#ÉLETEM

A mediterrán étrend is csak a gazdagoknak használ

2017. augusztus 9., szerda 07:59

Aki több halat, és a jobb minőségű, drágább alapanyagokat fogyasztók esetében jóval egyértelműbbek az étrend pozitív élettani hatásai.

A Földközi-tenger környékén élőkkel, és azon belül is általában az olaszokhoz köthető mediterrán étrenddel kapcsolatban rossz hírre bukkantak a kutatók. Ez a rossz hír pedig megkérdőjelezni látszik a mediterrán étrend korábban egyetemesnek gondolt pozitív élettani hatásait. Az étrendhez köthető, olasz kutatók által felfedezett limitációkról a Sciencealert írt.

A 19.000 különböző társadalmi helyzetű, és az étrendet meglehetősen szigorú módon követő olasz négy évének kielemzése után arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy jó volna azért hozzábiggyeszteni az étrenddel kapcsolatos vélekedésekhez egy társadalmi egyenlőtlenséggel kapcsolatos kitételt is. Valóban kifejezetten nagy mértékben csökken ugyanis a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata az étrendet lövetők körében, de csak akkor, ha legalább 12 millió forintot keres valaki évente, vagy tanultabb az átlagnál.

A magasabb bevétellel rendelkezők kilátásai nagyjából 60 százalékkal javultak a betegségek elkerülésével kapcsolatban, ugyanez azonban nem vonatkozott az alacsonyabb bevétellel rendelkezőkre, akik nagyjából ugyanazt fogyasztották, de nem volt lehetőségük a legjobb alapanyagok beszerzésére. A jobb minőségű alapanyagokon kívül több halételt is megengedhettek maguknak a gazdagabbak, és több bio zöldséget és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztottak a kutatás szegényebb résztvevőinél. Az antioxidánsok és polifenolok és úgy általában a változatosság terén is jobban álltak a gazdagok, egyelőre legalábbis ebben látják a kutatók a meglepő különbségek okát.

Sok szakértő szerint ugyanakkor az, hogy a szegényebbek esetében kevésbé esett a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, nagy valószínűséggel más, az alacsonyabb bevétellel összekapcsolható körülmények eredménye, nem feltétlenül az étrend tehát a felelős a pozitív élettani hatások elmaradásáért. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta