Az első ukrán menedékkérők már jó helyen vannak

GettyImages-1238733105

A közösségi médiában már olvasni nagylelkű befogadók felajánlásait, akik otthont kínálnak határozatlan időre az ukrán helyzet miatti rászorulóknak: kárpátaljai magyaroknak Erdélyben, ukránoknak Magyarországon. Mindenki ott segít, ahol tud. A Máltai Szeretetszolgálat pénteken befogadta, és ideiglenesen egy vidéki intézményében helyezte el az első ukrán családot, akik a kialakult helyzet miatt menedéket kértek a karitatív szervezettől.

A kialakult helyzetben számos család került fenyegetett helyzetbe, vagy valódi életveszélybe. A segítség minden formája jól esik az érintetteknek, legyen az egy imádság, egy lájk az együttérző poszton, vagy akár tevőleges segítségnyújtás szálláshellyel, élelemmel. Mindenki azért szorít, hogy a konfliktus fegyveres időszaka minél rövidebb ideig tartson, és minél kevesebb kárt okozzon emberéletben, lélekben, javakban egyaránt. Ameddig azonban segítségre van szükség, hatékonyan tevékenykednek az erre a célra létrejött, évszázados hagyománnyal rendelkező szervezetek, amelyekre a rászorultak most is számíthatnak.

A szegény és beteg keresztes lovagok ápolására a 11. században Jeruzsálemben ispotályos rendet alapítottak. 1113-ban II. Paszkál pápa a betegápoló szervezetet önálló renddé nyilvánította. A Keresztelő Szent Jánosról elnevezett rend Magyarországon a 12. században jelent meg és II. Géza uralkodása alatt vetette meg lábát. Később századokra eltűnt az országból és csak 1925-ben tért újra vissza Budapestre, ahol 1928-ban alakult meg a Magyarországi Máltai Lovagok Szövetsége, a mai Máltai Szeretetszolgálat.

Az első rászorulók

Egy Kijev környékén élő négytagú család budapesti tartózkodásáról repült volna éppen haza, amikor kiderült számukra, hogy az Ukrajnába tartó járatokat törölték. Röviddel később azzal szembesültek, hogy bankkártyájukat már nem tudják használni. Mivel így a hazajutás és a szálláshelyfoglalás is lehetetlenné vált számukra, az éjszakát éber bolyongással, a reggelt tájékozódással töltötték, majd a Máltai Szeretetszolgálat budapesti, Batthyány téri központjába irányították őket a járókelők. A karitatív szervezet központjában fogadták őket, és kis pihenő után egy önkéntes segítő autóval ideiglenes szálláshelyére kísérték a családot.

Minden segítség jól jön azoknak, akik otthonukat kénytelenek hátra hagyni
Minden segítség jól jön azoknak, akik otthonukat kénytelenek hátra hagyniSOPA Images / Getty Images Hungary

A Máltai Szeretetszolgálat változatlanul működik Beregszászon is, ahol a hadiállapot kihirdetése óta számos intézmény zárta már be kapuit. A karitatív szervezet továbbra is fogadja a rászorulókat, és önkéntesek segítségét is igénybe véve szervezik meg ellátásukat. A hozzájuk beérkezett hírek szerint jelenleg a helyzetnek a legtöbb környékbeli család egyelőre önállóan ura tud lenni, tartalékaik egy-két hétre elegendőnek becsülhetők.

Adománygyűjtés

Amíg a béke helyre nem áll, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított.

Így segíthetsz

Aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadnak.

Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail címre írhat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra