#ÉLETEM

Ennyit változott a fitneszipar 80 év alatt

2012. október 10., szerda 09:02

A 30-as években magyar fitneszguru tornáztatta az angolokat, a 40-es években furcsa szerkezetekkel pakolták tele az edzőtermet, aztán 66-ban jött a fogyasztó ágy. Régen sem volt hiány extrém módszerekből, melyek ma már ránézésre is totál hatástalannak tűnnek. Schobert Norbert parasztdiétája elbújhat az Egyél zsírt! című könyv mögött, és Carmen Electra rúdtánc-fitnesze is sokkal meggyőzőbb, mint a forgó rugókon való fetrengés.

A 40-es években már javában dübörgött a reklámipar, minden női lap tele volt azzal, hogyan lehet szépen fogyni, mit kell tenni, hogy a strandon is jól mutassunk. Persze tuti módszer nem létezett, ahogy most se létezik, azon kívül, hogy keveset kell enni és sportolni kell, de már akkor is jó üzlet volt a fogyókúra. Hogy mennyire, arról az angol Pathé híradófilmgyár archívumának kisfilmjei is tanúskodnak, melyekből hivatalos blogjuk készített egy vicces válogatást.

Küzdelem a hurkákkal - 1941

Erre emlékeztetnek az alábbi videók is, melyek közül az egyik legjobb az 1941-es, „küzdj meg a hurkákkal” című, 49 másodperces reklám, mely azzal nyit: „Lányok, azután, hogy segítettetek megnyerni a háborút, egy másik csatában is helyt kell állnotok: a hurkák elleni csatában!”. A kisfilm akkoriban különösen a katonáknak lehetett nagy öröm, nem valószínű, hogy nők ezrei szerelték volna fel otthonukat fém- és gumirugókat mozgató gépekkel, de tényleg elég jó látvány, ahogy a bikinis modellek mosolyogva állnak és fetrengenek a furcsa szerkezeteken.

Zsírevés - 1958

Egy másik, 1958-as könyvreklám a strandolással próbál hatni a kerekded fogyasztókra, akik kellemetlenül érzik magukat, ha fürdőruhában kell mutatkozniuk. „Milliók akarják visszakapni fiatalkori alakjukat, de a korra jellemző vonalak maradnak. A legfrissebb teóriák szerint zsírt kell enni!” – állítja ez az 50 éves reklám. Az Atkins- (és a Paraszt-) diéta előtt is volt tehát olyan fogyókúra, mely a nulla szénhidrát, sok zsír elvet hirdette. És ahogy a diéta is népszerű még mindig, az is máig jellemző, hogy: „minden újság és magazin, melyet megvesz, arról ír, hogy fogyhat!”

Mezey Edit tornáztat - 1931

Az egyik legaranyosabb videó 1931-ből származik, és azért is tetszik különösen, mert egy magyar torna-szakértő, Mezey Edit mutatja meg a briteknek, hogyan kell edzeni. A 2 perces, zenés fitneszvideón Mezey angolul mondja el, mit kell csinálni, majd meg is mutatja a gyakorlatokat, magas sarkú cipőben, fürdődressz-szerű ruhában és bárgyú mosollyal az arcán. A helyenként kicsit szabálytalanul, de nagy lendülettel végzett láblengetések előtt jól bemelegít, majd nyújtást is láthatunk, bár mai szemmel az egész torna nem tűnik megerőltetőnek. Azt azért tegyük hozzá, hogy a Mezey által mutatott gyakorlatok ma is jelen vannak a nőknek tartott különféle erősítő tornákon, csak gyorsabban és nagyobb ismétlésszámmal végzik őket most a fogyni vágyók, mint a 30-as években.

Mozgó ágy a jobb alakért - 1966

Ahogy a zsírevés, úgy Mezey gyakorlatai sem annyira távoliak, de a legismerősebb talán a 66-os fogyasztó-ágy reklám lehet. A tévés Topshop reklámokban simán ajánlgatnak még hasonló önkínzó eszközöket, például gravitációs állványt, vagy definiálhatatlan alakformáló izét. Fogyasztóágy pont nincs, de a fél perces reklámot elnézve nem is baj: ha nem hányjuk tőle össze magunkat, akkor valószínűleg a hátunkat húzzuk meg úgy, hogy egy hétig nem tudunk járni.

1965-ben egyébként már a plus size-nak is volt kultúrája: az angol „Miss Fat and Beautiful” című szépségversenyen a molett nőket díjazták, azzal a szöveggel: fogadd el önmagad, és hagyd abba az önsanyargatást, mert az élet túl rövid!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta