Milliók életét menti meg ez az egyszerű és ingyenes újítás

GettyImages-1382700361

Az életmentő eszközök létét hajlamosak vagyunk egyértelműnek venni manapság egészen addig, amíg szükségünk nem lesz rá. De vajon emlékszünk-e azokra, akiknek létüket köszönhetjük?

Az autózás története több mint egy évszázadot ölel fel, mégis csak a felében utazhattunk biztonságosan. A hárompontos biztonsági öv feltalálása és az autókban való használata egy svéd mérnöknek köszönhető, aki eredetileg nem is a kocsikhoz tervezte az újítást.

A svéd Volvo autógyár egyik mérnöke alkalmazta először az életmentő eszközt, ráadásul a szabadalmat ingyenesen felhasználhatóvá tette. Önzetlenségének milliók köszönhetik az életüket. 

A csat alakja is Bohlinnak köszönhető, ma már minden biztonsági övön ilyen van
A csat alakja is Bohlinnak köszönhető, ma már minden biztonsági övön ilyen vanWestend61 / Getty Images Hungary

Ingyenessé tette, hogy mindenki túlélhesse

Nils Bohlin korántsem volt az első a történelem során, aki biztonsági övvel tette megbízhatóvá járművét. Még a 19. század során, egy vitorlázó repülőgép pilótája, az angol George Cayley volt az első, aki az ülés körüli szíjaktól várta, hogy menet közben helyben tartsa minden körülmények között. Az általa felszerelt bőrszíjakat tekinthetjük az utasvédelmi rendszer ősének

Már nem csak az első két ülésen kötelező bekapcsolni
Már nem csak az első két ülésen kötelező bekapcsolniKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Közel egy évszázaddal később jutott eszébe az Egyesült Államokban dolgozó fizikusoknak, hogy valami ehhez hasonló biztonsági rendszert alkossanak meg, azonban a biztonsági öv tömeges elterjedésére még ezután is mintegy húsz évet kellett várni. A 30-as évek Amerikájában már néhány kocsit felszereltek derékövvel, azonban nem volt kötelező elem az autókban, és a használatát is csak mérsékelten propagálták. Egy baleset azonban mindent megváltoztatott

1954-től a versenyautósok számára tették elsőként kötelezővé a biztonsági öv meglétét és használatát, enélkül akkoriban senki nem állhatott rajthoz a pályákon, majd az Amerikai Orvosi Szövetség is propagálni kezdte a személyautókban a biztonsági öv jelenlétét. 

A Volvo volt az első olyan autógyár, aki 60 évvel ezelőtt minden autóját felszerelte a biztonsági funkcióval, ez a fejlesztés az, amit már említett Niels Bohlinnak köszönhetünk. Az egykor repülőgépeket tervező mérnök karrierje közepén ugyanis a Volvóhoz igazolt, s vitte magával korábbi tapasztalatait, amikre az egyre gyorsabban közlekedő járművekben szükség is volt. 1956-ban mutatta be a svéd gyár a neki köszönhető, horgony alakú csatot, a repülőgépeken használt kapocsnak a mását, s két évvel később Bohlin tervei alapján szabadalmaztatta a biztonsági öv hárompontos verzióját is. A szabadalom különlegessége nemcsak abban rejlett, hogy a tervek szerint emberek életét képes majd megmenteni, hanem abban is, hogy korlátozás nélkül felhasználhatóvá tették bárki számára. 

A biztonsági öv elterjedése

A derékban és váll felett, Y alakban záródó biztonsági öv képes volt a mozgó test energiáit a mellkason, a vállon és a medencetájékon eloszlatni. Az első autó, melybe beszerelték, a Volvo PV 544-ese volt, melyet 1959. augusztus 13-án adtak el egy kereskedőnek. A svédek a következő év során már a vezető és az első utas oldalán is kötelezővé tették a jelenlétét, melynek köszönhetően a halálos balesetek száma drasztikusan lecsökkent a skandináv államban. Az egyetemes biztonság okán a cég megnyitotta a szabadalmat minden gyártó előtt, és ingyenesen elérhetővé tette a hárompontos biztonsági öv terveit. 

A gyártókat rá kellett kényszeríteni

Amerikában még egypár évet várni kellett az övvel felszerelt autók általánossá válására. 1961-ben ugyan az orvosi társaságok már javasolni kezdték, hogy a sofőrök kössék be magukat akkor is, ha csak a szomszéd utcáig mennek, azonban 1963 volt az az év, amikor a Kereskedelmi Minisztérium kötelező szabványok segítségével rákényszeríttette a gyártókat arra, hogy az alapfelszerelés részévé tegyék a biztonsági övet az autókban. 1969-re a Mercedes is minden autójában alapfelszerelésként kínálta már az övet, a japán autógyárak is ebben az időben kezdték el alkalmazni. 

1970-ben jelent meg a Belt-in-seat technika, mely a hárompontos övvel ellentétben nem a karosszériához, hanem az üléshez rögzítette a sofőrt és az utast. A Range Rovereken alkalmazták ezt először. A General Motors is újított, az ő kocsijaiban, főként a nyitott tetős járművekben szintén egy BIS-rendszer kapott helyet, mely az embert az üléssel kötötte össze. A francia Renault is ezt alkalmazta eleinte. 

Az ötpontos biztonsági öv sosem terjedt el az autósporton kívül, így a manapság gyártott autókon is Bohlin újításait használjuk napról napra, ha útnak indulunk

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek