ALAPKONYHA

Ilyen az igazi Gundel palacsinta

Ötvös Zsuzsanna 2015. december 13., vasárnap 13:56

A palacsintarajongóknak is kedvezhetünk az ünnepek alatt a Gundel palacsintával. Dió, kandírozott narancshéj, rum, csokoládé – igazi ünnepi ízek, így ez a klasszikus simán megállja a helyét a karácsonyi asztalon is.

Ráadásul kényelmesen elkészíthetjük előre is: lesütjük a palacsintákat, elkészítjük a tölteléket és a csokiszószt, majd amikor a desszertre kerül a sor, csak összeállítjuk.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: diós-sztracsatellás narancskenyér

Piszke 2015. december 11., péntek 10:14

A narancs és a dió igazi szezonja a december. És bár az ünnepek alatt nem lesz hiány édességből, nem baj, ha készülődés közben is le lehet kanyarítani egy szeletet egy gyors, illatos, szaftos süteményből.

DSC 0109
Fotó: Piszke

És bár itt nem a díszítés volt a lényeg, ha a szimpla cukormáz helyett étcsokival vonjuk be a narancskenyeret, netán marcipánnal, vagy fondant-tal, és kicsit ünnepibb-csillogóbb karácsonyi jellegű díszítést használunk, nyugodtan feltehetjük az ünnepi asztalra is, főleg, ha kerül hozzá egy kis tejszínhab, édes mascarpone esetleg egy korty narancs- vagy diólikőr.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberkísérlet: lehet-e otthon halandónak bonbont önteni?

Primilla 2015. december 10., csütörtök 16:16

Bonbont készíteni nagyon trendi dolog mostanában, az ember bármerre néz, mindenhol szép/cuki bonbonformák kelletik magukat. Nem régen a szolnoki csokifesztiválon érintőlegesen sikerült kikupálódnom csokoládé ügyileg, ráadásul még a Mikulás is hagyott itt egy csomó alapanyagot, úgyhogy végképp minden együtt állt az első próbálkozáshoz.

Mint afféle csokoládéügyi félműveltnek, a kísérlet legnagyobb kérdése az volt, hogy lehet-e a házi körülmények között vállalható minőségű bonbont készíteni, vagy óhatatlanul magukon fogják viselni a sutaság összetéveszthetetlen jegyeit. Átlagos háztartásban ugyanis szerintem nincs sem maghőmérő, sem pedig porított kakaóvaj, én pedig arra voltam kíváncsi, hogy mire számíthat, aki hirtelen felindulásból vesz egy csokiöntő formát azzal a szándékkal például, hogy karácsonyra DIY bonbonokat ajándékoz.

Vagyis a kísérletben semmiféle olyan eszközt és anyagot nem használtam, ami nem kapható mondjuk egy átlagos szupermarketben, vagy nincs egy átlagosan felszerelt háztartásban.

Háromféle bonbont készítettem, egy fehércsokoládés-vörösáfonyást, egy étcsoki hüvelybe töltött mogyoróst, és egy rumos-kókuszos tejcsokist. Tapasztalatok hajtás után. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: gombás-tejszínes csirke

Katucikonyha 2015. december 8., kedd 17:02

A hús semmi elősütést nem igényel, a tejszínes-sajtos szaftban csodásan puha és szaftos lesz. Az összeállítás csupán néhány percet vesz igénybe, és egy óra múlva már az asztalon is lehet az ebéd.

Nyugodtan használjon hozzá bolti üveges gombakeveréket, nagyon jókat lehet kapni tőke- és bocskorgombával, laskával… A snidling és a kakukkfű kellemesen ízesíti. A sajt és a tejszín pedig garantálja, hogy nem szárad ki a hús. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezentúl mindig erről fog álmodni, ha tésztát eszik!

Becca 2015. december 7., hétfő 14:31

Azt hiszi, hogy már evett igazi, olasz, parmezános carbonara tésztát? Akkor nézze meg ezt a videót és utána kérdezze meg magától: mi volt az, amit eddig carbonarának hittem?!

I * CARBONARA Join us on www.iloveitalianfood.org #carbonara #pasta #italianrecipe #iloveitalianfood #100per100italian #italy

Posted by I LOVE ITALIAN FOOD on Wednesday, 7 October 2015

De most komolyan, van ennél tökéletesebb étel? Nem elég, hogy frissen készül eredeti olasz recept szerint, olasz szakács által, de még jól meg is van forgatva egy jó minőségű parmezánban sajtban is (parmigiano reggiano), ami a hő hatására kissé megolvadt. Mostantól ha olasz étteremben eszünk, ez biztosan eszünkbe fog jutni, és majd szomorúan konstatáljuk, hogy ilyen csak a mesében van.

Csodálja meg még párszor a videót, érezze a tészta ízét a szájában, majd ébredjen fel. Mi is így tettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegán alapkonyha egy kötetben - Steiner Kristóftól

Steiner Kristóf 2015. december 5., szombat 15:32

Örömmel jelentem, csatlakozom a karácsonyi szakácskönyv-dömpinghez: a Kristóf konyhája 108 mesélő receptet vonultat fel szenvedélyes szakácsoknak, kezdő konyhatündéreknek, vegánoknak, kísérletező kedvű nemvegánoknak és az összes barátomnak.

Bár évek óta ontom a recepteket itt a díványon, most elérkezettnek láttam az időt, hogy egy kötetbe foglaljam mindazt, ami nap mint nap sül a serpenyőimben és lobog a lábosaimban, izzanak bár a tűz felett Budapesten, Mükonoszon, Londonban, vagy Tel Avivban.

Ez a könyv azért született, hogy megmutassa: főzni bizony bárki tud, és egy szempillantás alatt is lehet lenyűgözően finom, egészséges lakomákat rittyenteni. Minden érző lénynek boldogságot, békésséget, szabadságot, és jó étvágyat kívánok - és elöljáróban hadd meséljek kicsit a karácsony előtt boltokba kerülő, de már most előrendelhető kötetről...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: narancsos-kókuszos tallérok

Piszke 2015. december 4., péntek 10:51

Gyorsan sötétedő téli pénteki délutánokra ideális ez a keksz, és ez nem hátrány, ha a zsúfolt decemberi hétköznapokat nézzük: a tészta 5 perc alatt kész van, és további 10 percen belül narancsos - pirult kókuszos illat árad ki a sütőből. Tovább turbózható egy kis csokibevonattal az alján, vagy csokicsíkozással a tetején.

DSC 0097
Fotó: Piszke

Egyik legnagyobb előnye, hogy tökéletesen bírja a tárolást, napokig friss, enyhén ropogós, mégis omlós marad.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három házi likőr vendégváráshoz

Primilla 2015. december 3., csütörtök 15:01

A karácsonynak már-már elengedhetetlen tartozékai azok a házi készítésű likőrök, amelyeket a vendégjárás alkalmával kap elő a háziasszony a megfelelő lélektani pillanatban, hangulatoldásként. Ezeket még a legmegátalkodottabb antialkoholistáknak sem tanácsos visszautasítani, mert a család büszkeségei, többnyire titkos és jól bevált recept szerint készülnek, – és valljuk be, tényleg finomak, édesek, kellemesek (valamint legalább nyolcmillió kalóriát tartalmaznak, de hát a karácsony úgysem a diéták ideje).

Előfordulhat persze, hogy nekünk még nincs titkos és jól bevált karácsonyi likőr receptünk, ám ez semmiképpen sem maradhat így hosszútávon, ezért bemutatunk hármat, egy nagyon egyszerűt, egy kissé időigényesebbet és egy technikásat, hogy idén már legyen mivel villogni a rokonok és a barátok előtt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szezonja van: isteni gesztenyés receptek

Katucikonyha 2015. december 2., szerda 12:54

Gyönyörű szemes gesztenyét árulnak ilyenkor mindenhol. Persze, ha fagyasztott gesztenyével dolgozunk, tulajdonképpen egész évben szezonja van, ám így az ünnepek tájékán még inkább kedvet kapunk hozzá.

gesztenyés

Ha fagyasztott pürét vásárolunk, mindenképp olvassuk el az összetevőket! Próbáljunk olyat venni, ami tényleg csak gesztenye van, ha ilyen nincs, akkor még cukor és esetleg egy kis rum vagy vanília, de legalább krumplival meg más rémségekkel ne legyen felütve.

A szemes gesztenyéket nemrégiben tesztelte a Dívány szerkesztősége, az eredményt ITT találja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Budapesti kávézót sztárol a BBC

bb 2015. december 1., kedd 11:46

Egy budapesti kávézóról és annak egyik tulajáról készített nemrég videóriportot a BBC. A  brit stáb ezúttal a nyolcadik kerületi Lumenben járt, ahol László Péter mesélt a nézőknek többek között arról, hogyan lett sikeres a kávézója a főváros egyik leglepusztultabb, de virágzófélben lévő részében, amit a BBC az egykori piros lámpás negyedként emleget a főcímben.

A kortárs és a népzene is helyet kap a Lumenben.
A kortárs és a népzene is helyet kap a Lumenben.
Fotó: facebook.com/lumen.kavezo
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel az ételekkel fogyhat: fasírt

Tuna Judit 2015. november 29., vasárnap 09:44

A fasírt az egyik legfinomabb étel, akár hússal készül, akár zöldséggel. Egy baj van csak vele, rettentően sok benne a kalória, és mivel ez egyáltalán nem férne bele szoros étrendembe, kifejlesztettem egy könnyebb változatot. Jó, nyilván van benne kalória, csak korántsem annyi, mint egy átlagos fasírtban. Amitől ez egy diétás étrendben is elfér: zsemlemorzsa és zsemle helyett zabpehely van benne, illetve nem bő olajban kell kisütni, hanem sütőben. Ha nincs kéznél a klasszikus: fasírt recept.

shutterstock 208056754
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pörkölt gyümölcsből - de tényleg!

Steiner Kristóf 2015. november 28., szombat 13:30

Már látom is a szkeptikusok gondolatbuborékait a fejük felett (mint a képregényekben): "A vegánok már megint húst imitálnak jódolgukban", "Ha gyümölcsöt akarsz egyél gyümölcsöt, ha pörköltet akarsz egyél pörköltet", illetve "mi a fene az a kenyérgyümölcs"... és még sorolhatnám. De helyette inkább felsorolom az érveimet emellett a tradicionális Srí Lanka-i fogás mellett, amelyet vegetáriánus curry-ként, fajitasként, és pörköltként is készítenek - az utóbbi időben pedig egyre felkapottabb a vegán éttermekben világszerte.

Az első és legfontosabb hogy nincs szükség nehezen beszerezhető hozzávalókra: hámozott barackkal, nektarinnal, szilvával, kaki gyümölccsel (nem röhögni,van ilyen) is készülhet - bár megvallom, az autentikus verzió jackfruittal, azaz jákafa- avagy kenyérfa-gyümölccsel készül, melyről barátaim a Vegan in Hungary csoportban azt állítják, ázsiai élelmiszerboltokban konzerv vagy fagyasztott verzióban szerezhető be.

A második érvem, hogy sokkal hamarabb elkészül, mint bármilyen húsféle. A harmadik pedig az, hogy azok is előszeretettel fogyaszthatják, akik allergiásak a szójás "húshelyettesítőkre", vagy gluténmentesen étkeznek, így nem ehetnek szejtánt, azaz búzafehérjét.

És végül a minden mást kiütő, egyetlen igazán lényeges érv: elképesztően finom! Ha cukkiniből, vagy épp céklából készülhet főétel, miért kellene kiközösíteni a gyümölcsöket - amikor édeskés ízük remekül érvényesül ebben a házi barbecue-szósszal készült receptben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: rácsos linzer

Piszke 2015. november 27., péntek 08:39

A rácsos linzer újabb sütemény a nagyisütik sorában, a magyar gyomornak oly kedves barackdzsem-dió vonalon. (Zserbó itt, női szeszély itt.) Persze lehet másfajta dzsemmel vagy lekvárral készíteni, de ez a klasszikus verzió, ráadásul más nosztalgia-süteményekhez képest igazán egyszerű, a tésztája gyorsan összedobható és könnyen kezelhető. 

DSC 0055
Fotó: Piszke

A rácsok nem biztos, hogy egyenletesek lesznek elsőre, de az omlós-illatos sütit meglátva senki nem fog reklamálni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy alkoholmentes bólé gyerekeknek

kh 2015. november 26., csütörtök 14:58

Jön a tél, jönnek a mulatságok, és a nagy bulik idején úgy igazságos, hogy a gyerekeknek is jusson valami a hangulatból. Ezek a - cukorban egyáltalán nem szegény - alkoholmentes koktélok minden gyereknél nyerők, Mikulási és szilveszteri mulatságokra is ezeket szoktam készíteni.  De a meleg italokat bármikor szívesen isszák, amikor pirosra fagyott orrokkal hazaesnek az iskolából.

shutterstock 292310384
Távolról sincs vége, olvasson még »

Olvadós, ropogós, nyúlós: 10 sajtos recept

Katucikonyha 2015. november 25., szerda 07:45

Oh, a sajt… Ki ne szeretné? Főleg, amikor ráolvad a pizzánkra, beleolvad a melegszendvicsünkbe vagy a tésztánkba. Salátában, levesben, tésztán, mindenhogy szeretjük.

Készítettünk már házilag is, a tapasztalatainkat ITT olvashatja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tonhalkrémteszt: horror a tárgyalóban

Tuna Judit 2015. november 23., hétfő 11:40

Szerencsére különböző tonhalkrémeket is lehet már kapni, mert tényleg olyan őrült bonyolult a mesterséges anyagtól megkímélt konzerves tonhalból házilag krémet készíteni. Ha valakinek mégis az volna, most figyeljen, mert hiperekből és szuperekből az összes szembejövő tonhalkrémet megvettük – vagy legalábbis azokat, amiket a SPAR, Auchan, Tesco, Penny Market, Aldi, Lidl, Culinaris hétszögben meg lehet vásárolni. 

Amellett, hogy az ízt pontoztuk, az állag is nagyon számított. Habár az értékelésbe nem számítottuk bele, azért arra is kíváncsiak voltunk, hogy delfinbarát módszerrel halászták-e a tonhalakat a tonhalkrémekhez.

„Dolphin safe” módszer

A Dolphin Safe logóval ellátott tonhalkonzervek olyan halászatokból származnak, amelyek a delfinbarát kontrollprogramjának tagjai. Az ezzel a címkével ellátott üzemek vállalják, hogy csak olyan tonhalat kínálnak, amelyeket nem vonóhálóval fogtak ki, vagy nem delfinélőhely mellett fogtak ki. Az Earth Island Institute felügyeli világszerte az összes tonhal-vállalatot, és határozza meg a tonhal fogásának előírásait. Még több nagyon hasznos infót talál a Wikipédián, de az Aldi és a Lidl honlapján is böngészhet. Persze nem eszik olyan forrón a kását,  a Greenpeace korábban azt állította, hogy ez a címke bizony megtévesztő.

Összesen 7 különböző márkájú tonhalkrémet kóstoltunk, a maximálisan elérhető pontszám 35 volt. Egy kakukktojás, egy lazackrém is bekerült a mezőnybe, ezt viszont mindenki kiszúrta. Persze, nem volt nehéz, már színre sem hasonlított a többihez.

A kóstolt krémek nagyobbik része siralmas volt, a maradék meg úgy ahogy elment. A házilag készített tonhalkrémet javasolnánk mindenkinek, gyorsan kész van és nincsenek benne olyan dolgok, mint amilyeneket lentebb felsoroltunk. A legkevesebb pont amit kiosztottunk 6, a legtöbb meg 27,5 volt. A szöveges értékelésből kiderül, hogy miért alakul így. 

A tesztelők mind odáig vannak a tonhalért, ez valahogy mégsem tűnt fel ezen a kóstolón, legalábbis a termékek pontszámai alapján nem. 

Na, de, jöjjenek a tonhalkrémek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez az igazi puncstorta recept!

Ötvös Zsuzsanna 2015. november 22., vasárnap 10:36

Igazi békebeli recept következik most: a dédmamám puncstortája. Puha piskóta, extraszaftos kakaós-rumos töltelék, és az elmaradhatatlan puncsszínű bevonat. Ez egy igazi felnőtteknek való torta, nem sajnáljuk belőle a rumot. 

Fontos, hogy jó minőségű rumot használjunk hozzá, hiszen ez fogja megadni a puncstorta karakteres ízét. A sütőrumot és a rumízű szeszesitalt felejtsük is el gyorsan, és keressünk hozzá egy finom barna rumot!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: nutellás márványkuglóf

Piszke 2015. november 20., péntek 09:18

A márványkuglófnak a klasszikus kelt kuglófhoz csak nevében van köze, mivel valójában egy sűrű, gazdag, vajas-morzsálódós piskótáról van szó, jellemzően csokoládés(kakaós)-vaníliás tészta keveréke. A tetejét porcukrozni is lehet, de ha már nutella, akkor legyen az a mázban is.

DSC 0006(1)
Fotó: Piszke

Egy kézi mixer segítségével pillanatok alatt elkészül, csak azt kell kivárni, míg megsül, és már lehet is egy vigasztaló szeletet kanyarítani belőle egy nagy pohár tej vagy egy capuccino mellé.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ideje elkezdeni a kandírozást, így lásson neki!

Primilla 2015. november 19., csütörtök 16:50

Közeledik a karácsony, ami némi ráfutást igényel a konyhában is. Például ilyenkor már semmiképpen sem dobom ki a citrom és a narancs héját. Ha csak egy gyümölcsöt vágok föl, előbb lereszelem a héjat (természetesen nagyon alapos mosás után), és beteszem a mélyhűtőbe, jó lesz majd valamelyik sütibe, esetleg bonbon tetejére díszítésnek.

Ha azonban nagyobb adag narancsot vagy citromot használok valamihez, akkor kezdődhet a kandírozás, ami nem egy nagy kunszt, viszont annál finomabb és hasznosabb a végeredmény. 

A rossz hír az, hogy kandírozni tényleg csak kezeletlen héjú, vagy bio, viasszal kezelt héjú citrusféléket javasolt, ez az előírás a kereskedelmi forgalomba hozható termékekkel, és otthon is érdemes ehhez tartani magunkat. A viaszolt citrusokat érdemes jó sok lobogó forró vízben megfürdetni-átforgatni egy percre, majd még melegen alaposan letörölgetni a héjakat felhasználás előtt.

kandírozás

A kandírozott narancs- és citromhéj, valamint gyömbér a karácsonyi sütés-főzés-vendégvárás majdhogynem nélkülözhetetlen, de mindenképpen nagyon sokrétűen felhasználható hozzávalója. Nem mellesleg az illata készítés közben betölti a lakást, amitől rögtön ünnepi hangulatunk támad.

Többek között a váratlanul beeső vendégeket is elkápráztathatjuk kandírozott narancshéjjal, mert csak egyszer kell megcsinálni, és utána jó sokáig eláll. Emellett belesüthetjük mindenféle süteménybe, itt van mindjárt ez a szuper stollen recept, amit éppen mostanában kell elkészíteni, hogy jól összeérjenek az ízek karácsonyig, de más gyümölcskenyerekben, sőt aprósütemények tetején is jól mutat picire vágva. A legfontosabb felhasználási terület természetesen az üvegből elcsipegetés, ezt követi a félig csokoládéba mártás, ami finom és látványos is egyben. És persze gasztroajándéknak is megállja a helyét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a legjobb magyar éttermek

Divany.hu 2015. november 19., csütörtök 16:13

Elkészült a Gault&Millau (e: go-mijó) Magyarország 2016-os étterem- és borkalauz, aminek a legtöbbek által várt részét, azaz, hogy mely étterem a legjobb, az Origo már nyilvánosságra is hozta.

Az anonim szakértők értékelése alapján a lista az alábbiak szerint alakult:

Az év étterme az Alabárdos (tulajdonos: Andrusch Péter) 

Az év borászata a Heimann Családi Birtok

Az év konyhafőnöke Lőrincz György (Babel)

Az év étteremtulajdonosa Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile)

Az év felfedezettje a St. Andrea Wine & Gourmet Bar

Az év kisvendéglője a Fricska Gasztropub

A vidék étterme az Anyukám mondta (Encs),

Az alternatív vendéglátás 2016 elismerést pedig a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapták. 

A Michelin az Alabárdosnak 20-ból 16 pontot ítélt meg 2015-ben, ez a Dining Guide top10-ben is benne van évek óta. Az étterem tavaly két sapkás minősítést kapott, és 16 GM pontot, akkor 3 olyan magyar étterem volt, amely 3 sapkát tudott, az Onyx, a Costes és a Zóna.

Az érdekesség, hogy a Buja disznó(k) mindössze pár hete nyitott, igaz, tulaja ugyanaz, mint a Séf utcájának, azaz Bíró Lajos, úgyhogy túl sok tesztelés biztos nem fért bele a határidőbe.

Ezzel egy időben adta át a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) az Aranyszalag Minőség tanúsítványokat is, melyet azok kaphatnak meg, akik tudnak és mernek minőséget teremteni. A díjat idén a Beregi szabadtartású csirke (Alemitta) kapta.

Az idei kalauz, amely 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, valamint 17 borászatot és szállodát is ajánl, idén Budapest extra címmel külön fejezetet szenteltek a főváros street foodnak, alternatív vendéglátásnak,a cukrászdáknak, kávéházaknak, és a sörözők világának, valamint megkeresték a legjobb kézműves sört is. Illetve a zsűri először tesztelte a hazai kézműves söröket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Receptek sertésből a karajtól a csülökig

Katucikonyha 2015. november 18., szerda 11:11

Azoknak a bátraknak, akik manapság még mernek sertéshúst enni, hoztunk egy nagy csokor receptet a kedvenceinkből. Érdemes böngészni, hétköznapi gyors, hétvégi lassú és ünnepi ételeket is talál válogatásunkban.

Sertésügyi kisokosunkban korábban már végignézzük, az állat melyik része mire való. Most pedig jöhetnek a receptek: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Száz év vacsorái 3 percben

mzd 2015. november 17., kedd 10:23

Mivel szinte szó szerint mindenről készült már 100 évet bemutató videó (elég a sminkre, a valódi nőkre vagy az esküvői ruhákra gondolni), csak idő kérdése volt, hogy mikor születik valamilyen étellel kapcsolatos kisfilm. Nem is kellett sokat várni: a hétvégén ugyanis a Mode feltöltötte a családi vacsorákkal foglalkozó videót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kolbászteszt: Csabikám Gyulait!

Tuna Judit 2015. november 16., hétfő 10:27

Most, hogy már tudjuk, hogy milyen káros hatással van a szervezetre az ilyenformán feldolgozott sertéshús, úgy gondoltuk, itt az ideje letesztelni, hogy van-e különbség szeletelt Gyulai kolbász és Gyulai kolbász között.

Kizárólag a vákuumos kiszerelésűek kerültek az asztalra, összesen hét változat. Úgy tűnik a szerkesztőséget nem különösebben hatotta meg a múltkori kolbászhírcunami, lelkesen ácsíngóztak a tányérok előtt, és falatozgattak. 

Csalóka ez a Gyulai kolbász dolog, ugyanis négy, általunk próbált terméket is a Gyulahús gyárt. Egyébként ez látszik a teszt végeredményén is, hiszen ezek a kolbászok alig egy pontnyi eltéréssel végeztek egymás után a sorban. A másik gyártó a Kaiserfood, innen két termék került az asztalra, illetve maradt a tescós, amin nincs feltüntetve a származása azon kívül, hogy a Tesco a forgalmazó. Egyébként gyanítjuk, hogy a Gyulahús terméke lehet, mivel feltűnően jó helyezést ért el.

A teszt alatt csakis érzékszerveinkre hagyatkoztunk, tehát nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket. Alapul a régi gyulai ízét vettük, amit valljunk be őszintén, már nem igen lehet felfedezni ezekben a felvágottakban, főleg, ha nem rúddal veszi az ember. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Körtés-mandulás rusztikus pite

Ötvös Zsuzsanna 2015. november 15., vasárnap 18:52

A francia galette az abszolút elronthatatlan pite, hiszen a szépsége éppen a rusztikusságában rejlik. Az alapja egy egyszerű omlós tészta, amelyet kör alakra nyújtunk, megpakoljuk tetszőleges gyümölcsökkel, majd a tészta szélét visszahajtjuk.

Mi most egy őszi változatot mutatunk: az omlós tésztát darált mandulával turbóztuk fel, majd körtével pakoltuk meg. Hideg őszi estéken-reggeleken érdemes még egy kevés karamellszósszal is meglocsolni!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyikonyha: egyszerű sült oldalas

Katucikonyha 2015. november 14., szombat 19:07

Olcsó, egyszerű, kiadós húsétel őszi-téli napokra. Melegen salátával, sült krumplival, párolt káposztával vagy egyszerűen egy jó szelet kenyérrel tálaljuk. Hidegen zsírjával együtt, jó sok zöldpaprikával az igazi. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés