Mérges állatokat hoz Európába ez a jelenség: az emberre is veszélyesek

GettyImages-1165529300

Kezdhetünk aggódni egy új tanulmány szerint, a klímaváltozás ugyanis Európába is olyan mérges kígyófajokat hozhat, amelyek eddig ismeretlenek voltak a kontinensen.

A Portfolio is írt arról a friss kutatásról, amely szerint olyan országokban is megjelenhetnek emberre is veszélyes hüllők, amelyek erre nincsenek felkészülve. A szakemberek arra számítanak, hogy miután nincs olyan terület a világon, amely nem érintett a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaiban, így várhatóan

az átalakuló időjárási viszonyok miatt a mérges kígyók a jelenlegi élőhelyükön kívülre vándorolnak.

Veszélyes állatok érkezésére Európában is számíthatunk

Európa sem ússza meg, így kontinensünkön is egyre nagyobbra nőhet a mérges kígyók élőhelyének mérete – többek között ezt is megállapította az a felmelegedő éghajlat kígyókra gyakorolt hatását vizsgáló csoport, amely összesen 209, közismerten emberre veszélyes, mérges kígyófaj területi elterjedtségét vizsgálta. A cikk szerint noha a kutatásuk helyszíne Dél- és Délkelet-Ázsia, a megállapításaik ebben a térségben is helytállóak. Ám az bizonyos, hogy a klímaváltozás miatt a hatások kettősek lehetnek:

amíg egyes fajok élőhelyei kisebbek lesznek, addig más hüllők számára növekedni fog a „belakható” terület nagysága.

Veszélyes állatok, köztük mérges kígyók érkezhetnek Európába is
Veszélyes állatok, köztük mérges kígyók érkezhetnek Európába isliveslow / Getty Images Hungary

Sok minden múlik az emberen is

Vitathatatlan tény, hogy az állatok terjeszkedését az is befolyásolja majd, hogy az emberi tevékenység milyen hatással lesz a természetre. Mint írják, a mezőgazdaságilag megművelt területek növekedésével ugyanis egyre több faj élettere tűnik el. Egyes fajokat mindez azonban nem feltétlenül zavarja majd, hiszen lesznek olyan állatok, amelyek várhatóan képesek lesznek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Éves kígyómarási adatok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy becsüli, hogy évente nagyjából 1,8-2,7 millió ember szenved kígyómarást, amely esetekből akár 138 ezer halállal is végződik. Nem csekély azoknak a száma sem, akik egy ilyen állattal való találkozás után maradandó fogyatékossággal élnek tovább vagy épp amputálni kell valamelyik végtagjukat. A szakértők szerint többek között ezért is lehet veszélyes a szokatlan hüllők érkezése olyan országokba, ahol eddig nem kellett velük számolni. Az emberre is veszélyes fajok ugyanis nem válogatnak: ha olyan területeken jelennek meg, ahol az egészségügyi rendszer sincs megfelelően felkészülve a hasonló támadásokra és a lakosság sem tud sokat ezekről az állatokról és viselkedésükről, akkor jó eséllyel növekedhet a végzetes kimenetelű marások száma ja jövőben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek