Mondjuk az épületet, találd ki a stílusát!

GettyImages-861246278

A legkorábbi városi civilizációk a neolitikus időszakból származnak a mai Törökország és Pakisztán területéről. Az időszámításunk előtt akár a 10. évezredig is visszanyúló romok keletkezése óta eltelt idők során az azonos stílusjegyeket képviselő épületeket építészeti stílusokba soroljuk. Te képben vagy a legfontosabbakkal?

A román stílusú épület robusztus falain csak apró, lőrésszerű ablakok engedtek be némi fényt, míg a gótikában már, keresve Isten közelségét, a városok egymással is versenyezve, egyre magasabb, kecsesebben felfelé ívelő templomokat építettek. Ezekre egyre több és nagyobb ablakot terveztek, hogy a fény által a Teremtő is könnyebben eljusson a hívekhez, a boltíves szerkezetet pedig csúcsívesre váltották. Aztán…

Nem kell folytatni. Bőven elég, ha erre a 10 kérdésre jól válaszolsz! Hajrá!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Értékelés:

0–3 találat: Nem dől össze a világ, de reméljük, még csak a római Szent Péter-székesegyház sem attól, hogy nem tudod, milyen stílusban épült. Esetleg karácsonyra kérj ajándékba építészeti lexikont.

4–7 találat: Több is veszett Mohácsnál – feltehetően román, esetleg korai gót stílusban, de úgy látszik, ennél a résznél épp hiányozhattál az iskolában. Semmi baj, jó pap is holtig tanul, és az eredményed így sem romba döntő.

8–10 találat: Gratulálunk, kolosszális teljesítmény, épületes válaszok, korszakalkotó eredmény!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek