Borzasztó körülményekre panaszkodnak a Vatikán dolgozói

GettyImages-520678710

Alulfizetett túlórákra, a társadalombiztosítás hiányára és rossz munkakörülményekre hivatkozva zúgolódnak a Vatikánban dolgozók.

Vatikáni múzeumok restaurátorai, felvigyázók, könyvkereskedések alkalmazottai figyelmeztették levélben a városvezetést: ha nem teljesítik a követeléseket, csoportos pert indítanak, írja a Portfolio.

Túlterheltségre és rossz körülményekre panaszkodnak a vatikáni munkavállalók

A vatikáni múzeumok látogatottsága jóval a maximális megengedett létszám fölött van: 24 ezer helyett 25-30 ezer embert fordul meg a tárlatokon, ami hatalmas túlterhelést jelent a számukra. Emellett komoly gondok vannak a munkakörülményekkel is: a vatikáni múzeumok termeiben nincs légkondicionáló berendezés, de az óriási látogatottság miatt a biztonsággal is adódnak gondok. Nagyon kevés a csendőr, pedig a látogatók néha a felvigyázókra, teremőrökre is kezet emelnek. Az alkalmazottak nagy részének továbbá semmiféle biztosítása nincs, ami munkanélküliség és egyéb válsághelyzet esetén védené őket. A dolgozók egy ismert olasz jogászhoz, Laura Sgróhoz fordultak segítségért.

Minden évben tömegek látogatják a Vatikánt, ez komoly munkát jelent az ott dolgozóknak
Minden évben tömegek látogatják a Vatikánt, ez komoly munkát jelent az ott dolgozóknakOwen Franken / Getty Images Hungary

A 44 hektáron elterülő Vatikánvárosban körülbelül 4800-an dolgoznak, az emberek több mint fele a Szentszék hivatalaiban, sajtóosztályán, nagykövetségeink vállal feladatokat, másik részüket pedig Vatikánváros önkormányzati dolgozói teszik ki. Múzeumi teremőrök, takarítók, kertészek, eladók, postások egyaránt vannak köztük.

A munkaviszonyok azonban kissé eltérnek a hazánkban megszokottól. A Vatikánban teljes munkaidőben foglalkoztatottaknak heti 36 órát kell dolgozniuk, kétévente kapnak inflációs kompenzációt, illetve szolgálati idő alapján mért kiegészítő juttatást. Nincs személyi jövedelemadójuk, a nyugdíj- és társadalombiztosítási járulékuk a bruttó keresetük 10 százaléka. A vatikáni múzeumok vezetése eddig nem reagált a dolgozók követeléseire.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek