Tíz furcsa tény a téli olimpiákról: a hoki története nagyon meg fog lepni!

GettyImages-1368599134

Hamarosan véget ér Pekingben a téli olimpia: a játékok érdekes történelmében furcsa tények után kutattunk, és találtunk is jó néhányat!

Az első téli olimpiai játékokat 98 éve rendezték meg a franciaországi Chamonix-ban: annak ellenére, hogy nincs még százéves a történelme, rengeteg érdekes történésnek adott már otthont vagy apropót a téli olimpia. Ezek közt keresgéltünk, most pedig kedvenceinket veletek is megosztjuk. Ez a tíz sztori igazán emlékezetes a téli játékok kapcsán!

A hoki és a műkorcsolya nyárról kerültek télre

Igen, jól látod: mindkét program a nyári játékok részét képezte, igaz, több mint száz évvel ezelőtt, amikor télen még nem is rendeztek olimpiát. 1908-ban Londonban debütált a nyári játékokon a műkorcsolya, 1920-ban pedig a hokival megerősödve tért vissza.

Azt is tudni kell ugyanakkor, hogy ekkoriban még a nyári játékok hónapokon át tartott, így ezekre az eseményekre a valóságban már ősszel került sor.

Amikor a téli olimpia kezdetét vette, ide került át a két jeges szám.

Volt, hogy kutyák is szerephez jutottak a téli olimpián
Volt, hogy kutyák is szerephez jutottak a téli olimpiánNurPhoto / Getty Images Hungary

Peking újrahasznosít néhány helyszínt

A városban volt 2008-ban nyári olimpia is: ebből profitáltak a téli játékok szervezői, ugyanis öt helyszínt felhasználnak az akkor épültek közül.

Kutyák és lovak is szerepeltek

Egy látványos sportág, a skijoring részeként lovak is megjelentek a téli játékokon – ebben a számban a sítalpakat viselő versenyzők úgy mérkőztek meg egymással, hogy közben lovas nélküli lovak húzták őket. Számunkra sem tűnik a megoldás az évezred legbiztonságosabb sportjának: 1928-ban egy bemutatót megért a dolog, de nem lett belőle szám. Ugyanígy a szánhúzásból sem, ami 1932-ben mutatkozott be.

Az első téli olimpia sporthét volt

Chamonix rendezvényét először Téli Sporthétnek nevezték, majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság utólag téli olimpiává nyilvánította azt.

Innsbruckban kellett a hadsereg segítsége

Az általában meglehetősen havas és jeges városban az 1964-es játékokat veszélybe sodorta a hóhiány, ezért a hadsereg segítségét vették igénybe. Közel 40 ezer köbméter havat és 20 ezer jégkockát szállítottak a helyszínre a fiaskó elkerülése érdekében. A helyszínen aztán kézzel-lábbal egyengették el a havat – nem irigykedünk.

Norvégia a legnagyobb győztes

Az ötmilliós Norvégia több érmet gyűjtött az eddigi téli olimpiák során, mint bármelyik másik ország: 132 aranyuk mellett 125 ezüstjük és 111 bronzuk is van. Ez összesen 368 érmet jelent 23 olimpiáról.

Van télen és nyáron is aranyérmes sportoló

Igaz, csak egyetlen: Eddie Eagan 1920-ban amerikai színekben bokszolóként nyert, majd tizenkét év elteltével négyes bobban sikerült ismét a dobogó legfelső fokára állnia.

Érmet további három sportoló szerzett mindkét játékokon:

a norvég Jacob Tullin Thams, a keletnémet Christa Luding-Rothenburger és a kanadai Clara Hughes .

Akik mindig nyernek

Van egy ország, amelyiknek minden egyes téli olimpián sikerül szereznie legalább egy aranyérmet: ez az Amerikai Egyesült Államok.

Pekingben csak műhó lesz
Pekingben csak műhó leszpicture alliance / Getty Images Hungary

A műhó régóta ismert

Az idei az első téli olimpia, amelyen kizárólag műhavat használnak, de 1980-ban, a Lake Placidben rendezett játékokon már használatban volt a természetes havat pótló anyag.

Egyre több a nő

Az első téli olimpiai játékokon még csak 13 nő versenyzett a különféle sportágakban: 2018-ban azonban már 1242 nő vett részt rajta, ami rekordot is jelentett.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra