Ez a hal elsőre csak egy kőnek tűnik, de ha nem veszed észre, az életedbe kerülhet

tcs cover

Földünkön 1200 mérgező halfaj él, amelyek közül a kőhal a legveszélyesebb. Mérge egy órán belül képes végezni az emberrel

A kőhal (Synanceia verrucosa) nevét a tengerfenék szikláira hasonlító külsejéről kapta. A rejtőzködés mestere szürkés színű, foltos bőrének hála könnyűszerrel olvad be környezetébe. Mimikrije mind gyanútlan áldozatai, mind az óvatlan strandolók elől elrejti őt. 

Kő vagy hal?

A kőhal egyes fajai folyókban élnek, többségük azonban a Csendes-óceán korallzátonyainak környékén és az Indiai-óceán trópusi vizeiben található. Mi több, felbukkanhatnak a tenger menti partszakaszokon, ugyanis akár több órán keresztül képesek életben maradni a szárazföldön. 

A kőhal ragadozó életmódot folytat, apró halakkal táplálkozik. A korallok között megbújva vagy magát a homokba ásva tökéletesen mozdulatlanul vár áldozatára. Ahogy felbukkan prédája, kitátja száját, és a keletkező vákuum egy századmásodperc alatt beszippantja. 

A világ legmérgezőbb hala

A hát- és mellúszóiban található 18 tüske közül 13 méregmirigyet rejt, amelyek erős izom- és idegmérget termelnek, ezeket kizárólag védekezésre használja. Megtévesztő külseje miatt a sekély vízbe merészkedő, figyelmetlen strandolók a világ legmérgezőbb halának áldozatává válhatnak, a hegyes tüskék könnyedén átfúrják a strandpapucs talpát is. Ráadásul a tüskékben található mirigyekből kibocsátott méreg mennyisége egyenesen arányos a halra nehezedő nyomással. 

A kőhal az álcázás mestere
A kőhal az álcázás mestereullstein bild / Getty Images Hungary

A véráramba került toxikus vegyület a sérült végtag duzzadását, sejtkárosodást, bénulást, szívelégtelenséget és az agy oxigénhiányát okozhatja, ami biztos halálhoz vezet. Az áldozat azonnali ellátásra szorul, mindössze egy órája van, hogy az ellenanyaghoz jusson. A mérgezés tüneteit a szúrt sebre engedett bő, forró víz enyhítheti. 

Kőhalszusi

Ennek ellenére a kőhal húsa emberi fogyasztásra alkalmas, édes íze miatt Ázsia egyes országaiban kedvelt csemege. Mivel a fehérjealapú méreg hevítés közben lebomlik, nem kell tartanunk a megfelelően, főként levesként elkészített kőhaltól. A sashimi alapanyagaként használt nyers hús a mérgező tüskék eltávolításával válik ártalmatlanná. 

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele előző cikkeinkbe is!

Legyél te 2021 Szupertanára!

 

Az év Szupertanára címmel a Dívány és a Lidl idén is keresi az év legkreatívabb, legszuperebb módszerekkel dolgozó pedagógusát. A pályázatra olyan pedagógusok jelentkezését várjuk, akik egyedi és kreatív módszereikkel színt visznek a magyar oktatásba, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik könnyen veszik az akadályokat és nincs számukra lehetetlen, ha kihívásokról van szó.

A verseny fődíja: egy vadiúj iPad Pro, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány, valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz.

A pályázati feltételeket és a további részleteket erre a linkre kattintva találod. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra