#ÉLETEM

Fejlesztené a mozgását? Feledkezzen meg magáról!

2015. február 19., csütörtök 19:10

Nekem nagyon tisztán megvan, hogy mennyire béna voltam, amikor a barátaim anno dartsozni tanítottak. Magyarázták, hogy tartsam a kezem, hogy hova figyeljek, mit csinálják. Én meg koncentráltam, de nem a célra, nem a táblára, hanem a kezemre, a dobásra, az ívre, a mozdulatra. Pocsékul csináltam. Most már azt is tudom, hogy miért. 

Gyakran hisszük azt, hogy amikor új mozgásformát tanulunk, gyakorlunk - legyen az síelés, tenisz vagy akár bowling - könnyebben és gyorsabban fejlődünk, ha odafigyelünk a testünkre, a mozdulatainkra, ha befelé koncentrálunk. Egy friss kutatásból viszont úgy tűnik, hogy ez az egész tévedés. Kiderült, hogy amikor folyamatos, dinamikus mozgást kellene végeznünk, akkor az önmagunkra fordított tudatos figyelem elveszi a mozgás automatizmusát, darabossá teszi azt, így rosszabbul is csináljuk. Hogy miért? Bár pontos válasz nincs, az biztos, hogy ezekben a helyzetekben aktiválódik az énképünk, ez az anatómiailag meghatározható, funkcionális idegi hálózat, ami például akkor pörög be, ha éppen a mozdulatainkra, korábbi teljesítményünkre, képességeinkre, emlékeire fókuszálunk.

shutterstock 161392994

Kanadai és amerikai kutatók két egymást követő kísérletükben először férfiakat, majd nőket kértek arra, hogy különböző méretű labdákkal dobjanak célba. Mindkét csoport gyakorolhatott, teljesítményüket rögzítették, majd megnézték, mi történik, ha egy egyszerű feladattal aktiválják a résztvevők fejében az énképüket. Az egyik esetben a feladatok közötti szünetben korábbi teljesítményükön agyaltak a résztvevők, a másik kísérletben pedig írniuk kellett önmagukról, a sportmúltjukról, az erősségeikről és gyengeségeikről. Mindkét esetben kiderült, hogy az önmagukra nem figyelő kontrollcsoport tagjai (akik semmi mást nem csináltak, csak a mozdulatokat gyakorolták) lényegesen jobban teljesítettek önelemző társaiknál. 

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a saját tapasztalatokra, képességekre, érzelmekre való figyelem, vagyis az énkép aktiválása idegi szinten nehezíti meg a motoros tanulást. A pontos miért és hogyan, a mechanizmus működésének alaposabb leírása még várat magára, de addig is: ha új mozgásformát tanulunk érdemes kizárólag a feladatra koncentrálni. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta