Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

Csehország északkeleti részére látogatunk.

A lengyel határhoz közel, Szilézia és Morvaország határán járunk, egy 317 ezer – agglomerációval együtt majdnem egymillió – lakosú ipari városban, az ország harmadik legnépesebb településén. A környéken már 30 ezer évvel ezelőtt is éltek emberek, akik főként mamutvadászattal foglalkoztak, a mai település ősét pedig a 8. században alapították szláv törzsek, ezzel az egyik legrégebbi cseh városnak számít. A 13. században városi rangot kapott, ekkor említették először nevezetességét, a Szent Vencel-templomot is. A 15. században a várost husziták foglalták el, majd a hukvaldi uradalom része lett, az 1500-as években tűzvész pusztította el az óváros nagy részét, az 1600-as években pedig pestisjárvány tombolt a városban.

A Habsburg Birodalom részeként, az ipari fejlődésnek és a szénbányászatnak köszönhetően egyre jelentősebb központtá vált, 1847-től vasút kötötte össze Béccsel és Krakkóval, 1862-ben pedig itt alapították a Cseh Társaságot. A két világháború között és második világháború (és a német megszállás) után, a szocialista időszakban is megmaradt jelentős ipari központnak. 1951-ben állatkert, 1989-ben egyetem alapult a településen, 2001-ben röplabda-Európa-bajnokságnak adott otthont.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra