Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

Mai úti célunk Csehország északnyugati csücske.

Városunk – mely napjainkban 8500 főnek ad otthont – a Harz-hegység lábánál, Mosttól 7 kilométerre fekszik. Ugyan a turisták körében nem igazán közkedvelt település, gazdag és izgalmas történelemmel rendelkezik: nevét a 13. század végén említették először írásban, fél évszázaddal később pedig Pogyebrád György királytól városi címert és pecsétet kapott. Az 1620-as fehérhegyi ütközet előtt a Lobkowitz család birtokában állt, ezután a vagyonos és jelentős Wallenstein família tulajdonába került. 1570-ben épült híres reneszánsz kastélyát a Wallenstein-időkben átalakították és kibővítették (először barokk, majd klasszicista stílusban), a szomszédban pedig templomot építettek, mely sajnos a II. világháborúban elpusztult. A kastély évszázadokon át híres volt kulturális, különösen zenei életéről, Bach, Beethoven, Mozart, de Schiller és Goethe is megfordult itt.

A város gazdasága hagyományosan a szénbányászatra épült, emellett az üveg- és porcelángyártás is jelentőssé vált. A 20. század első feléig főként németek lakták a települést, mely 1918-ig az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, ezután Csehszlovákiához került, 1938-ban Hitler elfoglalta és a Szudéta-vidékhez csatolta. A háború után a Beneš-dekrétumok alapján kitelepítették a német ajkú lakosságot és a helyükre cseh lakosságot költöztettek be.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra