Miért kívánjuk ellenségünknek, hogy a holló vájja ki a szemét? – Szófejtő

GettyImages-1340954925

A holló vájja ki a szemét! – kiáltjuk tréfásan, olykor komolyan, ha valakire igazán indulatos átkot szeretnénk szórni. Miért kívánjuk éppen ezt haragosainknak, és tényleg szokása a baljós fekete madaraknak emberek szeme világát elvenni?

A régóta ismert szólásszerű átkozódás eredete két hiedelemre vezethető vissza: egyrészt a hollók sok helyütt dögevő életmódot folytatnak – de ugyanúgy táplálkoznak növényekkel, rovarokkal, kisebb emlősökkel és madarakkal is –, ezért őseink körében elterjedt az elképzelés, miszerint a temetetlenül hagyott, különösen az akasztófán oszladozó holttestek szemét előszeretettel szedik ki, majd elrepülnek a finom csemegével.

Másrészt – írja O. Nagy Gábor nyelvész – a régi vallásos felfogás szerint csak azok juthattak Isten országába, akiknek maradványait megfelelően, egyházi szertartás szerint elföldelték, a bűnös lelkekre, akiket nem illetett meg a végtisztesség, örök kárhozat várt a másvilágon. Vagyis amikor azt kívánjuk embertársunknak, bárcsak a holló vájná ki a szemét, arra utalunk, hogy szeretnénk akasztófán látni az illetőt, vagy legalábbis megtagadni tőle a tisztességes temetést, és a halála után is tartó kínokban részesíteni őt.

A szólás természetesen idővel – ahogy ezek a hiedelmek elhalványultak – megszelídült, komoly átkozódás helyett pusztán nyelvi tréfává vált: manapság szerencsére nincsenek már akasztófán száradó hullák, és attól sem kell tartanunk, hogy szerencsétlenségünkre egy holló vacsorájaként végzi a látásunkért felelős szervünk.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is! 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra