Az első Pókember kis híján megfulladt – Színészek, akiket majdnem megölt a saját jelmezük

mgid ao image mtv

Egy filmforgatáson számtalan dolog elromolhat és okozhat kellemetlen pillanatokat vagy sodorhatja akár életveszélyes helyzetekbe az ott dolgozókat – egyes színészek a saját jelmezük miatt szenvedtek balesetet vagy érték őket egyéb kellemetlenségek. Ezekből a sztorikból gyűjtöttünk össze néhányat.

Tobey Maguire színész majdnem megfulladt Pókemberként

A 2002-es első Pókember-film legemlékezetesebb és legromantikusabb jelenete, amikor a maszkot viselő, fejjel lefelé lógó főhős (Tobey Maguire) és szerelme (Kirsten Dunst) a zuhogó esőben csókot váltanak egymással – a valóságban a jelenet a legkevésbé sem volt kellemes a színész számára, aki a maszk és a tótágas pozíció miatt majdnem megfulladt az orrába zúduló esővíztől. Mint nyilatkozott, a vásznon látható csók a forgatáson inkább szájból szájba lélegeztetés volt.

Kate Winslet a kabátja miatt került bajba

Romantikát említve: minden idők egyik legsikeresebb filmes szerelmi története, az 1997-ben bemutatott Titanic színészeit szintén megviselte a hosszú és körülményes forgatás, különösen a női főszerepet alakító Kate Winslet sínylődött sokat: súlyos influenzát szedett össze, többször megsebesült, egy alkalommal pedig majdnem vízbe fúlt. Az egyik jelenet felvételekor – amikor Jack és Rose egy hullám elől menekülnek a fedélközben – a színésznő hosszú, nehéz kabátja beakadt az ajtóba, melyen keresztül a két szereplő kijutni próbál, a közeledő víztömeg pedig maga alá temette őt. Winslet percekig levegőért küszködött, mire végül sikerült kibújnia a kabátból és feljönnie a vízből – mint állítja, szerencséjére kiváló úszó, de ezt a forgatás előtt senki sem kérdezte meg tőle.

 Johnny Depp a szerelmes gépember jelmezében szenvedett sokat

Johnny Depp, a szerelmes android
Johnny Depp, a szerelmes androidTim Burton wiki

Tim Burton klasszikusa, az 1990-es Ollókezű Edward egy magányos, kezei helyén ollókat viselő gépember története, aki hiába próbál beilleszkedni a „normális” világba: a címszerepet alakító Johnny Depp egy csapásra világsztárrá vált a filmnek köszönhetően, de igencsak megszenvedett a sikerért. Edward tonnányi bőrből készült, bonyolult jelmeze nemcsak a mozgást tette nehézkessé számára, de gyakran iszonyúan felmelegedett a kaliforniai hőségben: az egyik jelenet felvételekor, amikor a főhős elrohan vendéglátói házából, Depp hőgutát kapott és elájult, a stábnak pedig fogalma sem volt róla, hogy ez is a játék része, vagy tényleg eszméletét vesztette. Szerencsére a színésznek semmi komolyabb baja nem esett, és egy percet sem panaszkodott a megterhelő körülmények miatt – szerinte ez mind a hivatásával jár.

Boris Karloff lefogyott a szörnyjelmezben

Mary Shelley klasszikus horrorregényének leghíresebb adaptációja, az 1931-es Frankenstein ikonikus filmes szörnyet varázsolt a Boris Karloff művésznéven ismert brit színészből, William Henry Prattből, ennek azonban szintén ára volt. Karloff a gigantikus monstrum szerepében hatalmas töméseket, vaskos ruházatot, ólomalapú sminket és óriási platformcipőket volt kénytelen viselni, gyakran napi 19 órán keresztül: az egyébként is sovány színész lánya elmondása szerint a forgatás végére 11 kilót adott le az izzadságtól és a fizikai megterheléstől.

Frankenstein szörnye, alias Boris Karloff
Frankenstein szörnye, alias Boris KarloffJohn Kobal Foundation / Getty Images Hungary

Allergiás volt a szakállára A gyűrűk ura törpje

Kevésbé a jelmeze, inkább az arcára aggatott hosszú, vaskos műszakáll miatt volt rendkívül kellemetlen élmény A gyűrűk ura-trilógia forgatása a Gimlit alakító John Rhys-Davies számára, aki allergiás volt az anyagra, melyből a szakáll készült. A brit színész elmondása szerint folyamatosan szenvedett a munkálatok alatt, gyakran súlyos allergiás rohamokat kapott, ezért is mondott nemet, amikor Peter Jackson rendező felkérte, térjen vissza Gimli szerepében A hobbit-filmekben.

Jim Carrey Grincsként pánikrohamot kapott

A 2000-es Grincs forgatása sem volt leányálom a címszereplő Jim Carrey számára: a klausztrofóbiától szenvedő színészt gyakran pánikrohamok érték az egész testét beborító, vastag, zöld szőrös jelmezében, a probléma egy idő után annyira súlyossá vált, hogy a stáb egy haditengerészetnél dolgozó pszichológus-szakértőt szerződtetett, hogy segítsen Carrey-nek átvészelni a kellemetlen helyzetet.

A Grincs-jelmez komoly problémát okozott Jim Carrey-nek
A Grincs-jelmez komoly problémát okozott Jim Carrey-nekArchive Photos / Getty Images Hungary

Jennifer Lawrence a bőrét vitte vásárra

A 2011-es X-Men: Az elsők című szuperhősfilm felvétele alaposan próbára tette a fiatal Jennifer Lawrence-et, aki Mystic szerepében az egész testét beborító vastag, kék testfestést volt kénytelen viselni, melynek felrakása 7-8 órát vett igénybe, és súlyos bőrirritációt, kiütéseket okozott a színésznőnek, a probléma miatt orvost kellett hívni a forgatásra. A folytatásban, az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban már testhez simuló kék ruházattal helyettesítették a testfestést, Lawrence számára azonban ez sem volt kevésbé problémás: a szűk kosztüm egészségre káros hatású anyagokból készült, és felapplikálása 3 órába telt.

Star Trek színészeinek a gerince bánta a forgatást

Patrick Stewart nehezen bírta az „űrpizsamát”Getty Images Hungary
Patrick Stewart nehezen bírta az „űrpizsamát”Getty Images HungaryGeorge Rose

Az 1987 és 1994 között futott Star Trek: Az új nemzedék sorozatot jogosan nevezik a valaha volt egyik legjobb sci-fi szériának, a főszereplők számára azonban kezdetben komoly gondot jelentettek a futurisztikus jelmezek: az első két évadban az Enterprise csillaghajó legénysége ugyanis szorosan a testhez tapadó, tetőtől talpig ránctalan „pizsamaszerű” egyenruhát viselt, ami a hosszú forgatások alatt súlyosan kikezdte a színészek tartását. A ruhák okozta gerincprobléma végül olyan súlyossá vált, hogy a Picard kapitányt alakító Patrick Stewart felmondással fenyegette meg a producereket, így a harmadik évadtól új, jóval kevésbé testre simuló jelmezt kaptak a szereplők.

Halálos balesetet okozott a kigyulladt kosztüm

A jelmezekkel kapcsolatos legsúlyosabb tragédia még 1924-ben, a némafilmek fénykorában történt Hollywoodban: a The Warrens of Virginia (A virginiai Warren család) című polgárháborús filmdráma forgatásán egy elpöckölt gyufa véletlenül lángra lobbantotta Martha Mansfield színésznő éghető anyagokból készült jelmezét. Színésztársai és a stáb gyorsan Mansfield segítségére siettek és eloltották a tüzet, a 24 éves színésznő azonban olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a baleset másnapján a kórházban elhunyt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek