Ez a hal elsőre csak egy kőnek tűnik, de ha nem veszed észre, az életedbe kerülhet

tcs cover

Földünkön 1200 mérgező halfaj él, amelyek közül a kőhal a legveszélyesebb. Mérge egy órán belül képes végezni az emberrel

A kőhal (Synanceia verrucosa) nevét a tengerfenék szikláira hasonlító külsejéről kapta. A rejtőzködés mestere szürkés színű, foltos bőrének hála könnyűszerrel olvad be környezetébe. Mimikrije mind gyanútlan áldozatai, mind az óvatlan strandolók elől elrejti őt. 

Kő vagy hal?

A kőhal egyes fajai folyókban élnek, többségük azonban a Csendes-óceán korallzátonyainak környékén és az Indiai-óceán trópusi vizeiben található. Mi több, felbukkanhatnak a tenger menti partszakaszokon, ugyanis akár több órán keresztül képesek életben maradni a szárazföldön. 

A kőhal ragadozó életmódot folytat, apró halakkal táplálkozik. A korallok között megbújva vagy magát a homokba ásva tökéletesen mozdulatlanul vár áldozatára. Ahogy felbukkan prédája, kitátja száját, és a keletkező vákuum egy századmásodperc alatt beszippantja. 

A világ legmérgezőbb hala

A hát- és mellúszóiban található 18 tüske közül 13 méregmirigyet rejt, amelyek erős izom- és idegmérget termelnek, ezeket kizárólag védekezésre használja. Megtévesztő külseje miatt a sekély vízbe merészkedő, figyelmetlen strandolók a világ legmérgezőbb halának áldozatává válhatnak, a hegyes tüskék könnyedén átfúrják a strandpapucs talpát is. Ráadásul a tüskékben található mirigyekből kibocsátott méreg mennyisége egyenesen arányos a halra nehezedő nyomással. 

A kőhal az álcázás mestere
A kőhal az álcázás mestereullstein bild / Getty Images Hungary

A véráramba került toxikus vegyület a sérült végtag duzzadását, sejtkárosodást, bénulást, szívelégtelenséget és az agy oxigénhiányát okozhatja, ami biztos halálhoz vezet. Az áldozat azonnali ellátásra szorul, mindössze egy órája van, hogy az ellenanyaghoz jusson. A mérgezés tüneteit a szúrt sebre engedett bő, forró víz enyhítheti. 

Kőhalszusi

Ennek ellenére a kőhal húsa emberi fogyasztásra alkalmas, édes íze miatt Ázsia egyes országaiban kedvelt csemege. Mivel a fehérjealapú méreg hevítés közben lebomlik, nem kell tartanunk a megfelelően, főként levesként elkészített kőhaltól. A sashimi alapanyagaként használt nyers hús a mérgező tüskék eltávolításával válik ártalmatlanná. 

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele előző cikkeinkbe is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra