Tomán Szabina: „Mi, magyarok, megvonásnak éljük meg az egészséges étkezést”

DSC05107f
Olvasási idő kb. 9 perc

Az utóbbi években a Cápák között befektetőjeként megjelenő Tomán Szabina visszatért oda, amit a legjobban szeret csinálni: a Toman Diet vezetéséhez. Szabina több mint egy évtizede elkötelezett kutatója és szakértője annak, hogyan járulhat hozzá egészségünkhöz, ezáltal szépségünkhöz az, amit megeszünk.

Nemzetközi porondon is bizonyított már vállalkozásával, melyben nőknek, férfiaknak segít saját legegészségesebb énjük megtalálásában. Mellette a Cápák között után a Next Top Model című tévéműsorban láthattuk, könyvet írt, és persze neveli lányait is. A tudásszomj és az újítás folyamatosan jelen van mindennapjaiban: a Toman Balance Novum étrendkiegészítő-család bemutatóján találkoztunk Szabinával, aki a női siker titkáról, anyasága kihívásairól és a magyarok énképéről is beszélt a Díványnak.

Akik hozzátok érkeznek, váltásban gondolkodnak. Mennyire jellemző az, hogy centikben és kilókban gondolkodnak, nem pedig az egészségükben?

A mai világban még mindig nagyon fontos megfelelni a külvilágnak. Mindenkit foglalkoztat, hogy milyen volt a mostani önmagához képest öt vagy tíz évvel ezelőtt. Nagy húzóerő, hogy ez centikben is kifejezhető, de a Toman Diet mindig is azon dolgozott, hogy tudást és információt is átadjon. Formálódunk, egyre többen kérdeznek, egyre többször találkoznak az okleveles konzulenseink olyan témákkal, amelyeket ők ismernek, de az elmúlt években még nem volt rá igény, csak arra, hogy fogyás legyen a végeredmény.

Tomán Szabina valódi szakértője lett az egészséges étkezésnek az elmúlt tíz évben, ezt a tudást is szeretné minél többeknek átadni
Tomán Szabina valódi szakértője lett az egészséges étkezésnek az elmúlt tíz évben, ezt a tudást is szeretné minél többeknek átadniKiss Marietta Panka

Most már a soványság az új egészségkép, ha normál értékeink vannak, az biztos együtt jár azzal, hogy a külső vékony alkat.

Az persze még mindig megvan, hogy jó bekapni valamit, ami azonnal hat, hiszen én már tegnapra le akartam fogyni, hiába étkezem rosszul húsz éve. De azért átnevelődünk, ami részben köszönhető az internetnek is. Az embereket már az érdekli, hogy mi lesz a jó nekik személy szerint – és még mindig mi vagyunk az egyetlenek a magyar piacon, akik egyénileg foglalkoznak a pácienssel, és a változást az ő egyedi életébe illesztik be. Nem átlagot kell átadni, arra ott az internet. Annak az embernek kell válaszokat adni, aki ott ül velünk szemben – akár arra is, hogyan tudna a legstresszesebb életszakaszában is újra formába lendülni. Szerencsére elkezdtünk újra magunkra figyelni.

A sikerességhez hozzátartozik már itthon is az egészséges állapot?

Egyre jobban. Egyre több olyan vezetőt látok, akinél az egészséges életmód és a sport elengedhetetlen része annak, hogy jól működjön. Olyan tudástárat kell vezetőként felhalmozni és adott esetben azonnal alkalmazni, amihez elengedhetetlen, hogy fizikálisan is rendben legyünk. Ehhez a táplálkozás az elsődleges, de elengedhetetlen a mozgás, az alvás és a folyadék is.

Mi, magyarok, jelenleg még megvonásnak éljük meg az egészséges étkezést.

Ha le kell mondanom a magasabb kalóriabevitelről, akkor valaki elvesz tőlem valamit, amit úgy szeretek. Amíg nem változtatunk, addig nem kell kilépnünk a komfortzónánkból, nem ütközünk határokba, hiszen nem gond, hogy mennyit tudunk sétálni vagy futni. A magyarok munkamorálja ugyan nagyon jó, de saját maguknak kényelmet szeretnek teremteni. Ez viszont nem jár kéz a kézben a sikerrel vagy azzal, hogy fejlődni akarok. Ha valaki amellett teszi le a voksát, hogy nem mozog és nem táplálkozik egészségesen, az olyan, mint aki az üzleti életben a stagnálást, utána a visszaesést választja. Pedig csak egy van belőlünk. Belőlünk táplálkozik a gyerek, a család, a csapatunk, a kollégánk, a legjobb barátunk, a szerelmünk, a szüleink, nagyon sok tényező szól amellett, hogy érdemes nap mint nap az egészségünkért dolgozni.

Nemzetközi hálózattá bővítette vállalkozását
Nemzetközi hálózattá bővítette vállalkozásátKiss Marietta Panka

Mennyire látjuk reálisan azt mi, magyarok, hogy milyen állapotban van a testünk?

Sok olyan nővel és férfival is találkoztam a konzultációk során, akik tényleg nem látják a reális önmagukat. Ez elképzelhető negatív és pozitív irányba egyaránt. Van, aki még jobban akar kinézni, pedig gyönyörű szép, izmos, egészséges, viszont még többet szeretne. És van olyan is, aki 15-20 pluszkilóval is gyönyörűnek látja magát. A lelki egészségünk és a fizikális egészségünk is ráébreszthet ilyen esetekben, hogy változtatni kell. Nincs rendben az, ha 15-20 pluszkilót cipelsz, nem is csak a magas vérnyomás vagy koleszterin és az egyéb hasonló problémák miatt, de az ízületek miatt sem.

Édesanya is vagy, így szembesülhetsz nap mint nap azzal, hogy a gyerekek a fiatalok világában mekkora vonzerő egy cukorral teli, félliteres kávés ital vagy a gyorsétel. Hogyan küzdesz meg ezekkel otthon?

A nagyobbik lányom 18 éves, a kicsi 6. A nagyobbnál fogom a fejem, de úgy gondoltam, hogy becsukom a szemem, és csináljon azt, amit szeretne. Elmondtam, mi az előnye és a hátránya a gyorséttermi ételnek, mi az, amire oda kellene figyelni, de nagyon nehéz. Az életét próbálgatja, 18 évesen azt csinál, amit szeretne.

Gyermekei még neki is kihívást okoznak néha
Gyermekei még neki is kihívást okoznak néhaKiss Marietta Panka

A hatévesnél élvezem azt, hogy az avokádót úgy eszi, mint más az almát. Két különböző élmény van most otthon, de úgy gondolom, a nagylányom is rá fog jönni, mi az, ami jó neki. Szerencsére a cukros, szénsavas üdítőket és az energiaitalokat egyáltalán nem issza. A kicsi, ha valamit meg akar kóstolni, megkóstolhat, de elmondom róla a véleményemet. Hosszú távon lehet, hogy eljön majd az idő, hogy valamit tiltani kell, vagy nem megvenni, lehetőségként nem odaadni, de ő még azt eszi, amit én veszek neki, ez egy könnyebb folyamat.

Ebben a rohanó életvitelben elindítani reggel a családot nekem is kihívásokkal teli.

Egy omlettet zöldségekkel odatenni néha nehéznek tűnik, pedig csak pár perc.

Aktívabban visszatértél a saját céged életébe a Cápák között befektetőjeként töltött évek után. Hogyan gondolsz vissza erre az időszakra?

Azt remélem, hogy sok nőnek tudtam információt adni arról, hogy igenis lehet szakmai és családi sikerekben egyensúlyt találni – igaz, meg kell érte dolgozni. Úgy örülnék, ha minél több női üzletasszonyt, vállalkozót, vezetőt láthatnék Magyarországon! A műsorral ennek is szerettem volna kicsit több teret csinálni.

Sok helyzet van, amire büszke vagyok az elmúlt négy évből, nagyon sokat tanultam, de summa summarum az a legjobb most nekem, hogy visszaültem a cégbe, és 25 nőt vezetek nap mint nap.

Jó azt hallani, hogy előre tudtak lépni egy ötletem, egy beszédem, valamilyen támogatásom segítségével. Az üzleti világban is azt szeretném éreztetni, hogy nekünk, nőknek, nem egymásnak kell feszülnünk, hanem össze kell fognunk és együtt kell megoldanunk azokat a kihívásokat, amelyekkel szembekerülünk.

Egyszerűbb ma sikeres nőnek lenni Magyarországon, mint akkor, amikor te indultál a céggel?

Egyszerűbbnek nem mondanám, a jogi körülmények nem változtak, de sokkal több lehetőség van. Meg kell dolgozni érte, tanulni is kell érte, és ehhez lehet, hogy én is hozzá tudtam járulni a Cápák között révén.

Azt reméli, az üzleti életben is segíteni tudta a nők boldogulását a Cápák közöttnek köszönhetően
Azt reméli, az üzleti életben is segíteni tudta a nők boldogulását a Cápák közöttnek köszönhetőenKiss Marietta Panka

Tévéműsor a Next Top Model is, ahol szakmai zsűri tagja voltál. Modell múltad miatt elöntöttek nosztalgikus érzések is a műsor készítése közben?

Jaj, folyamatosan! Egy kis kikapcsolódás volt ez a műsor a szűk és kemény üzleti világ után. Jó volt Tombor Zoltánnal dolgozni, akivel harminc éve ismerjük egymást. Jó volt Merő Péterrel dolgozni, aki rettentő tehetséges tervező. Jó volt a frissesség, Axente Vanessa profizmusa, szépsége, az, hogy egy kicsit megnézhettem, mennyire változott a szakma 20-30 év alatt. Közben pedig átadtuk az értéket, amit képviselünk, és támogathattuk a lányokat, akiknek álmuk, hogy topmodellek legyenek. Ez egy nagyon jó projekt volt, nagyon szerettem.

A modellek életmódját nem feltétlenül az egészséggel szoktuk összekapcsolni. Ez mennyire változott meg az elmúlt évtizedekben?

Az edukáció nagyon fontos, és megint csak az internet nagyszerűségét kell említenem a modellek életvitele kapcsán is. Amikor elkezdtem modellkedni, mobiltelefon ugyan volt, de csillió-billióba került, nem telefonálhattam haza. Én még papír térképpel jöttem-mentem. Ma már rengeteg információ van. Már jól tudjuk, hogy a szépség összefügg az egészséges életmóddal, és az ügynökségek is komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a lányokat ebben támogassák. 

Úgy látja, a modellszakma is halad a korral, ami az egészséges táplálkozást illeti
Úgy látja, a modellszakma is halad a korral, ami az egészséges táplálkozást illetiKiss Marietta Panka

Már nem járja a mondás, hogy amit nem eszel meg, attól nem fogsz hízni. Azt mondják meg, mit egyél ahhoz, hogy vékony, szép és egészséges legyél.

Ha szívesen olvasnál az építőiparban nagy sikereket elérő nőkről, ezt a cikkünket is ajánljuk!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek