Még mindig nem tudja senki, hogy kerültek a csontvázak a titokzatos tó partjára

Roopkund Lake wc
Olvasási idő kb. 4 perc

A legmélyebb pontján is csupán két méter mély Roopkund-tó rejtélye évtizedek óta foglalkoztatja a tudósokat, máig nem tudják azonban, hogy a mélyén milyen csontok hevernek. Egy biztos: az év melegebb napjain hátborzongató látvány fogadja az odaérkezőket.

India Uttarakhand államában, a Himalája hegyei között, 5029 méter tengerszint feletti magasságában található a kísérteties Roopkund-tó, amelynek szélessége még 40 méter sincs. Amilyen kicsi azonban, olyan hihetetlenül félelmetes is:

rejtélyét eleddig senkinek sem sikerült teljes bizonyossággal megfejtenie.

A Himalájában bújik meg a titokzatos tó

Ami biztosan tudható róla, az az, hogy az év nagy részében jégbe fagyott víz a melegebb napokon, amikor olvad, hajmeresztő látványt nyújt. A Himalája festői környezetében ekkor ugyanis emberi csontok százai bukkannak elő, némelyik megmaradt hússal a felszínén emelkedik ki a jeges mélységből. A kicsiny tó titkáról már megannyi antropológus próbálta lerántani a leplet, de még mindig nem tudni pontosan, hogy a csonthalmok kiktől származhatnak.

A titokzatos tó rejtélyét még senkinek sem sikerült megfejteni
A titokzatos tó rejtélyét még senkinek sem sikerült megfejteniEtherealColours / Getty Images Hungary

Nem tudják, kiktől származnak a csontok

A maradványokkal teli, Csontváz-tóként is ismert gleccsertó felfedezése egy brit erdész nevéhez köthető, aki 1942-ben, egy olvadás alkalmával bukkant rá a csontokra. Ezekről a kezdetekben azt gondolták, hogy egy több mint ezer évvel ezelőtti tömeges haláleset emlékeit őrzik: a maradványok vizsgálata során ugyanis úgy ítélték meg, hogy öt csontváz életkora körülbelül 1200 év körüli.

Ezt az elképzelést azonban egy indiai, egyesült államokbeli és német tudósok által végzett genetikai elemzés megkérdőjelezi.

A tanulmány során vizsgált 38 csontvázmaradvány DNS-éről ugyanis kiderült, hogy több mint egy évezredet felölelő időszakban kerültek oda. Mi több, az is napvilágot látott, hogy az azonosított 23 férfi és 15 nő csontjait három különböző genetikai csoportba lehet sorolni:

voltak köztük dél-ázsiaiak, kelet-ázsiaiak és a kelet-mediterrán térségből származók.

Utóbbi végképp elbizonytalanította a szakértőket, mert egyelőre nincs arra magyarázat, hogy vajon mit kereshettek a világ egyik legeldugottabb és egyben legmagasabb vidékének egyikén mediterrán származású emberek. 

A csontvázak eredetét máig nem sikerült tisztázni
A csontvázak eredetét máig nem sikerült tisztázniAnuroop Khandelwal / Getty Images Hungary

Egy haragos istennő műve az egész?

Egy helyi legenda szerint az egész történet Nanda Devi istennő haragja miatt született, aki dühében óriási vihart kavart, csak mert Rádzsa Dzsaszdhaval, Kanaudzs királya várandós feleségével, Rani Balampával és kíséretével az istennő utasítását figyelmen kívül hagyva, zenélt és táncolt a Nanda Devi Radzs Dzsat zarándokúton.

A történet szerint az életveszélyesre forduló időjárás miatt a zarándokok nem találtak fedezéket, így mindenki szörnyethalt a jégverésben.

Talán sosem derül ki a gleccsertó rejtélye
Talán sosem derül ki a gleccsertó rejtélyeWirestock / Getty Images Hungary

Az is kérdés, hogy kerültek oda

A feltételezések sorának ezzel koránt sincs vége. A legelső elméletek szerint a második világháborúban harcoló japán katonák estek itt el, amelyet később azért vetettek el, mert kiderült, hogy a maradványok régebbiek. Arról is röppentek fel hírek, hogy a csontok olyan, Tibetet elfoglalni akaró indiai katonáktól származnak, akik támadását 1841-ben visszaverték. 

A teljes igazság tehát még várat magára, ahogyan annak megfejtése is, hogy a csontok tulajdonosai vajon ott haltak-e meg, vagy a testük már csak a haláluk után került oda. 

Ha további borzongásra vágysz, akkor a figyelmedbe ajánljuk a magyar Bermuda-háromszögről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek