Városvadász: Kitalálod, hol készült a kép?

Tolna megye egyik jól ismert községébe látogatunk.

A Dél-Dunántúlon, Tolna megye Tamási járásában található ez a páratlan szépségű község, melynek területét a Sió és a Cinca szeli keresztül. A környék már az őskorban lakott volt, a honfoglalás előtt az avarok éltek itt, a falu szláv eredetű neve először a 11. század elején keletkezett pécsi püspöki alapítólevélben olvasható írott formában. Miután a községet birtokló nemesi család férfiága kihalt, a birtokot Luxemburgi Zsigmond király engedélyével leánysarjuk, Borbála örökölte, aki a firenzei Filippo Scolarihoz ment feleségül. Az itáliai férfiú kezdetben kereskedelemmel foglalkozott, később viszont Zsigmond király rettenthetetlen katonája lett, aki tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a déli határvonalon betörő törökkel szemben. Scolari szülőhazájából származó építőmestert megbízva főúri pompájú várkastélyt emeltetett a faluban, amely 2001 óta a nagyközönség számára is látogatható.

Később a falu az Esterházyak birtokába tartozott, a volt hercegi nagyvendéglőben lépett fel először színészként Petőfi Sándor. Az 1848-as magyar honvédség itt aratta második győzelmét Roth és Filipovics csatapai felett. Az utóbbi évtizedekben a falu neve egy pszichedelikus zenei fesztiválról vált ismertté, melyet valójában nem itt, hanem a közeli Igar község közigazgatási területén rendeznek.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra