#ÉLETEM

Számít-e ki mennyire szőrös ott lent?

Terebélyes Tibor 2017. július 12., szerda 16:51

A férfiak és a nők máshogy vélekednek az intim zónák szőrtelenítéséről, ahogy a fiatalok és az idősebbek is. De mit gondolsz te?

A fanszőrzet eltávolítása az ókori Egyiptomban is szokás volt már, a közhiedelemmel ellentétben tehát korántsem a huszonegyedik század találmánya. A használt eszközök átmentek azért némi fejlődésen, így viszonylag biztonsággal mondható, hogy Kleopátrának nagyobb szenvedést okozott a bikinivonal kialakítása, a teljes szőrtelenítésről nem is beszélve. Bárhogy is legyen, a huszadik század második feléig a szexualitás kulturális elnyomásával párhuzamosan ez a kérdés is teljes zárójelbe került. Kétségtelen, hogy az aktfotózás és a pornográfia egyfajta trendet csinált a dologból, a gyakorlatban azonban célszerűségi és társas szempontok is szerepet játszanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki ambivertált, álljon fel!

Aladár 2017. július 12., szerda 08:13

Jó pár olyan személyiségjegy és viselkedési forma létezik, ami arra utal, hogy a tulajdonosaik valahol az introvertált és az extrovertált között félúton helyezkednek el a képzeletbeli skálán, elutasítva a bináris rendszer némileg torzító címkéit.

Sokan vannak, akiket viszonylag könnyű az introvertáltak vagy az extrovertáltak közé besorolnia a besorolás/beskatulyázás szerelmeseinek, de akadnak jópáran, akiknek a személyisége nem írható le egyik véglettel sem, és sokkal inkább kontextusfüggő, hogy melyik személyiségtípusnak feleltethető meg épp a viselkedésük. A Psych2Go összegyűjtött néhány jelet, melyek alapján könnyen meghatározható, kik azok, aki valahol a két alaptípus között félúton helyezkednek el a skálán. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyit érnek a szextanácsok

Aladár 2017. július 11., kedd 20:12

A szexkutató Nicole Prause szerint nincs olyan, hogy valaki "jó az ágyban", így a szextanácsok sem érnek túl sokat. Kivéve ezt az egyet!

A főállásban a szexszel foglalkozó neurológus szerint összességében meglehetősen haszontalan az a rengeteg 20, 50, 69, vagy mondjuk 250 orál tippet felvonultató cikk, amellyel a magazinok szerint bárkiből egycsapásra álompartnert lehet faragni. Már amennyiben valóban a jobb szexpartnerré válás a cél, ha valaki röhögni akar, alig-alig akad jobb alapanyag. A szexfüggőséggel, az orgazmus fiziológia aspektusaival, és a kötelező „De mekkora az ideális pénisz a nők szerint?” kutatásokkal foglalkozó neurológus véleményét a Science of Us kérte ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki igazán boldog, az valójában csak borzasztó naiv

Terebélyes Tibor 2017. július 11., kedd 17:51

Hatrészes kutatássorozatban vizsgálták a túlzott boldogság megítélését. Úgy tűnik, az emberek ezt leginkább a felületességnek és a naivitásnak tulajdonítják, és persze megpróbálnak visszaélni vele.

Hogy vagy? Mi újság? Mi van veled mostanában? Ezekre a sablonos kérdésekre sokszor sablonos panaszkodás a válasz. Nem aludtam eleget, hol van még a hétvége, ezzel meg ezzel szenvedek. Pozitív dolgokat mondani valahogy gyanús. Legalábbis sokkal könnyebb belefutni a másik érdektelenségébe, irigykedésébe, mint ha bajtársiasan viselkedünk. Pedig a tartalmas beszélgetésekre nagy szükségünk van. Aztán vannak azok, akik a szia, hogy vagy? kérdésre meglepően beindulnak. De van, hogy csak úgy spontán, angyali mosollyal az arcukon, kitágult pupillákkal, nagyokat pislogva megszólítanak: Milyen gyönyörű az idő! Milyen csodásan süt ránk a nap. Hallgasd csak a madárdalt, milyen kedves. Hát, ebben is van valami gyanús. Mintha egy másik világban élne az illető.

shutterstock 520617691
Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyák, akik nem szeretik a lányaikat

Szalay Ágnes 2017. július 11., kedd 14:31

Vannak olyan anyák, családok, ahol a felszínen rendben mennek a dolgok, ahol külső, laikus szemlélő nem mondaná meg, hogy gond van. Értelmiségiek, jó munkaerők, nem isznak, és mégis hatalmas érzelmi károkat okoznak a gyerekeiknek. Anyák a lányaiknak. Szégyen, elhallgatás és sok sérülés jellemzi az ilyen családokat.

Anna harminchat éves, egy nagy multinál dolgozik vezetői pozícióban. „Nem akarok beszélni az anyámról” – mondja, miközben a témánk az, hogy honnan gyűjtsön bátorságot meghozni egy olyan döntést, amit az anyja egészen biztosan rosszallna (és amihez mellesleg semmi köze nincs). Majd mégis folytatja: „Az anyám soha nem helyesel semmit, amit csinálok. Egész kicsi korom óta arra emlékszem, hogy állandóan szidott. Azt mondta, hogy nem viszem semmire, hogy alkalmatlan vagyok. Már távol élek tőle, sikeres vagyok, most ezt nem tudja megbocsátani. Rengeteget dolgozom, hogy bizonyítsak neki, de hiába, mindig rossznak lát. Neki kellett mindig a legjobbnak lenni. Ő a sikeres üzletasszony, és most, hogy „többre vittem”, gyűlöl ezért. Bármit csinálok, mindig azt jósolja, hogy most teszem tönkre az életem, de ezen nem lepődik meg, mondja. Úgy érzem, ha valami kudarc ér, például amikor szakítottam a vőlegényemmel, akkor örült. Úgy tűnt, mintha győzött volna. Nem csak azért, mert ő megmondta előre, hogy nem fogok boldogulni, hanem mintha azt érezné, hogy igen, megint kiderült, hogy ő a jobb.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nő kielégülése egy sokadrangú szempont

Csonka Balázs 2017. július 10., hétfő 19:34

A pornóvideók sok mindent tanítanak a szexről, és általában nem sok közük van a valósághoz. Olykor azonban nem a várt irányba térnek el attól, ilyen például a női orgazmus esete. Összeszedtük a legfontosabb tanulságokat.

A pornó világa a tökéletes testű, szexéhes nők világa. Szilikonmellek, karcsú test és rengeteg látványos orgazmus. Megjátszott orgazmusok persze, de látványosak. És hangosak. A férfiak meg bámulják ezt a sok szétplasztikázott testet, színésznők hamis gyönyörére gerjednek, és persze lelkesen maszturbálnak tekintet nélkül arra, hogy amit látnak, az valójában nincs. Mert ami valójában van, az az, hogy a nők nagy részének természetes alakja van, nem plasztikáztatta sem a melleit, sem a hasát, sem az arcát. Ami van, hogy csaknem minden férfi elmondhatja, hogy minden együttlét során átél orgazmust, a nőknek még a kétharmada sem. És azokra sem feltétlenül ébred fel a szomszéd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terjed a Lyme-kór. Meg a róla kialakult tévhitek.

Zanza

Brownie 2017. július 10., hétfő 18:25

A Lyme-kórt alattomos betegségnek tartják, mert - bár nagyon ritkán - előfordul, hogy csak hónapokkal vagy évekkel a kullancscsípés után jelentkeznek a tünetek, amik ráadásul igen sokfélék lehetnek. Utánajártunk, mi számít krónikus Lyme-kórnak, és mik a legalapvetőbb téves információk a betegséggel kapcsolatban.

A fél világ nekiment Donald Trumpnak, miután bejelentette, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből. Több kutatóorvos arra hivatkozva fejezte ki nemtetszését, hogy Amerikában a ‘90-es évek óta több mint duplájára nőtt a Lyme-betegek száma - köszönhetően a globális felmelegedésnek.

De tényleg a klímaváltozás a fő mumus? Egyáltalán Lyme-kór-e az, amit annak diagnosztizálnak? Dr. Lakos András infektológust, a kullancsok által terjesztett betegségek szakértőjét kérdeztük a Lyme-kórral kapcsolatos félreértésekről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az övsömör jócskán megemeli a szívroham és a sztrók kockázatát is

Aladár 2017. július 10., hétfő 07:59

Egy nagyjából 46.000 ember adatait elemző tanulmány szerint mindenképp fontos tudatni az övsömörben szenvedőkkel, hogy veszélyeztetettek.

Az övsömör (herpes zoster) a bárányhimlőt is okozó, de sok esetben csak évtizedek után aktiválódó herpeszvírus okozta, hólyagos kiütésekkel együttjáró betegség. Az idegdúcokban megbúvó vírus okozta megbetegedés igazi népbetegség, a Science Daily szerint az Egyesült Államokban például minden harmadik embert érint valamikor az élete során. Az szív- és érrendszeri betegségek az övsömörrel összefüggésbe hozható megnövekedett kockázatára egy nemrég megjelent tanulmányban hívták fel a figyelmet dél-koreai kutatók. 

shutterstock 332292629
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem leszel hülyébb, ha menstruálsz

Aladár 2017. július 9., vasárnap 14:11

Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, a menstruációval együttjáró hormonális változások nem befolyásolják a nők kognitív képességeit.

A férfiak kezéből egy nemrég megjelent kutatás vette ki az aduászt, a tanulmány eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a „Kussolj, megjött, hülye vagy!” modellre épülő érvelési technikák sajnos nem nyugszanak bombabiztos tudományos alapokon. Frontiers in Behavioral Neuroscience-ben megjelent kutatás 68 nő részvételével, két menstruációs ciklus során vizsgálta meg, vannak-e valamilyen hatással a nők agyi teljesítményére az ilyenkor bekövetkező hormonális változások. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hány kalóriát égethetünk el a kertészkedéssel?

Dívány 2017. július 8., szombat 15:00

Egy óra növényültetés alatt egy sajtburgernyi kalóriamennyiséget égetünk el. De milyen edzésnek felel meg, ha felássuk a kertet? És hány sört ér meg egy órányi favágás? Az Út a Kerthez blog szemléletes infografikája többek között ezekre a kérdésekre válaszol.

Kertészkedni csodás dolog, még akkor is, ha csak egy erkélyen űzzük. ráadásul a testet is alaposan megdolgoztatja. De pontosan hány kalóriát tudunk elégetni a különböző kerti munkákkal? Erre válaszol egy szemléletes infografikában az Út a Kerthez blog. Jó bogarászsát és kertészkedést kívánunk!

Gagyi szuvenírek helyett: így emlékezz a nyaralásra

mimi 2017. július 7., péntek 18:27

Hagyd a szálláson a mobilodat, esténként írj útinaplót, gyűjts szép kavicsokat vagy vásárolj helyi kézművesektől: mindegyik többet ér, mint megvenni a harminckettedik hűtőmágnest.

Annyira szeretnél emlékezni a nyaralás minden mozzanatára, hogy megállás nélkül csak fotózol és videózol? Az utolsó napokban pedig elkap a gépszíj, és összevásárolsz mindenféle műanyag hülyeséget a sétálóutcán? Nagy valószínűséggel végül a több ezer képet és a több napos hosszúságú videókat senki nem nézi meg, az összevásárolt szuvenírek pedig egy dobozban porosodnak majd. Emlékeid pedig leginkább arról lesznek, hogyan fotóztál, és hány üzletet jártál végig. Mutatom mit tehetsz azért, hogy idén ez másképp legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyakunkon az antibiotikumoknak ellenálló szuper-tripper

Aladár 2017. július 7., péntek 15:55

A WHO három olyan betegről is beszámolt, akiknek az esetében minden ismert antibiotikum csődöt mondott.

Szívós jószág

A mindenféle kezelésnek ellenálló gonorrhoea, vagy népiesebb nevén kankó vagy tripper fertőzések esetében az utolsó védelmi vonalat jelentő antibiotikumfélék is hatástalannak bizonyultak a kórokozó ellen. A WHO szerint mindez azt jelenti, hogy már csak idő kérdése, hogy a szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés esetében régebben csak végső esetben alkalmazott antibiotikumok is végleg kudarcot valljanak – írja a Guardian.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyarországon is vannak veszélyes betegségeket terjesztő szúnyogok

Brownie 2017. július 7., péntek 10:27

A szúnyogok évente több mint 750 000 ember haláláért felelősek világszerte, de mi a helyzet Európában?

“Több halálos áldozata van, mint bármely más állatnak” - hangzik el a Moszkító - Az ítéletnap című dokumentumfilmben, mely a világ vezető egészségügyi szakértőivel, exkluzív szakértői véleményekre alapozva mutatja be a szúnyogok által terjesztett betegségeket, és hívja fel a figyelmet arra, hogy a katasztrófa elkerüléséhez elengedhetetlen az azonnali beavatkozás, hiszen a szúnyogok évente több mint 750 000 ember haláláért felelősek. A kétórás, négy kontinensen forgatott filmet a Discovery Channel mutatta be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem az a kaja csinálta ki a gyomrod, amit utoljára ettél

Aladár 2017. július 6., csütörtök 12:50

Csak abban az esetben érdemes a legutóbbi étkezésre gyanakodni, ha csupán hányásról van szó, hasmenés esetében azonban érdemes kicsit jobban visszafejteni az idő fonalát.

De mit ehettem?

A hasmenéssel és hányással járó, gyakran csak egy napig tartó „emésztőrendszeri események”, magyarul a cifrafosás idején szinte kivétel nélkül mindenkit elérő detektívmunkához nyújt segítő kezet a New York Times cikke. A Times által megkérdezett gasztroenterológus, Dr. Deborah Fisher különösképpen pazar leírása szerint „Az emberek hajlamosak az utolsó étkezésüket hibáztatni ebben az esetben, de valószínűleg az utolsó előtti étkezés a ludas.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az igazi férfi nem beszél az érzéseiről. Aztán meghal.

Csonka Balázs 2017. július 5., szerda 19:10

Férfiasságunkat, nőiességünket nagyban befolyásolja a kultúra, amelyben élünk. Átalakuló nemi szerepeink fontos egészségügyi kockázatoktól szabadíthatnak meg.

Az igazi férfi magabiztos. Az igazi férfira támaszkodni lehet. Domináns. Az ágyban is. Az igazi férfi minden nőt meg akar kapni. Az igazi férfinak hatalma van a nők felett. Az igazi férfi ura az érzelmeinek. Nem sír.

Mindazok a tulajdonságok, amik férfiasnak számítanak, már a fiúgyerekek szocializációjában is megjelennek. Így neveljük őket.

Menjél fiam, állj ki magadért. Elestél? Katonadolog. Ne sírj. Ne nyafogj, mint egy lány. Az én fiam egy kis machó. Tizenöt év múlva már a lányokat hajtja majd.

Az igazi férfi rosszabb társas kapcsolatokat ápol. Az igazi férfi kevésbé elégedett az életével. Az igazi férfi pszichés állapota rosszabb. Az igazi férfi nem kér segítséget. Se testi, se lelki problémák esetén. Szűrővizsgálatra se jár. Az igazi férfi ezért korán meghal. Ezeket már 74 tanulmány eredményei mondják, melyeket egy amerikai kutatócsoport tagjai foglaltak össze. A vizsgálatokban a férfias tulajdonságokkal összefüggésben álló, testi és lelki jóllétünket meghatározó tényezőket kutatták. És hát úgy tűnik, kultúránk férfieszménye nem csak a környezete jóllétére, de a saját maga egészségére is negatív hatással van.

shutterstock 339267959
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért öregíti a bőröd a napozás

Brownie 2017. július 5., szerda 14:08

Szabadban tartózkodni is tudni kell, főleg a nyári melegben. Íme, néhány praktikus tanács az UV-biztos strandoláshoz és városnéző sétákhoz.

A felelőtlen és túlzásba vitt napozás miatt ugrásszerűen nőtt a bőrdaganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben. Ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem másfélszeresére - derült ki nemrég a Semmelweis Egyetem közleményéből. De a manapság töretlen divatnak számító szoláriumozás káros hatásait sem győzik hangoztatni a bőrgyógyászok. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy nyugodt lelkiismerettel, felkészülten kirándulj, strandolj vagy csak járj-kelj a városban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A láthatóság a legfontosabb!

Zanza

Csonka Balázs 2017. július 5., szerda 07:45

Június 30-án kezdetét vette az idei Budapest Pride. Talán nem mindenki tudja, hogy nem is egyetlen eseményről, hanem már egy tíznapos rendezvénysorozatról van szó. Karlik Cintiát, a Pride sajtószóvivőjét kérdeztük a médiavisszhangról, az elérhető programokról, és persze arról, mit tehetünk egyénként azért, hogy mindannyian egy elfogadóbb országban éljünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől olyan átkozottul jó érzés futni?

Aladár 2017. július 5., szerda 07:37

Valószínűleg az endogén kannabinoid rendszerhez van inkább köze a "futók gyönyörének."

A magyarul általában futók gyönyörének nevezett jelenségre persze talán túlzás a gyönyör és az eufória kifejezések használata, de azt számos kutatás bizonyítja, hogy egy hosszabb futás után valóban változik egy s más a szervezetben. Az edzés után érzett nyugalmat és jó közérzetet sokáig a megemelkedett endorfinszintnek volt szokás tulajdonítani. A Science Alert szerint ugyanakkor más magyarázat is van a jelenségre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A csevegés nem beszélgetés

Csonka Balázs 2017. július 4., kedd 19:14

Aki könnyedén elcseveg bárkivel, akit látszólag csak ali-alig érintenek meg a negatív érzések, biztosan kiegyensúlyozottabb, boldogabb - gondolhatnánk. Úgy tűnik azonban, hogy mindez éppen ellenkezőleg igaz: azok érzik magunkat leginkább jól a bőrükben, akik érzéseiket a maguk mélységében megélik, és meg tudják osztani másokkal is. A tartalmas beszélgetés összeköt, a csevegés nem.

Dühös vagy valakire, és akkor. Szomorú vagy valami miatt, és akkor. Aggódsz, hogy mi lesz másnap, és akkor. Megjelenik egy segítőkész társ, egy igaz barát, egy jóakaró, és azt mondja: ne foglalkozz vele. Hiszen ő se nagyon foglalkozik. Se veled úgy igazából, se a gondjaiddal, amiket megosztasz. Boldogan elvan anélkül, hogy ezeken eméssze magát, és neked is ezt javasolja. Don’t worry, be happy, üzeni még Bobby McFerrin is a rádióból, a valóság azonban az, hogy nem attól leszel jól, ha nem veszel tudomást a nehézségekről. Kutatási eredmények állítják: a leszarom tabletta igazából egyáltalán nem működik, a boldogsághoz sokkal inkább mély, tartalmas beszélgetések kellenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A depresszió a világ egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája

Aladár 2017. július 4., kedd 18:39

Az Egészségügyi Világszervezet adati alapján több, mint 300 millió ember érint a mentális zavar, így tenni kell a a depressziósokat érintő diszkrimináció és előítéletek ellen.

A WHO jelentése szerint világszerte több, mint 300 millió embert érint a depresszió, ami így a világ egyik legsürgetőbb egészségügyi problémájává nőtte ki magát. 2005 és 2015 között 18%-kal nőtt a depresszióban szenvedők száma, akik közül sokan még mindig stigmának érzik betegségüket.

Kimondott célja ezért a WHO egész éves “Beszéljünk a depresszióról” kampányának, hogy minél több ember merjen segítségért fordulni betegségével kapcsolatban. A WHO igazgatója, dr Margaret Chan szerint éppen ideje, hogy a világ átgondolja, hogyan közelíti meg a problémát, amelynek megoldása egyre sürgetőbb feladat volna. Az első feladat a depressziósokat érintő diszkriminációval és előítéletekkel való leszámolás lenne, hisz a depresszióval élők számára az első lépés a gyógyuláshoz vezető úton az, hogy van-e lehetőségük beszélni valakivel a betegségről.

shutterstock 51647242
Távolról sincs vége, olvasson még »

Intimitás, elköteleződés? Kösz, nem.

Csonka Balázs 2017. július 3., hétfő 19:10

A párkapcsolatban megélt intimitás többek számára ijesztő lehet, elköteleződni meg pláne. Bár rengeteg ideológia létezik arra, miért kerüli valaki az érzelmi közelséget, ezek nem ritkán kötődési nehézségeket fednek.

Egy ideig minden varázslatos vele. Figyelmes, gyengéd, érdeklődő. Udvarol. Sok időt töltötök együtt, közös jövőben gondolkodik. Ki is mondja. Tökéletes minden. Aztán egy váratlan pillanatban lelép. Vagy csak lassan távolodik. Sokat dolgozik. Egyre több időt tölt a kocsmában, egyre több programot szervez másokkal, alig van veled. Szóba hozod a problémát, de ő nem beszél az érzéseiről. A kapcsolatotokban sem tudtok így tovább lépni, magányosnak érzed magad. Úgy tűnik, nincs is már valós perspektíva ebben az egykor olyan szépen induló kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki kezelje a családi kasszát?

Szalay Ágnes 2017. július 3., hétfő 12:59

Egy házasság vagy együttélés során nem az első számú kérdés, hogy hogyan bánjunk a pénzzel, de hamar nagy problémává nőheti ki magát, ha kiderül, hogy mindenki totálisan mást gondol a pénzről. Nincs mindenkire érvényes recept, de vannak támpontok, amik simábbá tehetik a párok számára a pénz kezelését.

Szerelemtől kábán bámulunk egymás szemébe, és megfogalmazódik a gondolat, hogy ásó-kapa-nagyharang – de legalábbis egy közös albérlet a hetedik kerületben. Úgy érezzük, hogy teljesen egy hullámhosszon vagyunk: mindketten három gyereket szeretnénk (két fiú, egy lány – a középső legyen a lány,) és majd egyszer, nyugdíjas korunkban nyitunk egy panziót a Balaton-felvidéken. Néha ugyan vitázunk ezen-azon, de szerencsére még megvan a módszerünk, hogy ezek a viták egészen másként, mindkettőnk megelégedésére záruljanak. Na ez az az időszak, amikor még véletlenül sem jut az ember eszébe közös szabályrendszert alkotni arra, hogy ki fizeti majd a hatszázezres kéménybélelést, amire kötelez majd négy év múlva a Gázművek.

shutterstock 394142461

Pedig például egy 2014-es stressz-felmérés szerint a hosszabb ideje együtt élő párok 31 százaléka rendszeresen veszekszik pénzügyeken. Tapasztalatból mondhatom, hogy ezek a viták nagyon fájdalmasak, sőt véglegesen egymástól eltávolíthatók lehetnek, ha kevés van a pénzből, de akkor sem mindig könnyebb, amikor jól megy a szekér. Az emberek elég különbözők a pénzhez való viszonyukban, más felfogás uralkodik a fejekben arról, hogy ki keressen többet, ki hozza meg a pénzügyi döntéseket, és hogyan fedezzék a háztartási kiadásokat. Általában az ember a szüleitől tanulja, tőlük mintegy öntudatlanul szívja magába a pénzzel kapcsolatos gondolatait. Ráadásul Magyarországon ezzel kapcsolatban nagy ösztönösség uralkodik, sajnos nagyon keveseknek van tudatos pénzügyi gondolkodásmódja, felelősségérzete. Így még nagyobb lehet a káosz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

D-vitaminból is megárt a sok

Aladár 2017. július 3., hétfő 12:59

Egy friss kutatás arra tendenciára hívja fel a figyelmet, ami az amerikai lakosság 3.2%-ának esetében már most a D-vitamin a szükségesnél nagyobb arányú beviteléhez vezetett.

Egyelőre persze nem ez a fő probléma

Magyarországon nagyjából a lakosság kétharmada, illetve egyes becslések szerint körülbelül 90%-a szenved D-vitamin hiányban a tél végére. A D-vitamin hiány csontritkulást eredményezhet, és ha kiváltó oka nem is, számos más betegségnek lehet a velejárója is. Mivel azonban egyre többen szednek D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőket a világon, egyre többen vannak azok is, akik túlzásba viszik a dolgot. Az Egyesült Államok lakosságának például 30-40% D-vitamin hiányos, 3.2%-a viszont épp hogy túl sok D-vitamint vitamint fogyaszt. A túlzásba vitt D-vitamin fogyasztás veszélyeiről a Popular Science írt. 

shutterstock 528917953
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért pörget a kevés szénhidrát

Aladár 2017. július 2., vasárnap 16:55

A minimális szénhidrátbevitellel járó ketogén diáték során, a májban termelődő anyag lehet a felelős a koplalók eufóriájáért.

A Science Alert szerint a kifejezetten alacsony, napi szénhidrátbevitelüket mindössze 50 grammra korlátozó diétázók között viszonylag gyakoriak az olyan eufórikus pillanatok, amelyeket általában inkább különböző drogok használatával, ez esetben a GHB nevű szerrel szoktak összefüggésbe hozni. Mindez a ketogén diéták során a májban keletkező, a GHB felépítéséhez kísértetiesen hasonlító BHB nevű anyag hatásának tudható be. 

shutterstock 98990849
Távolról sincs vége, olvasson még »

6+1 tipp, hogy tényleg nyaralás legyen a nyaralás

Szalay Ágnes 2017. július 2., vasárnap 15:08

Kivel történt már meg, hogy a két hét nyaralása utáni első munkanapja végére ugyanolyan fáradt volt, mintha el sem ment volna sehova? Láttuk már a házastársunkat, vagy magunkat egy strandon fürdőruhában ácsorogva hosszas telefonbeszélgetést folytatni leadási határidőkről, szükséges megrendelésekről és ügyféligényekről? Van olyan, aki halálra idegeskedi magát, mert otthonmaradt a körömvágó olló, és a teljes fürdőruha-szett? Előfordul, hogy a nyaralóhelyre érkezvén a boldog semmittevés helyett csak morgunk és veszekszünk?

A nyaralás minden ellenkező híreszteléssel szemben stresszes lehet. Kikerül az ember a megszokott és akármilyen is, de biztonságot adó környezetéből, és ez már önmagában stresszforrás. Az is idegesítő lehet, hogy bár kikapcsolódni szeretnél, mégis a munkán jár az eszed, hiszen az ember nem gép, amit ötven hét folyamatos munkára, eredmények produkálására lehet beállítani, majd két hét karbantartásra lekapcsolni.

shutterstock 187564577

Hogyan lehet minél kisebb stresszel nyaralni? Megnéztem, bölcs életmód-tanácsadó lapok mit javallnak a témában, Huffington Posttól Medicinenetig. Nem meglepő módon, elég hasonló dolgokat. Arra viszont nem számítottam - bár nagynéném szerint biztosan számíthattam volna, - hogy saját utazási tapasztalataim gyökeresen eltérnek a javaslatoktól. Szeretek utazni, minden lehetőséget megragadtam az utazásra, de ha úgy kellett volna csinálnom, ahogy a tipp-adók ajánlják, akkor valószínűleg csomó idegsejtet elvesztettem volna menet közben, és ötször is meggondoltam volna, hogy elindulok-e még egyszer. Mások vagyunk, másképp működünk, nem ringatom magam abba a hitbe, hogy a többség osztja az én utazásról vallott nézeteimet. Ezért úgy döntöttem, hogy becsületesen zanzásítom a nálam véleményformálóbb szerzők tanácsait, és ahol én másképp csinálom, azt is leírom. Mindenki választhat kedvére, és megfogadhatja őket, vagy utazhat úgy, ahogy neki magának a legjobban megfelel.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 189

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés