A mobilod, az autód, az ismerőseid tesznek népszerűvé? – A 4 legtúlértékeltebb státuszszimbólum

GettyImages-1093950494

Sokan hajlamosak rá, hogy a sikert és a boldogságot anyagi javakban, külsőségekben mérjék – a különböző státuszszimbólumok az idők kezdete óta meghatározzák, miként tekint a társadalom valakire, de vajon tényleg ennyire fontos, hogy milyen telefont használsz? Jobban felnéznek azokra, akik sportos külsővel bírnak? Napjaink legtúlértékeltebb státuszszimbólumairól ejtünk néhány szót.

A Medium szerzője, Boateng Seyere profi fotós és blogger négy státuszszimbólumot sorol fel, melyeket szerinte korunk társadalma alaposan túlbecsül, pedig korántsem érnek annyit, mint sokan gondolják.

Ezernyi ismerős

Minél népszerűbb valaki, minél kiterjedtebb ismerősi körrel rendelkezik, annál biztosabb, hogy megcsinálta magát az életben, fontos és jelentős személyiség – terjedt el az általános nézet, melynek hatására sokan igyekeznek száz meg száz (virtuális és valós) ismerőst felhajtani, teljesen feleslegesen (a Facebook egyébként 5000 főben limitálja az ismerősök számát, az oldalak követőinek létszáma azonban határtalan, ennek rekordját jelenleg a sztárfocista Cristano Ronaldo birtokolja 150 millió virtuális követővel).

Sokkal többet számítanak azok az ismerősök, barátok, akik tényleg közel állnak hozzád, segítenek átlendülni az akadályokon, akikről mindig tudod, hogy kölcsönösen számíthattok egymásra. A szakemberek szerint 3-5 közeli barát és néhány tucat távolabbi ismerős, munkatárs bőven elég a kiegyensúlyozott társas élethez – inkább őket tartsd becsben ahelyett, hogy folyton újabb és újabb felületes ismeretségeket kötsz, akiknek a számával elbüszkélkedhetsz, de semmilyen hasznodra nem válnak.

A tökéletes külső

Napjainkban szinte vallásos kultusz övezi a külső megjelenést, mind a nők, mind a férfiak esetében: előbbiek igyekeznek tökéletes frizurát és sminket csináltatni maguknak, formás fenékkel és mellekkel hódítani, netán még a plasztikai sebész kése alá is befekszenek, míg utóbbiak a konditeremben próbálnak minél izmosabb testre szert tenni. A rendszeres testmozgás, helyes étkezés és a sportos testalkat természetesen rengeteg pozitívummal jár, nem szabad azonban túlzásba vinni a külsőségek fetisizálását: a külső nem minden, és pláne nem olyan dolog, melynek alapján valakit jobbnak vagy rosszabbnak ítélhetünk másoknál. Gyakran éppen azok hajszolják a testi tökéletességet, akik nincsenek megelégedve magukkal, és hiányos önbizalmukat próbálják illúziókkal palástolni.

A kigyúrt test nem minden...
A kigyúrt test nem minden...ilkercelik / Getty Images Hungary

A legújabb okostelefon és egyéb kütyük

Szintén rendkívüli imádatnak örvend manapság a csúcstechnológia: sokan a legújabb okostelefon, okosóra, egy gigantikus LED-televízió vagy egy méregdrága autócsoda birtoklásával próbálják kimutatni, jobban másoknál és kellően magas helyet foglalnak el a társadalmi ranglétrán (a világ legdrágább mobiltelefonjáért, egy Falcon Supernova iPhone Pink Diamondért 48,5 millió dollárt, vagyis 16,3 milliárd forintot kértek el 2021-ben). A csillogó kütyük a felszínen menőnek hatnak, azonban semmilyen valódi értéket nem képviselnek és villámgyorsan kimennek a divatból, hiszen a gyártók az újdonság erejében bízva önmagukra licitálva, egymás után dobják piacra az újabb, fejlettebb és vonzóbb termékeket.

Drága hobbik és mellékállások

A tavalyi felmérés szerint a világ legdrágább hobbijai közé tartozik az ejtőernyőzés, a búvárkodás, a hegymászás, az autók gyűjtése és az utazgatás – semmi gond azzal, ha az unalmas hétköznapi munkádat hasonló érdekes, izgalmas dolgokkal próbálod kiegészíteni, előfordulhat azonban, hogy túlzásba viszed, rengeteg felesleges időt, energiát és pénzt ölsz bele pusztán azért, hogy mások előtt elmondhasd, mennyire izgalmas dologgal foglalkozol a szabadidődben. Sosem szabad, hogy a hasonló tevékenységek nyűggé váljanak, és csak azért műveld őket, hogy másokat elkápráztass: a saját örömödet, boldogságodat keresd bennük, és ne hagyd, hogy eluralkodjanak az életeden.

Szerinted melyik a legtúlértékeltebb státuszszimbólum?

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra