménye pedig az, hogy az egykék kreatívabbak ugyan, de kevésbé alkalmasak a társas életre. Az 1979 és 2015 között hatályban volt „egy gyerek” népességszabályozási program miatt rengeteg egyke született az országban, nem csoda tehát, hogy pont a kínaiak foglalkoztak a kérdéssel. Az Iflscience beszámolójából kiderül, mire jöttek rá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit mindenkinek meg kell tanulni a szabad élethez

Szalay Ágnes 2017. május 17., szerda 19:24

Van egy dolog, ami nélkül esélye sincs az embernek, hogy jobbra forduljon az élete, hogy megváltozzon az, aminek változnia kéne. Csak azt fogod elérni, amit célul tűztél ki magad elé. De jó célokat kitűzni nem is olyan könnyű.

Az a helyzet, hogy cél nélkül nem lesz semmi. Nem érhető el változás, gyarapodás, fejlődés, növekedés, ha nincsenek célok. Óvodás gyerekeim folyamatosan célokat tűznek ki maguknak. Majd ha megtanulok olvasni, majd egyedül leülök és akkor olvasok, amikor csak szeretnék. A Balatonban is le fogok bukni nyáron a víz alá szemüveg nélkül. Én is szeretnék pörgős szoknyát. Majd ha nagy leszek, cukrászdát nyitok. Elhívom a barátnőmet és megmutatom neki a búvóhelyeimet a kertben… Sorolják és sorolják vég nélkül, ébredéstől elalvásig a céljaikat, hogy az ember füle kettéáll tőle. És tesznek is az elérésükért. A múltkor az ötéves képes volt egy órán keresztül, tök egyedül sorban állni, hogy kipróbálhassa a sziklamászást.

Azután ahogy telik-múlik az idő, a környezet sokunkat leneveli a célok kitűzéséről. Húsz-harminc-negyvenéves korában azon kapja magát az ember, hogy éli egyik napját a másik után, teszi, amit mondanak neki, meg ami a munkaköri leírásában írva van, meg amit a család megkövetel – és utána, ami ideje marad, azt valami agykikapcsoló tevékenységgel tölti, anélkül, hogy egy pillanatra is felmerülne benne, hogy célokat keresgéljen magának. Így aztán nem is történik semmi új. Nincs, ami meghozza a célok eléréséből fakadó elégedettséget, nincs ami arra serkentsen, hogy valami újat tanulj vagy kipróbáld magad a szokásosnál nehezebb helyzetekben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 4-es 6-os villamos ablakába soha nem süt be a nap

Aladár 2017. május 17., szerda 07:34

De ha mégis, valószínűleg az sem elég ahhoz, hogy elég D-vitaminhoz jusson a szervezeted. De mennyi D-vitaminra van szükségünk? És napfény nélkül mivel pótolható a vitaminszükségletünk?

Pár perc séta a metrómegállóig, néhány perc séta amíg beérsz az irodába. Elég napfény ér ahhoz, hogy biztonságban légy a napi D-vitamin fejadagokat illetőleg? A Science of Us által megszólaltatott szakértők elmondják, mit érdemes tudnia egy modern, napfény szempontjából rejtőzködő életmódot folytató városlakónak a D-vitaminól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nyeljük le a haragot?

Csonka Balázs 2017. május 16., kedd 19:12

Már óvodásként megtanuljuk az alapokat arról, hogy kezeljük a frusztrációt, hogy éljük meg, hogyan fejezzük ki a haragunkat. Felnőttkorban a düh gyakran más érzelmekkel vegyesen jelenik meg, leggyakrabban félelemmel, bűntudattal, szomorúsággal. Lelki és testi egészségünk, környezetünk védelme érdekében fontos megtanulnunk jól bánni a haragunkkal.

A harag az egyik legalapvetőbb emberi érzelem, kifejezése minden kultúrában, de még az állatvilágban is hasonló. Simán felismerjük, ha valaki dühös, legyen az illető óceániai őslakos, a saját rokonunk, vagy éppen a kutyánk. Persze, ha kifejezi ezt az érzelmet. A harag ugyanis agresszióba fordulva veszélyes, pusztító következményekkel jár, így megnyilvánulása minden közösségben szigorúan szabályozott. Az állatvilágban a hierarchia kialakítása éppen a fölösleges agressziótól véd. Így a magasabb pozíciójú egyed több erőforráshoz jut, nem kell azonban minden falatért, kortyért, nőstényért véres harcokat vívni, ami az egész közösség túlélését veszélyeztetné. Nálunk, embereknél a szocializáció az a folyamat, amelyben az egyén megtanulja haragját önmaga szabályozni. Ha valaki akadályoz törekvéseinkben, céljaink elérésében, vagy éppen agresszívan viselkedik velünk, dühösek leszünk. Ez pedig már a kezdetekkor így van, elég csak a kisgyermekek dackorszakára gondolnunk. A dacos kisgyermek dühéhez persze mindenki másként viszonyul. Ez pedig hosszú távra lerakja az alapjait annak, hogy az illető gyermek mihez kezd a haragjával később, nagyobb gyermekként, kamaszként és felnőtt korában.

shutterstock 407013514

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy módszer, amivel kevésbé fáj a szakítás

Aladár 2017. május 16., kedd 17:39

Segíthet a szívfájdalmon, ha őszintén elhisszük, találtunk kiutat. A kiút pedig lehet a pizzázás is.

Nehéz bizony

Szakítani egyáltalán nem könnyű. Sőt, van, hogy átkozottul nehéz. De van remény, már létezik olyan módszer, amivel könnyíthetünk a szívünkön!  A lifehacker beszámolója alapján úgy tűnik, segíthet a szakítás után érzett fájdalmon, ha sikerül elhitetnünk magunkkal, hogy valami olyasmit csinálunk, ami működőképes ellenszernek mondható. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába diagnosztizáljuk magunkat otthon, az még kevés a gyógyuláshoz

S-W. Zsó 2017. május 16., kedd 12:14

Milyen állapotokra vagy betegségekre tudjuk magunkat otthon szűrni? Egyáltalán mennyire megbízható egy gyorsteszt? És milyen kockázatai vannak, ha az orvostól függetlenül, önkényesen ítélkezünk az egészségünkről?

Harminc évvel ezelőtt még az utazási irodák intézték a nyaralásainkat, az áruházi eladók segítettek kitalálni, mire van szükségünk és azonnal orvoshoz fordultunk, amikor fura tüneteket észleltünk magunkon. Ehhez képest ma már egyedül is simán elboldogulunk, hiszen online hamar letudhatunk egy rakás teendőt, ráadásul már orvoshoz szaladgálás helyett is van gyorsabb és egyszerűbb megoldás: az öndiagnosztika. Szakértő segítségével összegyűjtöttük, hogy mi mindent érdemes tudni az önellenőrző eszközökről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A káromkodás az új dopping

Aladár 2017. május 15., hétfő 14:10

Nincs jobb teljesítménynövelő, mint egy-egy jól elhelyezett, szaftos káromkodás. Jó, nyilván van, de a kutatások a szerint a káromkodás rendeteget dob a teljesítményünkön.

Ha úgy érzed szükséged van némi plusz energiára, hogy képes legyél kellő agresszivitással befejezni a bicepsz napot vagy egy kerékpáros időfutamot, itt a megoldás. Nem kell mindjárt tűhöz nyúlni, elég, ha nekiállsz teli tüdőből káromkodni. Egy kis bazmegelés senkinek sem árt, és az edzést is lendületesebbé teszi!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tünetek, amikről nem is sejtenéd, hogy cukorbetegségre utalhatnak

Brownie 2017. május 15., hétfő 10:32

Magyarországon másfél évtized alatt több mint 70%-kal nőtt a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya, és ez a tendencia folytatódik. Pedig rendszeres szűréssel és nagyobb odafigyeléssel meg lehetne előzni a betegséget.

Becslések szerint hazánkban lassan már minden ötödik embert érinthet a cukorbetegség, és nehezítő körülmény, hogy sok esetben évekig nincsenek tünetei, vagy olyan jelek utalnak a betegségre, amikről nem is gondolnánk, hogy közük lehet hozzá. Éppen ezért " nagyon fontos a rendszeres szűrés, ahogy az is, hogy az emberek tudjanak róla, a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehet előzni”– emelte ki Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lécci ne dugdoss dolgokat a füledbe!

Aladár 2017. május 14., vasárnap 17:29

Kés, villa, olló, a füledbe nem való! De még a vattapálcika és a fülgyertya sem. Itt az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb ajánlása.

Az amerikai fül-orr-gégészek legfrissebb, a szakma mérvadó irányelveit összefoglaló helyzetjelentése elég egyértelműen fogalmaz: a vattapálcikáknak és fülgyertyáknak továbbra sincs semmi keresnivalója a füleinkben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért marhaság a paleolit étrend?

Brownie 2017. május 14., vasárnap 14:45

Paleoökológiai szempontból legalábbis biztosan az - állítja Peter Ungar paleoantropológus és evolúcióbiológus, aki a Scientific American oldalán fejtette ki érveit.

Mindig is vita tárgyát képezte, hogy mi számít "természetes", "alapértelmezett" emberi étrendnek. De van-e egyáltalán értelme ennek a kérdésnek? A paleoantropológus szerint nem sok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tartós életmódváltás 3 szabálya

Aladár 2017. május 13., szombat 17:38

A fogyókúrák csak rövid távon jelenthetnek megoldást, érdemes arra is gondolni, mi az ami hosszú távon is működőképes lehet.

Lassan járj, tovább érsz

Hiába az izgatottság és eltökéltség, amit egy-egy új, garantáltan hatékony fogyókúra elején érzel, ha a munkatáborok szigorával ellenőrzött zeller fejadagokkal csak azt éred el, hogy egy életre megutálsz 3-4 zöldségfélét, a diéta végén pedig az első utad a jégkrémes pulthoz vezet. Az ilyen szélsőséges szabályokra épülő fogyókúrák csak rövid távon működnek, ráadásul minél többször esik meg valakivel, hogy a „sikeres” böjt után lassan, de biztosan visszatér azokhoz a rossz szokásokhoz, amiktől eredetileg szabadulni akart, annál kevésbé érzi magát képesnek arra, hogy hosszú távon is sikeresen életmódot váltson. A Psychology Today összegyűjtött 3 olyan alapelvet, aminek segítségével tartós, maradandó változást érhetnek el azok, akik végleg belefáradtak a folyamatos fogyókúrázásba. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha több a tesztoszteron, egyszerűbb a gondolkodás

Aladár 2017. május 13., szombat 14:55

A több tesztoszteront gyakran a férfiasság jelének tekintjük, de kevésbé vagyunk tisztában azzal, hogyan hat a gondolkodásra. Egy nemrég publikált kutatás most éppen ezt vizsgálta.

Mit nézel?

Gyakran a tesztoszteron viszi el a balhét, ha néhány haver összeverekszik egy kocsma előtt, vagy felajzott ketrecharcosok ásványvizes palackokat hajigálnak egymáshoz egy sajtótájékoztató alatt. Sokan gondolják, hogy a túl sok tesztoszteron bárkiből képes barlanglakó tuskót faragni, de mennyi ebben az igazság? Egy viselkedési közgazdász által vezetett kutatás megpróbálta felmérni, hogyan változik a férfiak intellektuális teljesítőképessége némi plusz tesztoszteron hatására. Köszi a témát Science of us!

shutterstock 335741567
Távolról sincs vége, olvasson még »

Érzelmi zsarolás, bűntudatkeltés, mártírkodás. Mit kezdj a passzív-agresszív emberekkel?

Csonka Balázs 2017. május 12., péntek 17:38

Ami a felszínen korrekt kommunikációnak tűnik, sokszor valójában nem az. A passzív-agresszív ember kerüli a nyílt konfrontációt, inkább rejtett eszközökkel akar irányítani. Bűntudatkeltéssel, provokációval, intrikákkal. Hogyan alakul ki a passzív-agresszív önérvényésítés, és mit tehetsz ellene?

A passzív-agresszív emberek tragédiája, hogy nem tudnak kiállni magukért. Az olyan helyzetekben ezért, ahol saját érdekeiket kellene képviselniük, passzív ellenállást tanúsítanak. Látszólag alárendelődnek a másik félnek, a hangsúlyból és a tettekből azonban nyilvánvaló, hogy ez csak a felszín, ténylegesen nincsenek megbékélve a helyzettel. Az egyik leggyakoribb ilyen szituáció, ha az illető valamilyen külső elvárással találkozik, aminek nem akar eleget tenni. Legyen az munkahelyi feladat vagy otthoni teendő, a passzív-agresszív fél megtalálja a módját, hogy nyílt konfliktus nélkül elkerülje. Más esetben éppen neki vannak vágyai, céljai, törekvései. Ahelyett azonban, hogy felvállalná ezeket, látszólag lemond róluk, és az áldozat szerepéből igyekszik nyomást gyakorolni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gluténmentes étkezés az egészséges. Hisszük mi.

Brownie 2017. május 12., péntek 11:35

"Aki nem érzékeny a gluténra, mégis gluténmentes étrenden él, az miért teszi?" - érdeklődtem nemrég egy online fórumon. A kérdésre alig két óra alatt több mint 150 hozzászólás érkezett.

Megtudtam, hogy a migréntől kezdve az endometriózison át a pajzsmirigy-alulműködésig egy rakás egészségügyi problémán segít, ha hanyagoljuk a gabonát tartalmazó ételeket. És persze olyan kommentek is jöttek, hogy “csak, mert egészségesebb”; vagy “mert sokkal jobban érzem magam búzaliszt nélkül”. Közben érdekes adatokra bukkantunk a The Journal of Pediatrics című szaklapban: a Google világszerte végzett elemzései szerint, amíg a cöliákiára irányuló figyelem szinte semmit nem változott az elmúlt tíz évben, a gluténmentesen étkezők száma ugrásszerűen megnőtt és a sikeres marketingkampányoknak köszönhetően ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik. Gyanús, hogy a cöliákiásoknak javasolt diétát sokan annak ellenére is követik, hogy az elvileg indokolt lenne, szóval inkább szakértőkhöz fordultunk, hogy tisztázzuk a glutén körüli hype-ot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ne lógd el a fekvőtámaszozást!

Aladár 2017. május 12., péntek 10:01

Kardiózni klassz, de az erősítést nem érdememes elspórolni. Az ugyanis mind az egészséges testsúly, mind az egészségünk fenntartásának szempontjából fontos.

Félóra izzadás a futópadon, és kész is vagy, a súlyzózást pedig meghagyod másnak? A kardiózásnak rengeteg jól ismert előnye van, például lelassítja bizonyos sejtek öregedését, jó a szívnek, segít fogyni, és az endorfintermelést is beindítja, tehát jól is érezzük magunkat edzés közben - írja a Women's Health. Nem árt tudni ugyanakkor, hogy a kizárólag kardióra épülő, az erősítő gyakorlatokat mellőző edzsésterveknek vannak árnyoldalai is - teszik hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 tipp a sikeres online társkereséshez

Terebélyes Tibor 2017. május 11., csütörtök 19:44

Hogyan használd ki legjobban a rendelkezésedre álló lehetőségeket egy randioldalon? Erről szól az online társkeresés pszichológiája. A tudomány a profilkészítésig terjed, onnantól tied a pálya.

Sokan kétkedve állnak hozzá, és talán sokan idegenkednek is tőle, az online társkeresés mégis él és virágzik. Különösen mióta okostelefonokon is működik. A sok felhasználó között sokszor észrevétlen marad aki szerény, nevetséges, aki dicsekszik. A randioldalak pszichológiájába Justin Lehmiller, amerikai pszichológus vezet be minket, aki saját oldalán 86 tudományos kutatás legfontosabb eredményeit és tanulságait foglalja össze hat pontban. Első benyomásból csak egy van, érdemes tehát megfogadni a tanácsait. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kétnaponta koplalás vs. kalóriaszámlálás. Melyikkel lehet többet fogyni?

Aladár 2017. május 11., csütörtök 07:56

Fogyókúrázni nem egyszerű, ráadásul a módszerek hatékonysága is elétrő lehet. Amerikai kutatók most megnézték, vajon a kalóriaszámlálás vagy a rendszeres koplalás jön be jobban.

Az időszakos koplalás váltott napos verzióját, és egy mezei, napiszintű kalória számolással operáló diétát hasonlítottak össze kutatók, hogy teszteljék, melyik módszer az eredményesebb, ha valaki fogyni szeretne. A Science of Us összefoglalta az eredményeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van, hogy a legegészségesebb szakítani a családdal

Szalay Ágnes 2017. május 10., szerda 18:27

Nem kötelező a családoddal, szüleiddel kapcsolatot tartani - és ezt sokkal többen felismerték már, mint ahányan beszélnek róla.

A 37 éves Szilvit mindenki tiszteli a cégnél. Nincs olyan kérés, vagy vállalhatatlan határidő, amit ne teljesítene. Egyedül él, néha vannak futó kapcsolatai, de rájött, több energiát vesznek el, mint amennyit hoznak – így egy ideje már inkább kihagyja a lehetőségeket. Munka mellett egy fix programja van: minden vasárnap meglátogatja édesanyját. Órákon keresztül hallgatja az ápolatlan idős asszony követeléseit; litániáit arról, hogy a lánya egy rakás szerencsétlenség és kesergéseit, hogy Szilvi születése hogyan fosztotta meg őt a lehetséges boldogságától. Hazafelé Szilvi egész úton ismételgeti a mágikus mondatot, amit még gyerekkorában talált ki magának: „ez nem az én életem, ez nem az én életem…” Mire hazaér, meg is nyugszik, és kivasalja a blúzait, amiket a következő héten viselni fog munka közben.

Egy keddi nap a szokásos heti meeting után leül az íróasztalához, és elsötétül a világ, megáll a szíve, nem kap levegőt. Mentőt hívnak hozzá, kiderül, hogy a szívének semmi baja: pánikbetegség. Szilvi terápiára kezd járni, és ott, mint egy feneketlen kútba, belenéz abba a rengeteg fájdalomba, sérelembe, dühbe, ami benne lakik, és amit eddig sikeresen elnyomott magában. Tudatosul benne, hogy de, ez az ő élete, csak egy van belőle, és képes tenni azért, hogy jobb legyen. A páncél, amit magára növesztett, hogy megvédje anyja szidalmazásaitól, de ezzel együtt minden más érzéstől is, olvadozni kezd – így viszont nincs, ami segítsen elviselni a vasárnapi találkozókat. A gyógyulás, az életében először érzett remény boldogsággal tölti el Szilvit. Hosszas vívódás után felhívja édesanyját, hogy elmondja, többet nem megy el hozzá vasárnap.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy lépéssel közelebb az ekcéma gyógyítása

Aladár 2017. május 10., szerda 08:27

Nem kevesebb, mint 17 különböző fehérje működése változik meg jelentősen az ekcémás bőrben.

Az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz a gyerekek körülbelül 20, míg a felnőttek 3%-át érinti világszerte, és bár jó pár krém létezik, amivel enyhíteni lehet a kínzó tüneteket, valódi megoldást jelentő gyógyír egyelőre nem áll rendelkezésünkre. A Science alert beszámolójából kiderül, miért bizakodhatnak az ekcémások. 

shutterstock 551219668 (1)
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyakran olyan távol érzem őt. Már nem szeret?

Csonka Balázs 2017. május 9., kedd 18:45

Mindenkinek más az intimitás-szükséglete, és más formában is éli meg. A érzelmi közelség-érzelmi távolság dinamikája alapvetően meghatározza a párkapcsolatok jellegét, ahogy azt is, ki hogy érzi magát benne. Szélsőséges esetekben úgy érezhetjük, párunk ránk telepszik, vagy éppen elérhetetlen érzelmileg.

A két ember összecsiszolódásának szokás hívni azt az időszakot, amikor egy párkapcsolat elején találkoznak, majd egymáshoz igazodnak a partnerek igényei. Ekkor alakul ki többek között az az ideális távolság is közöttük, amiben mindketten jól érzik magukat. Akkor a legnehezebb ez, ha az egyik fél minél szorosabb közelségre vágyik, a másik viszont több teret, több függetlenséget igényel.

shutterstock 60504643
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így segít az Excel az életmódváltásban

Brownie 2017. május 9., kedd 11:20

Napi egy percet kellene azzal töltenünk, hogy rendszerezzük élettani adatainkat és a kitűzött cél felé megtett lépéseket. Lehet, hogy a te életedből is egy ilyen egyszerű módszer hiányzik.

„Annak idején nem forradalmi technológiai vívmányokkal kezdtem bele, hanem egyszerűen tollal és papírral. Egytől tízig terjedő skálán pontozni kezdtem a mentális, fizikai és érzelmi egészségemet, majd ráneveltem magam arra, hogy ezt minden egyes nap megtegyem” – írja blogbejegyzésében dr. Meskó Bertalan, a világ első (és jelenleg egyetlen) orvosi jövőkutatója, aki húsz éve számszerűsíti egészségét. Ma már az Excel segítségével elemzi teljesítményét, és bevallása szerint ez a jól bevált stratégia egy csomó fontos összefüggésre világít rá életmódjával kapcsolatban. Neked is sikerülhet, és az sem lehet kifogás, hogy nem vagy egy informatika zseni.

shutterstock 215226196
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 184

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés