Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

Svédország felé vesszük az irányt képzeletbeli utunkon.

Svédország negyedik legnagyobb városában járunk, amely a fővárostól, Stockholmtól 71 kilométerre északra, a Frys folyó mellett található. A város a pogány időkben az ország központja volt, itt állt a viking istenek temploma, mielőtt a 11. században – ötven év küzdelem után – elfoglalták a keresztény hittérítők. A lerombolt pogány templom helyére épült gótikus székesegyház – Skandinávia legnagyobb temploma – 1164 óta a helyi érsek székhelye, ezáltal az ország egyházi központja. A katedrális mellett a város egyeteme is híres – a 15. században alapított intézmény Európa egyik legrégebbi felsőoktatási intézményének számít.

1702-ben a város nagy része tűzvészben elpusztult, szerencsére azonban több történelmi jelentőségű műemlék megúszta a katasztrófát. A helyiek – akik mintegy 150 ezren vannak – igazi „svéd időjárást” „élvezhetnek”: novembertől áprilisig havazás jellemző, júniusban pedig „fehér éjszakákat” figyelhetnek meg, amikor egész éjjel világos van. A legmelegebb hónap július, az átlaghőmérséklet ekkor 16 Celsius-fok körül van.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Legyél te 2021 Szupertanára!

 

Az év Szupertanára címmel a Dívány és a Lidl idén is keresi az év legkreatívabb, legszuperebb módszerekkel dolgozó pedagógusát. A pályázatra olyan pedagógusok jelentkezését várjuk, akik egyedi és kreatív módszereikkel színt visznek a magyar oktatásba, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik könnyen veszik az akadályokat és nincs számukra lehetetlen, ha kihívásokról van szó.

A verseny fődíja: egy vadiúj iPad Pro, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány, valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz.

A pályázati feltételeket és a további részleteket erre a linkre kattintva találod. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra