Napok kérdése, és a zöld határon is jöhetnek majd át menekültek – a magyarok segítőkészsége példamutató

GettyImages-1238862926
Kálmán Szonja

Nem csak nők és gyermekek érkeznek végtelen hosszú vonatokon a Nyugati pályaudvarra a határról, tudtuk meg az Ukrajnában dúló háborús helyzet kapcsán kialakult menekülthullámról a Migration Aid-től: azt kérik tőled is, szervezetten segíts, ha megteheted!

Jelenleg főként a Nyugati pályaudvaron dolgozik a Migration Aid csapata, de arra számítanak, napok kérdése, és az öt határátkelő mellett a zöld határon keresztül is megindul majd a háború elől menekülők hulláma. Jelenleg úgy látják, a segélyszervezetek a határ menti helyzetet kontroll alatt tartják, így nem ott van szükség segítségre, hanem a pályaudvarokon.

A helyzet állandóan átalakul

Napról napra változik minden, mondta el a Díványnak Horváth Viktória, a Migration Aid sajtófelelőse: egyelőre úgy fest, a civilek leginkább azzal tudnak segíteni, ha nem árasztják el már adományokkal a nagy segélyszervezeteket sem a határon, sem a pályaudvaroknál, szállás- és fuvarlehetőségekkel ugyanakkor bármelyik pillanatban jót tehetünk egy vagy több menekülttel.

A legtöbb menekült a Nyugatiba érkezik most Ukrajnából a határátlépés után
A legtöbb menekült a Nyugatiba érkezik most Ukrajnából a határátlépés utánAnadolu Agency / Getty Images Hungary

„Aki adományozna, várjon most pár napot, a segélyszervezetek és a határ menti önkéntesek nem szeretnének most gyűjteni, mert nincs kapacitásuk.

Sok erőforrás megy el az adományok szortírozására, és nagy mennyiségű utánpótlásuk is van. Kérjük, most pár napot várjon mindenki a tárgyi adományozással: ha hagyunk néhány napot a szervezeteknek a dobozolásra és a feliratozásra, később a további adományokat már rendszerezetten fogják tudni gyűjteni.

Ha szükség lesz valamire, a segélyszervezetek szólni fognak, mi is szólni fogunk” – mondta el Viktória.

Nem tárgyi adomány kell a menekülteknek most

Van persze olyasmi is, amire folyamatosan szükség van – ilyen az ukrán tolmács, valamint olyan dolgok, amelyekre elsőre talán nem gondolnánk.

„Amikor megérkezik egy vonat, leszállnak róla az emberek, az első kérdésük az, hogy van-e wifi, internet. Van, aki napok óta nem tudott kapcsolatba lépni a kint maradottakkal vagy az őket itt váró barátokkal” – mondja a Migration Aid sajtófelelőse – ez a probléma most a Yettel révén megoldódhat, az egykori Telenor ugyanis vállalta, hogy a pályaudvarokon és a határok mentén hotspotokat alakít ki. Prepaid telefonkártyákkal tudunk még segíteni a kapcsolattartásban.

A Migration Aid arra készül, hogy hamarosan elkezdenek átlépni az emberek a zöldhatáron is – amikor ez elindul, a jelenlegi, határokon létesített központok, ahol ételt, italt és a melegedés lehetőségét kapják meg a menekültek, némiképp érvényüket veszti,

arra lesz szükség, hogy könnyen mobilizálható egységeket tudjanak kialakítani,

ezért ők mobil világítási rendszereket, melegedősátrakat és fűtőberendezéseket gyűjtenek, mert krízisszituációban minderre szükség lehet.

A háború miatt sokan hagyják el otthonukat
A háború miatt sokan hagyják el otthonukatAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Az Ukrajnából érkezők elszállásolása folyamatos kihívás

Állandó feladatot jelent az érkezők elszállásolása: ebben szintén nyújthatunk segítséget, de a Migration Aid arra biztat mindenkit, hogy ezt egy szervezet ernyője alatt tegye: ha mindenki által megtekinthető fórumon osztja meg telefonszámát, egyéb adatokat, azokkal vissza is élhetnek mások, ráadásul ha szervezeten keresztül fogad be valaki embereket, akkor az is könnyebben megoldható, hogy a menekülteknek másik szállást találjanak, ha tartózkodásuk hosszabbra nyúlik. Az ezzel kapcsolatos felajánlásokat az info@migrationaid.org címen várják.

Horváth Viktória szerint egyelőre az a legjellemzőbb, hogy csak átutazóban van Magyarországon egy ukrajnai menekült, vagy várják őt családja és barátai.

Mihamarabb tovább akarnak indulni a legtöbben Budapestről, van, hogy csak egy éjjelt töltenek itt

– de ha egy váratlanul érkező vonatról szállnak le az éjszaka közepén, ez is nehézség lehet, így a felajánlóktól kérik, tüntessék fel azt is, ha éjjel is kereshetők.

A menekültek nehéz út után érkeznek

Az érkezőkről a következőket tudtuk meg:

„Összetételük teljesen vegyes, nők, gyerekek, de férfiak is vannak köztük, sok az afrikai. Nagyon lassan halad az országba belépésük folyamata, 8-10 órát is kell állniuk a határnál. Amit éreznek, rá van írva az arcukra. Van, aki mosolyog, de látszik, hogy van, aki csak próbál. Nem is beszél: arra válaszol csak, amire nagyon szükséges” – mondta a Migration Aid sajtófelelőse, aki szerint a menekülőknek, de egy idő után nekik is szükségük lesz pszichológus segítségére. Már felvették a kapcsolatot megfelelő szakértői csoportokkal a segítség elérése érdekében.

A magyarok segítőkészsége példás
A magyarok segítőkészsége példásAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Az ország csodásan vizsgázott

A magyarok segítőkészségéről a Migration Aid úgy vélekedik, a közelmúlt közbeszédével ellentétes módon segíti a menekülteket.

„Ebben persze benne van az is, hogy többségében európai emberek jönnek, de szerintem az is, hogy 

a Covid befolyásolta az érzelmi működésünket, érzékenyebbé tett bennünket, Globális katasztrófát kellett megélnünk, kialakult egyfajta összefogás.

Úgy érezzük, a világban történő dolgokban mindenki érintett, ezért szeretnénk mi is bevonódni” – fogalmaz Viktória. A Migration Aid szerint a mostani nagyszabású segítségnyújtási akció nem is jöhetett volna létre, ha a segélyszervezetek, az önkormányzatok és a magánszemélyek nem fognak így össze a menekültek érdekében.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra