Újabb nagy utazási iroda ment csődbe: sok magyar futhat a pénze után

GettyImages-1452988429
Olvasási idő kb. 2 perc

Az eredeti tervek szerint szeretné lebonyolítani a német FTI utazási csoport annak a 65 ezer embernek a nyaralását, akik elutaztak velük, mielőtt a cég csődöt jelentett volna. A már befizetett, de meg nem kezdett utak mától azonban nem valósulnak meg.

A csoport Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, a Turizmus.com pedig úgy tudja egy magyarországi utazásszervezőket tömörítő zárt csoportból származó adatok szerint, hogy magyar utasokat is érint a csőd. Azt nem lehet tudni, ők hányan lehetnek.

Az ugyanakkor tény, hogy 65 ezer ember tartózkodik jelenleg is az FTI szervezte utazáson, miközben a vállalat fizetésképtelenséget jelentett be. Az összesen 11 ezer alkalmazottal rendelkező cégcsoport számos európai márkát tömörít, még bérautós cége is van.

A csődbe ment utazási irodának jelenleg is 65 ezer utasa van külföldön
A csődbe ment utazási irodának jelenleg is 65 ezer utasa van külföldönCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Az utazási iroda csődjéért a pandémia lehet a felelős

Az utazásszervező sorsát a koronavírus fordította rosszra: a pandémia miatt 595 millió eurós támogatásban részesült a cég a Gazdasági Stabilizációs Alapból, de ezt mostanáig sem sikerült visszafizetnie. 

A 2022-2023-as üzleti évben ugyanakkor már mutatkoztak biztató jelek a jövővel kapcsolatosan, és szó volt arról is, hogy a Certares amerikai pénzügyi befektető vezette konzorcium egy euróért átveszi a cégcsoportot, és jelentős, 125 millió eurós tőkebefecskendezést hajt végre.

Ez a bejelentés sem tudta ugyanakkor visszacsalogatni az utazókat a céghez: egyre több partnerük követelt előleget, legalább tízmillió eurós fedezethiány alakult ki, ebben pedig a német kormány már nem akart segédkezet nyújtani.

A jelenleg is FTI-utakon tartózkodók hazaszállításáról a német Utazásbiztosítási Alap gondoskodik. Válságstábot is létrehoztak a helyzet kezelésére, az FTI-csoport pedig ingyenes telefonvonalat és egy weboldalt hozott létre a csőd következményei által érintettek támogatására.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek