#ÉLETEM

Megvan, hogy mi szabályozza az alvásunkat

2014. február 28., péntek 13:25

Akinek megy, az a világ legtermészetesebb dolgaként tekint az alvásra, míg aki forgolódik, fel-felébred, esetleg álmatlansággal küzd, bármit megadna egy pihentető éjszakáért. A rossz alvás hátterében gyakran a stressz áll, ám előfordul, hogy ennél bonyolultabb okokra vezethető vissza az alvászar. Ám úgy tűnik, a tudósok jó úton haladnak afelé, hogy megtalálják a megoldást. Azt már tudják, hogy egy ún. biológiai kapcsoló szabályozza az alvást.

Az Oxfordi Egyetem neurológusai úgy vélik, megtalálták azt a biológiai kapcsolót az agyban, ami az idegsejtek révén az alvást szabályozza, és reményeik szerint ezt az eredményt hamarosan be is vethetik majd az inszomniások és a más alvászavarokkal küzdők kezelésében – kecsegtet a Daily Mail.

Gero Miesenböck professzor és csapata ecetmuslicákon tesztelte az ún. biológiai alváskapcsolóról alkotott elméletét úgy, hogy az állatokból kiiktatták a mechanizmusban érintett neuronokat, aminek következtében inszomniássá váltak. A szakemberek azt feltételezik, hogy az embereknél is ez a rendszer, illetve ennek a zavara lehet felelős az alvászavarokért. A tudósok most azt próbálják kideríteni, hogy miként aktivizálható az agy ezen területe, mi az a biológiai jel, amire a kapcsoló reagál. „Amikor fáradtak vagyunk, ezek a neuronok az agyban hangos kiabálással jelzik, hogy ideje aludni menni" – magyarázta leegyszerűsítve a biológiai kapcsolgó normál működését Gero Miesenböck.

„A nagy kérdés most az, hogy mi lehet az a belső jel, amire ez a kapcsoló reagál, illetve, hogy mit figyelnek az alvást segítő receptorok, amikor ébren vagyunk. Amennyiben tudnánk, hogy ilyenkor mi megy végbe az agyban, akkor közelebb kerülhetnénk ahhoz a rejtélyhez, hogy vajon miért van szüksége az összes állatnak alvásra” – idézte a Daily Mail dr. Diego Pimentelt, a kutatás egyik munkatársát. 

Ugyanakkor nem kizárólag az alváskapcsolón múlik az emberek és állatok alvásmintája: meghatározó szerepe van benne a belső órának, azaz a napi ritmusnak is. „Amikor a belső óra jelzi, hogy eljött az alvás ideje, működésbe lép a kapcsoló, és (a neuronok révén) fokozatosan erősödő jeleket kapunk" – magyarázza Miesenböck. A kutatók szerint az egész úgy működik, mint egy termosztát: folyamatosan méri a hőmérsékletet, aztán amikor már túlságosan hideg van, akkor bekapcsol. Vagyis amikor a biológiai szerkezet úgy érzékeli, hogy túl régóta vagyunk fent, a specializált idegsejtek az agyban működésbe lépnek, és jeleket küldenek, hogy ideje aludni. Ahhoz, hogy az elméletet a gyakorlatban, az inszomnia kezelésében is alkalmazhassák, további kutatásokra van szükség, de ha sikerrel járnak, akkor nemcsak a betegek életminőségén javíthatnak, de az ebből adódó szervi károsodásokat is megelőzhetik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta