ALAPKONYHA

Sűrű lekvárral töltött keksz házilag

Ötvös Zsuzsanna 2015. november 8., vasárnap 09:36

Ha már unják a sima omlós tésztából készült kekszeket, érdemes kipróbálni ezt a töltött változatot. A diós omlós tésztát sűrű fügelekvárral töltöttük meg: a dió és a füge nagyon jól passzolnak egymáshoz. De a recept nagyon jól variálható: fügelekvár helyett használhatunk például sűrű szilvalekvárt is.

Az omlós tésztát ízesíthetjük különféle fűszerekkel (pl. kardamommal, fahéjjal, vaníliával) vagy reszelt narancshéjjal. Légmentesen záró dobozban sokáig omlós-puha marad a keksz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ősz kincsei saláta

Katucikonyha 2015. november 7., szombat 14:01

A salátáról inkább a nyár (és a bikiniszezon) jut az eszünkbe. Pedig ősszel is lehet jókat salátázni, csak a szezon finomságait kell összepakolni. A rukkola enyhén borsos íze tökéletes harmóniában van körtével és a dióval, a sajt pedig tartalmassá teszi az egészet. Válasszon hozzá néhány falat minőségi sajtot! 

Ha további tartalmas salátákat is kipróbálna, ajánlunk még egy kacsásat és grillsajtosat is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: lisztmentes almás-fahéjas kocka

Piszke 2015. november 6., péntek 13:36

Az almapüré extra szaftosságot ad a tésztának, és ha valaki még korainak tartja a fahéj-szegfűszeg-szerecsendió triót, hagyja meg a karácsonyi mézeskalácsba, használjon itt csak vaníliát és reszelt citromhéjat.

4(4)
Fotó: Piszke

A fűszeres alaphoz viszont nagyon jól illik a selymes, enyhén citromos, savanykás máz, a tetején ropogó diódarabokkal, és egy csésze illatos teával tökéletes a péntek-szombat délutáni lazításhoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Válasz a vöröshús válságra: mandarinos kacsa

Primilla 2015. november 5., csütörtök 20:07

Kacsát sütni igazán hálás dolog. Gyakorlatilag elronthatatlan, a zsírrétegnek köszönhetően nem lehet kiszárítani, mint a csirkét, de az sem baj, ha a kacsamell nem sül át teljesen, hanem rozé marad. Remekül lehet pácolni, amivel mindenféle izgalmas és különleges ízt tudunk kialakítani.

Novemberben, az ősz és a tél határán bátran lehet használni mind a két évszak gyümölcseit. Én most a marinádhoz mandarint választottam, a tálaláshoz és a körethez pedig körtét és szőlőt. Ugyanezt a kacsát egyébként a karácsonyi asztalon is el tudom képzelni, azzal a különbséggel, hogy gránátalma magokkal díszíteném, és az almás céklasalátába némi fahéjat is belecsempésznék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: gesztenyéztünk, csodálkoztunk

Tuna Judit 2015. november 3., kedd 09:21

Nem csak az ősz miatt van aktualitása a gesztenyének, közeleg a karácsony is - amikor szintén előtérbe kerülnek a gesztenyés ételek. És ha már egyre több helyen feltűntek a zacskós főtt/sült gesztenyék, felmerült a kérdés, hogy van-e ízbeli különbség az egyes termékek között. 

Érzékszerveinkre hagyatkoztunk a teszt során, a legjobbat kerestük a termékek között, és semmilyen tudományos módszert nem vetettünk be ennek kiderítésére. Összesen öt zacskós gesztenyét találtunk, ráadásul a teszt kiértékelésekor derült ki, hogy kettőt ugyanaz a cég csomagol - ezek egyébként azonos pontot is kaptak.

Kollegáink közül elég sokan rácsodálkoztak, miért vesz valaki gesztenyét zacskóban? Hát, van egy csomó étel, amihez kifejezetten a szemes gesztenye passzol (néhány példa a keretesben), nálunk mégsem könnyű (és főleg nem olcsó) beszerezni, ha az ember nem akar a sütéssel/főzéssel hámozással szívni. A zacskós és a fagyasztott szemes gesztenye jóval drágább is, mint a pürék, kilónként kb 4 ezer forint körüli árral számolhatunk, ha jót és nem túl drágát akarunk.

Mire jó a szemes, főtt gesztenye?

Lehet köret, mint itt, kelbimbóval és szalonnával társítva

Fokhagymás-mázas gesztenyét is készített vegán Hal a tortán menüjében Steiner Kristóf

Jól passzol a gombához is, sőt, Jamie levest is készít belőle, mindkét recept itt

A babák hozzátáplálásában is remekül használható, ehhez itt találnak ötleteket

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, de a legfinomabb gesztenye is csak 16,5 pontott kapott. Mondjuk nem sokkal maradt le a többi résztvevő sem ettől a pontszámtól,  vagyis egetverő különbség nincs ezek között a gesztenyék között. 

Ön melyiket veszi? Írja meg nekünk levélben!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen gasztrofesztivál nem lesz nálunk soha

Becca 2015. november 2., hétfő 18:11

Nem most kezdődött a vega/vegán kaják iránti érdeklődésünk, de itthon elég sablonos ételekkel találjuk magunkat szembe (rántott gomba, tartár, szevasz!) –  meg persze Steiner Kristóf klassz receptjeivel. Ritkán adódik olyan, hogy egy hiperben lenne vega/vegán szekció, hogy egy étterem lenyűgözzön az izgalmas húsmentes kínálatával, vagy ilyen ételeket lehessen kapni félkészen, hogy otthon csak be kelljen rakni a sütőbe, és egyszerűen csak tálalni.

Szóval, nehéz a vegák, hát még a vegánok sorsa hazánkban. Ezért is voltunk nagyon kíváncsiak, hogy külföldön milyen lehetőségeik vannak a húshagyóknak. Londonban, a Vegfesten néztünk körül, és kóstoltunk meg mindent, ami belénkfért. Egy hatszor nagyobb, tízszer gazdagabb piacon persze könnyű csodát tenni...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ősz luxuskivitelben: gesztenyehab torta

Ötvös Zsuzsanna 2015. november 1., vasárnap 15:21

Puha kakaós piskóta, könnyű gesztenyehab és csokikrém – egy igazi őszi torta luxuskivitelben. A gesztenyés sütemények, torták sokszor nehezek, tömények, de ez a torta egyáltalán nem ilyen: a gesztenyehab igazán légies, nem lesz gumis a zselatintól. A gesztenyés réteg alá még egy kevés meggylekvár is kerül, így lesz igazán pikáns ez a torta. 

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: málnás-csokis-mákos kocka

Piszke 2015. október 30., péntek 08:26

Elérkezett a mákos sütik szezonja, és bár legtöbbször karácsonyi jellegű fűszerezéssel, mazsolával, citrommal-naranccsal párosítják, itt most egy kis nyarat csempészünk a mák mellé: a finom (házi) nagyonmálnás dzsem jól érezhető a könnyű tésztában, a vanília és az étcsoki pedig legalább olyan jól passzol a mákhoz, mint a málnához.

DSC 0002
Fotó: Piszke

Természetesen más dzsemmel is működik, a lényeg, hogy ne sajnáljuk bele a jó minőségű dzsemet, különben egyszerűen csak feleslegesen sok cukrot teszünk bele, és nem kapunk mellé semmit a gyümölcs aromájából.

Mákos, de legyen inkább keksz? Itt egy kiadós recept.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Méregdrága gyümölcs-gumicukor házilag (és olcsón)

Becca 2015. október 29., csütörtök 19:25

Miután leteszteltük a legegészségesebb, és mindenféle mesterséges anyagtól mentes édességeket, úgy döntöttem, miért ne próbálkozhatnék meg vele, hogy házilag elkészítem. És mivel ezek elég drága nassok, sokkal kifizetődőbbnek is láttam, ha otthon csinálom meg.

Az eredeti ötlet az volt, hogy cukor nélküli verziót készítek, de ezt többen a szerkesztőségben megvétózták, úgyhogy abban állapodtam meg a többiekkel, hogy lesz egy mézes, egy alternatív édesítővel, jelen esetben sztíviával ízesített, és lesz egy sima, cukormentes változat. Így mindenki megtalálhatja saját kedvencét.

Tehát elmentem és vettem szilvát, szilikonpapírt, mézet, és már alig vártam, hogy nekieshessek az elkészítésének.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 20 legjobb diós süti őszre

Katucikonyha 2015. október 28., szerda 08:20

Ahogy megérkezett a hűvös őszi idő, egyre jobban esnek a finom, klasszikus sütemények. A diós édességek pedig ilyenek. Szinte egytől-egyig hagyományos vagy arra emlékeztető, házias receptek. 

Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lennék ecetsav-baktérium az ecetmúzeumban!

Primilla 2015. október 27., kedd 18:26

Ha megkérdeznének egy séfet, hogy mi mindenre használja a zöld flakonos ipari ételecetet, valószínűleg az első helyen fogja említeni a vízkőoldást, aztán a kávéfőző tisztítást, és lehet, hogy még a darázscsípésre is azt tenné – ételbe viszont nagyon ritkán.

Az ecet – és itt most a jó minőségű, valódi ecetről beszélünk – nem savanyítóanyag, hanem fűszer. Hosszú idő alatt, biológiai úton érlelik, és többek között borból, sörből, rizsből, gyümölcsből vagy akár mézből készíthető. A világon rengetegféle ecetet készítenek, és ezek mind-mind magukban hordozzák az alapanyagokra jellemző íz- és illatanyagokat, ezért pár cseppjük bármilyen ételt elképesztően izgalmassá tud tenni.

 

borecet 2500  

Nemrég nyílt meg Bodrogkeresztúron az Acetánia Ecetmúzeum, ahol nem csak az derült ki, hogy a ecetsav baktériumokról micsoda szeretettel lehet beszélni – az ember már-már kedvet kap ecetbaktériumnak lenni a múzeum fölött működő Borecet Művekben – hanem az is, hogy tulajdonképpen bármeddig lehet mozdulatlanul bámulni, ahogy dolgoznak, bugyborékolnak. Igaz, ehhez azért a megfelelő technikát is alkalmazni kell, mert anélkül ma már egy múzeum nem vonz látogatókat, a Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete által alapított Ecetmúzeum viszont igen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: mi lenne, ha még tej is lenne a tejszeletben?

Tuna Judit 2015. október 26., hétfő 10:27

Olyasmi dolog a tejszelet, mint az oreó: túl nagy körülötte a hájp, közben meg egy teljesen felejthető édesség. Pont arról nem szólnak ezek a szeletek, aminek hirdetik magukat: a tejről. A teszten összesen két olyan termék volt, amelyikben arányaiban is elfogadható mennyiségben szerepelt a tej. Az összes többi csak örült volna, ha az ilyen arányban jelenik meg bennük. 

Teljesen fölösleges lett volna egyenként szörnyülködni az összes terméknél, hogy milyen borzasztó az összetevőlistája, ezért inkább csak azt emeltem ki, amelyik jobbnak bizonyult a többinél. Kalória szempontjából elviselhetők, egy szeletben körülbelül 100 kilokalória van, ami azt jelenti, hogy még egy szigorú diéta mellett is el lehetne néha csábulni egy ilyen édességre - ha nem lenne ezer sokkal jobb módja, hogy az ember bevigyen 100 bűnös kalóriát.

Összesen 10 fajta tejszeletet kóstoltunk, volt köztük csokibevonatos és csupasz is. Kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a teszt során, semmilyen tudományos módszer alapján nem értékeltük ezeket a termékeket. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, nos, ez túl nagy feladatnak bizonyult az összes portékának.

Egyik kolléganőm ekképp vélekedett: „Magamtól sosem vennék tejszeletet, szerintem ez egyike azoknak az édességnek, amiket az anyukák kisebb lelkifurival adnak a gyereknek, mint mondjuk egy tábla boci csokit.” És milyen igaza van sajnos, kérem, anyukák, vessenek egy pillantást az összetevőkre!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors, egyszerű, nagyon jó: túrófánk

Ötvös Zsuzsanna 2015. október 25., vasárnap 13:14

A túrófánk az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető fánkféleség. A tésztája nagyon egyszerűen összeállítható, csupán pár percet vesz igénybe. Keleszteni sem kell, hiszen sütőpor kerül bele. Az alapreceptet akár felturbózhatják mazsolával vagy egy kevés darált mákkal is.

Sőt ha elhagyjuk a cukrot, a citromhéjat és a vaníliát, akkor sósan is készíthetjük egy kicsit több sót adva a tésztához: nagyszerű köret lesz szaftos húsokhoz!

További fánk-recepteket itt talál összegyűjtve!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A "leghúsosabb" vegán kaja - vörösboros görög pörkölt

Steiner Kristóf 2015. október 24., szombat 11:52

Megvallom őszintén, amikor a világ kulináris nagyhatalmaira gondolok, Görögország sosem szerepelt a legizgalmasabb gasztro-birodalmak között. A görög konyháról szerzett tapasztalataim kimerültek a gyrosban (ami igazából közel-keleti kaja) és a suvlagiban (a hurkapálcára szúrt bárányfalatokban) - ezek közül pedig egyik sem a vegán foodie álomkajája.

Aztán amikor pár évvel ezelőtt gyanútlanul befizettünk egy last minute Míkonoszi nyaralásra, és halálosan beleszerettünk ebbe az ultra-liberális, extra-melegbarát szigetbe, valahogy rákattantam a görög konyhára. A tofuval készült görög saláta, a keftedes - azaz a görög fűszeres fasírt sárgarépával készült verziója -, és a fokhagymás paradicsommártásban főtt rizs mind-mind visszatérő motívumokká váltak a vacsoraasztalunkon.

Ám az igazi megváltás akkor érkezett meg, amikor valaki a MyMykonos Facebook csoportban - ahol hozzám hasonló Míkonosz-fetisiszták osztják meg emlékeiket és képeiket - valaki kitett egy receptet "stifado" néven - ránézésre úgy festett, mint egy burgundi marhapörkölt, édesre párolt, barnára karamellizált bébihagymákkal megpakolva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: női szeszély

Piszke 2015. október 23., péntek 11:54

A női szeszély a baracklekváros-diós-habos vonalba illeszkedő népszerű sütemény, éppúgy, mint rokonai, a zserbó, a dióval megszórt lekváros linzer vagy akár a Rákóczi túrós. Hogy miért épp női szeszély a neve, nem tudtam kideríteni, az biztos, kevés olyan háztartás volt 20-30-40 évvel ezelőtt, ahol nem készítették.

1(4)
Fotó: Piszke

A klasszikus változat nem piskótaszerű, hanem élesztős-kevert tésztás, és éppúgy, mint a rendes Rákóczi túrós, és nem métermagas habból áll, hanem egyenlő arányban szerepelnek a rétegek, a finom citromos alap és a könnyű hab, tetején a pirult dióval. Közöttük pedig a lehetőleg házi, magas gyümölcstartalmú dzsem vagy lekvár.

De ha valakinek úgy jobban tetszik, nosztalgiázhat vastag habbal is, ehhez duplázza a tojásfehérjét és az abba való cukrot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hét konyhai mítosz, aminek ön is bedőlt

mzd 2015. október 22., csütörtök 16:04

Önnel is előfordult már, hogy farkaséhesen ült otthon, és bár a hűtőben még volt egy kis maradék tegnapról, nem akarta gyorsan megmikrózni, mondván elszáll belőle a tápanyag? Akkor bizony ön egész életében tévhitben élt – és ezt, illetve másik hatot meg is cáfol a HuffPost abban a cikkben, amire nemrég bukkantunk. Kiderül, tényleg gyorsabban forr-e a sós víz és az is, le kell-e hűteni az ételt, mielőtt betesszük a frigóba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készül az igazi mozzarella

LS 2015. október 21., szerda 11:26

A mozzarellát nagyon egyszerű elkészíteni. Elvileg. Persze Aurélio Maggi séf és sajtkészítő számára nem jelent nehézséget, de neki már a nagyapja is profin készítette a közkedvelt olasz sajtokat. Mindez a Panificio il Basilico mozzarella és kenyérsütő workshopján derült ki, ahol olasz, magyar és angol szavak repkedtek a levegőben, miközben a jónép isteni sonkákat majszolt, pizzát formázott és megdöbbenve hörögte, hogy a mozzarellának igenis van íze, csak minőséget kell gyártani. 

Az egyik legismertebb olasz sajt szálas szerkezetű, és igen fehér. A dél-olasz Campania és Lazio tartomány vallja magáénak, itt a XVI.század óta változatlan receptúrával készül. Az eredetileg vizibivaly tejből készült változat (bufala) mellett a sokkal olcsóbb tehéntejes változat készül nagyobb számban. Ha nagyon minőségit vagy legalábbis autentikusat keres, akkor érdemes  a DOP (Denominazione di origine protetta) jelölésű sajtot választani, mert ez jelzi, hogy a termék eredetvédett területről származik. 

Így készítsen mozzarelllát

A mozzarellához ami biztosan kell, és egy kicsit nehezebben beszerezhető, az a friss, nem pasztőrözött teljes tej és a tejoltó enzim illetve a kultúra. Ha ez van otthon, akkor már minden rendben, kezdődhet a sajtkészítés. Arányokat érdemes számolni, egy liter tejből 10-12 dekagramm sajtot lehet készíteni, azaz a tejmennyiség 10-12 százalékát kapjuk, bármennyit is készítünk belőle. 

1. Egy kevés langyos tejet keverjünk össze a kapszulázott kultúrával (10 l- tejhez 1 kapszula), a beoltás előtt praktikusan szedjük szét a kapszulát, és a port keverjük össze a tejjel. Várjunk 15-20 percet, majd a többi, 37-38 fokra melegített tejbe öntjük. 

2. Ezután jöhet az oltás. 10 literhez 4 ml oltó szükségeltetik. Az alvadás 15-20 perc alatt megy végbe, azaz a tej ketté válik, és az alvadék mellett megjelenik a savó. (Mint amikor a forró tejbe citromlét csepegtetünk). 

3. A savót és az alvadékot szedje külön, az alvadékból nyomkodjuk ki a savót. Ez pl. úgy lehetséges, mintha zsemlegombócot formálna. Az alvadékot rakja egy edénybe, és nyomkodja ki belőle a maradék savót. 
 
4. Eközben forraljon vizet, és a 80-85 fokra visszahűtött vizet keverje össze a sajttal. Pár perc kevergetés után egy homogén masszát kapunk, amit nyújtani is lehet. Ekkor alakul ki a szálas forma, és jöhetnek a kisebb vagy nagyobb golyók, amiket rögtön hideg vízbe kell tenni. A mozzarella nem tartható el házilagos körülmények között sokáig, maximum pár napig. De mivel ennek van íze, ezért úgyis fel fogják falni, azt garantáljuk! Ha nagyon kipróbálná, a pékség szervez hasonló, de elmélyültebb sajtkészítő kurzust, például most hétvégén is. 
   
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kedvenc körtés süteményeink

Katucikonyha 2015. október 20., kedd 10:35

A körte a kedvenc őszi gyümölcseink közé tartozik, de nem csak magában esszük, előszeretettel használjuk süteményekbe is. Magában, csokival, mogyoróval, dióval, karamellel... mindenhogy finom! 

Íme a kedvenc körtés sütijeink:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mogyoróvaj nélkül lehet élni, csak minek

Tuna Judit 2015. október 19., hétfő 13:38

Mogyoróvaj. Erről legtöbbször az amerikai filmek juthatnak az ember eszébe, ahol a kölkök állandóan ezt tömik magukba, de van, hogy Brad Pitt is ízlelgeti és persze az angolok is imádják, de azért erről megoszlanak a vélemények.

Egyszerre sós és édes, sűrű, feltapad a szájpadlásra, és nem csak magában kenhetjük a kenyérre, de remekül passzol a lekvárok alá is. (Már, ha nem probléma, hogy egy szelet kenyérrel beviszünk nagyjából másfélmillió kalóriát.)

Hazánkba csak pár éve kezdett beszivárogni, addig nem sokan tudták elképzelni, hogy mi is lehet az a mogyoróvaj. Mogyoró vajjal?!?! De nem, egy mogyoróvajban sincs vaj. Cukor és kalória viszont annál inkább. Meg különböző zsiradékok. És ha már felbontja az üveget, legalább olyan nehéz lejönni róla, mint a Nutelláról. Tényleg, azt tudja, melyik a legjobb mogyorókrém?

Csakhogy, amíg 100 gramm Nutellában, 521 kilokalória van, addig az általunk kóstolt mogyoróvajak legdiétásabbjában is 608. Ez egyáltalán nem hangzik jól és hiába gondolná bárki is, hogy „Na de, ebben legalább csak mogyoróolaj van!”, ki kell, hogy ábrándítsuk: sokban ott figyel a pálmazsír, és a napraforgóolaj is.

Ezen a vakteszten is kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a pontozásnál, a termékeket semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk. Összesen 8 termék szerepelt a teszten, ebből 7 krémes állagú (smooth, lágy) és egy „crunchy” (ropogós) - ami véletlenül került a simák közé, de ha már megvettük, megkóstoltuk.

Roppant mókásan alakult a mogyoróvajak sorrendje, ugyanis a maximális 30 pontból három termék végzett az első helyen 21,5 ponttal, a második helyezett 20 pontot kapott, a harmadik meg 17,5 pontot. Az összes többi termék meg az utolsó helyekre került. Ebből is látszik, hogy vagy nagyon jó a mogyoróvaj, vagy csapnivaló. Úgyhogy ebben az esetben tényleg csak az ár az, ami eldöntheti, hogy a sok jó közül melyiket vegyük meg legközelebb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Körtés (almás) mandulás (diós) kevert pite

Ötvös Zsuzsanna 2015. október 18., vasárnap 11:19

Igazi jolly joker a kevert tésztás sütemény: nagyon gyorsan összeállítható, a hozzávalók jól variálhatók, és a kész sütemény sokáig szaftos, puha marad. Ha pedig piteformában sütjük meg, akkor akár elegáns desszertnek is simán bevethetjük.

Mi most egy körtés-mandulás változatot mutatunk, de körte helyett bátran használjanak hozzá akár almát, a mandulát pedig nyugodtan lecserélhetik mogyoróra, dióra, de akár darált mákra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mossuk vagy sem azt a fránya gombát?

Divany.hu 2015. október 17., szombat 17:33

Állítólag kétféle szakács létezik: az egyik, aki magasról tesz arra, hogyan ön pucolja meg a gombát, csinál vele amit, megmossa, megtörölgeti, vagy fogkefével lekapirgálja, nem számít. A másik viszont úgy képzeli, hogy a gomba megmosása felér egyfajta kulináris apokalipszissel. Vajh, melyiküknek van igaza, tette fel a kérdést a Huffington Post.  

A városi legenda szerint a víz ázott szivaccsá változtatja a gombát

Az ember úgy van vele, hogy a dolgok, amik a földből kerülnek a tányérunkba - mint a répa, karalábé, stb - legyenek megtisztítva, pedig ez nem mindig hasznos. A 1937-es Larousse Gastronomique című könyvet a szakácsok bibliájaként tartják számon, és szerzője, bizonyos Prosper Montagné például óva int a gomba leöblítésétől, annak érdekében, hogy az megőrizze frissességét. Mivel a gomba természetéből adódóan porózus, logikusan hangzik, hogy könnyen felveszi a vizet, ami felhígítja a gomba földes ízét. 

Jó, de ha nem lehet megmosni, hogyan kell tisztítani?

"Hacsak nem elképesztően mocskosak a gombák, én megtörlöm illetve kefével letisztítom őket” - mondta el a szakácskönyv szerző David Lebovitz a Huffington Postnak. “Egy tiszta konyharuhával is megoldható, de a legcélszerűbb a külön erre a célra kifejlesztett gombahámozó kefe, és ha ez sem működne, még mindig megpucolhatja egy sima késsel. Ők sem mondanak mást ám...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: csokoládékrémes pite mentával

Piszke 2015. október 16., péntek 12:12

Kevés jobb ellenszere van a szürke, barátságtalan időnek, mint a csoki, vagy még inkább a sok csoki... Mielőtt tényleg elkezd fagyni, mentsünk be a mentát a kertből-erkélyről, és dobjuk fel a szimpla csokikrémet: a forró tejszínbe belesimul a menta friss íze, ami ilyen mennyiségben nem lesz tolakodó – ha valaki ütősebben szereti, emelheti is menta megadott mennyiségét.

Fotó: Piszke

A hűtést követően tálalás előtt 10 percig tartsuk szobahőmérsékleten a sütit: ekkor selymesen lágy lesz a töltelék, és jobban érződik a menta enyhe aromája.

Szintén brutálcsokis, de menta nélküli: a missisippi torta. Korábban összegyüjtöttünk már 15 tuti csokis receptet itt, nagyon csokis és nagyon torta receptnek még ajánlunk egy omlós tésztásat is itt, és ha már csokis, akkor ne menjünk el a Carla Sacher feljegyzései alapján készült Sacher torta recept mellett sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legjobb szilvás receptjeink egyben

Katucikonyha 2015. október 15., csütörtök 10:22

Belehúztunk, és összeszedtük a kedvenc szilvás sütijeinket. Süssön meg gyorsan párat, amíg még van szilva a piacon! 

Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nem eszed meg a szendvicsed, meghal egy egyszarvú!

ermiz 2015. október 14., szerda 16:17

A táska aljáról kihúzott több napos szendvicsek, összenyomódott almák, félig rágott, aztán elhajított zsömlék. Nagyjából ilyenek az iskolás gyerekek uzsonnázási szokásai. A Daily Mail összegyűjtött néhány kedves, írónikus, goromba vagy vicces üzenetet, amivel kétségbeesett szülők próbálják a gyerekekbe imádkozni az (egészséges) ételeket. Kattintson, és nézze meg, mennyire kreatívak - vagy nem, az amerikai és angol szülők! 

Koffeinfüggők figyelem: kávéadag omlós kekszben

Ötvös Zsuzsanna 2015. október 13., kedd 13:54

Koffeinfüggő olvasóink garantáltam imádni fogják ezt a kekszet: roppanós vajas-omlós kekszek kávéval megbolondítva. A keksz akkor lesz a legfinomabb, ha jó minőségű, szemes (lehetőleg arabica) kávét használunk hozzá, és ezt közvetlenül a keksz sütése előtt, frissen törjük össze mozsárban, vagy daráljuk durvábbra kávédarálóban.

Akár fűszerekkel is megbolondíthatjuk a kekszeket: a jolly joker vanílián kívül jól passzol a kávéhoz a fahéj, a szerecsendió és a kardamom is.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés