10 tipp, hogy úgy kakilj, mint egy rocksztár

GettyImages-1133754370

A rendszeres ürítéstől sokan egészségesebbnek, boldogabbnak és – nem utolsósorban – könnyedebbnek érzik magukat. Reggel megszabadulnak a salakanyagoktól, így frissen, jól indul a napjuk. Másoknak a munka miatt fontos, hogy menetrendszerűen történjen a székelés. Ha indulás előtt mégsem jön össze, később nem tudják akármikor elintézni, amikor ingert éreznek. Bármi is legyen a motivációd, természetes módszerekkel is sokat tehetsz azért, hogy ébredés után lendületesen távozzanak belőled a dolgok.

Crystal Hoshaw, a Healthline újságírója sok mindent kipróbált már, hogy egészséges praktikákkal kicsit meghekkelje az emésztését, és kitapasztalja, mi a legjobb a beleinek. Kísérletezése tanulságait, a leghatékonyabb trükköket az olvasókkal is megosztotta. Egytől egyig ártalmatlan módszerekről van szó, olyanokról, amelyeket orvos is jóváhagyott. Ettől függetlenül a szerző arra figyelmeztet: miközben kipróbálod a neked tetsző megoldást, tarts fokozatosságot. Érzékeny funkcióról lévén szó, semmit ne erőltess vagy vigyél túlzásba.

#1 Igyál forró vizet

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit megtehetsz, hogy felkeléskor forró vizet iszol. A hideg sem rossz, de attól azért kevésbé pörögnek fel az események. Hoshaw rögtön ébredés után, mielőtt bármi mást csinálna, kislattyog a konyhába, bekapcsolja a vízforralót, termoszba tölti a forró vizet, és óvatosan kortyolgatni kezdi. Általában nem kell sokat várnia, hogy hívja a természet.  

#2 Rágcsálj gyömbért

Ha sok vizet ittál, de nem történik semmi, adj hozzá egy kis gyömbért. A gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van, és segít a gyomor összehúzódásában. Nem árt, ha finomra aprítva, reszelve vagy előre feldolgozva tartasz egy adaggal a hűtődben, mártásokba, currybe is dobhatsz belőle egy kicsit. Azt is megteheted, hogy felkelés után fazékban forralsz vizet, és hozzáadod a gyömbért. De az is lehet, hogy csak mellé rágcsálod. Ennek az az előnye is megvan, hogy a rágás önmagában jeleket küld az agynak, hogy beinduljon az emésztés. 

A gyömbér segíthet, hogy megjöjjön az ihlet
A gyömbér segíthet, hogy megjöjjön az ihletAll Nea / 500px / Getty Images Hungary

#3 Guggolva könnyebb

Az ürítés gyakran figyelmen kívül hagyott aspektusa a megfelelő testhelyzet. Az emésztőrendszerünkben több záróizom is működik, feladatuk a nyílások szabályozása. A gravitáció segít az izomgyűrűknek, hogy elvégezhessék a munkájukat. Guggoláskor az ülőcsontok szétválnak, ami által teljes mértékben ki tud tágulni a záróizom, így a széklet könnyebben áthaladhat a bélcsatornán. Ahhoz, hogy a WC-n ülve is fel tudd venni ezt a pozíciót, érdemes beszerezni egy sámlit, széket vagy lábtartót, amire rá tudod helyezni a talpadat. Ma már számos ilyen fürdőszobai eszközt gyártanak. 

#4 Kerüld a késői étkezést

A legtöbb étel megemésztése több órát is igénybe vehet, nemritkán 1-2 napot is. Alvás közben viszont az emésztési folyamataid lelassulnak. Ez azt jelenti, hogy ha későn eszel, és utána rögtön lefekszel, akkor jó eséllyel több emésztetlen táplálék lesz benned éjszaka. Egy 2018-as tanulmány szerint az étkezés időzítése nemcsak az anyagcserédre, hanem a testsúlyszabályozásodra és a cirkadián ritmusodra (biológiai órádra) is hatással van. Az tehát, hogy mikor eszünk, ugyanúgy fontos lehet, mint az, hogy mit eszünk. Az esti alvást közvetlenül megelőző étkezés növelheti a reflux kialakulásának a kockázatát is. Érdemes tehát rászokni arra, hogy este 7 után már ne nagyon egyél, pláne nehéz ételeket. Ha mégis éhes vagy, és valami snackre vágysz, igyál tejet, egyél levest, vagy készíts magadnak egy jó smoothie-t

Nemcsak finomak, de egészségesek is
Nemcsak finomak, de egészségesek iscream_ph / Getty Images Hungary

#5 Fogyassz magas rosttartalmú ételeket

A rostokban gazdag ételek elősegítik a táp- és salakanyagok átjutását a testen. A rostok a gyomorból a vastagbélbe kerülnek, ahol táplálják a jótékony baktériumokat, valamint a székrekedést is enyhítik. Ha az étrendedben eddig nem igazán kaptak szerepet a rostok, akkor lényeges, hogy csak fokozatosan változtass, különben az ellenkező hatást érheted el (nehezebben fog menni az ürítés). A párolt alma például kiváló rostos reggeli. Hoshaw egy serpenyőben ghít, azaz tisztított vajat szokott melegíteni, apróra szeletelt almát ad hozzá, amit mazsolával, fahéjjal, szerecsendióval, kardamommal, szegfűszeggel ízesít. Finom, hangulatos, egészséges eledel. Másik opció a chiazabkása fogyasztása, ami gojibogyóval, mazsolával, különböző magokkal is nagyon jó. De tökéletes választás lehet a sárgarépa, a brokkoli, a kelbimbó, a lencse, a vörösbab, a csicseriborsó, a zab, a quinoa és az édesburgonya is. 

#6 Legyen sok folyadék az étrendedben

A megfelelő mennyiségű víz és a finom, rostokban gazdag smoothie-k mellett Hoshaw a csontlevesre esküszik. A csontleves tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint gyulladáscsökkentő aminosavakkal. Remekül lehet vele ízesíteni más leveseket, ragukat, szószokat, amelyek fogyasztása szintén javasolt ahhoz, hogy hidratáltak legyünk. Abban is segítenek, hogy a kedvenc ételeink, például a húsfélék bevitele ne okozzon szorulást. Ha most eszedbe jutott egy finom, gőzölgő pho leves, jó úton jársz. A leveses ételekhez hozzáadhatsz olyan aromákat is, mint például a miso, ami probiotikumokat tartalmaz, és segíti az emésztést. 

Nyami!
Nyami!from_my_point_of_view / Getty Images Hungary

#7 Próbáld ki az útifűmaghéjat

A latinul Plantago ovata, angolul psyllium husk névre hallgató növény magjainak a héja természetes módon serkenti a székletürítést. Sokan egyszeri jelleggel használják, amikor elakadást észlelnek magukban. Mivel elég erős hatású készítményről van szó, ezért fontos követni a termék címkéjén feltüntetett adagolási instrukciókat. Ellenkező esetben görcsöket, gázokat, hasi fájdalmakat, hasmenést, hányingert, hányást tapasztalhatunk. Bár ritkán fordulnak elő, érdemes az allergiás reakciókra is odafigyelni. 

#8 Legyen nálad almaecet

Az egyik nagyon egyszerű módszere az ürítés serkentésének, ha fogyasztasz egy kis almaecetet. Utána sok embernek szinte azonnal WC-re kell mennie. Bár nincs sok kutatás a témában, az almaecet vélhetően növeli a gyomorsavat és a benne található, fehérjét lebontó enzimet, a pepszint. A káros baktériumokat is bizonyítottan pusztítja. Jót tesz a refluxnak, elősegíti a fogyást, a szív és a bőr egészségét, valamint pozitív hatással van a vércukorszint szabályozására is.  

Ha van benned vállalkozószellem, otthon is készíthetsz almaecetet
Ha van benned vállalkozószellem, otthon is készíthetsz almaecetetTarik Kizilkaya / Getty Images Hungary

#9 Szedj magnéziumot

A csontozat megfelelő felépítésében is kulcsszerepet játszó magnéziumot műtétek előtt is gyakran használják hashajtó hatása miatt. Ellazítja a beleket, segít, hogy a felgyülemlett széklet puhuljon, és el tudja hagyni a szervezetet. Noha a legtöbb ember számára biztonságos a fogyasztása, lehetnek mellékhatásai is. Ahhoz, hogy ne adagold túl, fontos követni a csomagoláson lévő instrukciókat. Ha izzadást, izomgyengeséget, görcsöket vagy hasmenést tapasztalsz, fordulj orvoshoz. 

#10 Stimuláld magad kávéval, étcsokival

Sietős reggeleken jól jöhet pár korty kávé a rendszer beindításához. Egy kutatás például azt találta, hogy egy csésze kávé után a résztvevők 29 százalékának 20 percen belül WC-re kellett mennie. Szerencsére nem csak a koffein stimulálja a beleket, hiszen a koffeinmentes kávéval kapcsolatban is – bár kisebb mértékben – sikerült kimutatni a serkentő hatást. Lehet benne némi placebo is, de úgy tűnik, a kávénak a koffeinen túli összetevői is közreműködnek a hatásban. További lehetőség, hogy eszel pár kocka étcsokit. Az étcsoki koffeint, magnéziumot és rostokat egyaránt tartalmaz, így triplán hathat az emésztésedre. Ráadásul ritkán adatik meg, hogy a diétád részeként csokit adhatsz az étrendedhez, érdemes tehát megragadni a lehetőséget. 

Mikor forduljak orvoshoz? 

Nem vagyunk robotok, így természetesen nem várható el a szervezetünktől, hogy minden óramű pontossággal működjön. Ugyanakkor vannak olyan tünetek, amelyek komolyabb problémákat jelezhetnek. Fontos felkeresni az orvosodat, ha:

  • hetente 3-nál kevesebbszer kakilsz;
  • kemény és száraz a székleted;
  • erőlködéssel és fájdalommal jár az ürítés;
  • nagyvécézést követően is puffadást, kellemetlen teltséget érzel.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek