Színészek, akik extrém dolgokat műveltek egy szerep kedvéért

GettyImages-159840602
Olvasási idő kb. 6 perc

A színészek gyakran bármit megtesznek, hogy beleéljék magukat az általuk játszott karakter bőrébe, egyesek egészen bizarr dolgokat is művelnek a minél hitelesebb alakítás érdekében – ilyen esetekből szedtünk össze néhányat.

Az orosz színész-rendező Konsztantyin Sztanyiszlavszkij nevéhez fűződő színjátszási iskola, a Sztanyiszlavszkij-módszer, angol elnevezéssel „method acting” azt tanítja a színészeknek, hogy ne eljátsszanak egy karaktert, hanem ténylegesen helyezzék magukat az adott figura helyébe, saját élményeiket, érzelmeiket, megfigyeléseiket is beledolgozva az alakításba. A „módszer” az 1950-es évek óta kifejezetten népszerű Hollywoodban, számos világsztár vallja magát a követőjének – egyesek olyannyira a hatása alá kerültek, hogy tényleg a végletekig elmennek a minél jobb beleélésért. A hasonló esetekből gyűjtött egy csokorra valót a Ranker.

Jamie Foxx leragasztatta a szemét

A vak zenészzseni, Ray Charles életét bemutató 2004-es film főszerepét alakító Jamie Foxx úgy gondolta, sokkal könnyebben bele tudja élni magát a legendás előadó szerepébe, ha – legalábbis ideiglenesen – ő maga is elveszíti a látását, ezért a forgatások idejére leragasztatta a szemét, napi 12–14 órát dolgozott világtalanul, emellett zongorázni is megtanult, és ellátogatott a Braille-intézetbe. Igyekezetét siker koronázta, alakításáért átvehette a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Daniel Day-Lewis tényleg visszament a 17. századba

Az Arthur Miller drámája nyomán készült 1996-os A salemi boszorkányok főszerepét alakító Daniel Day-Lewis nem kisebb dologra, mint időutazásra vállalkozott a szerep kedvéért: hetekre beköltözött egy 17. századot idéző díszletfaluba, ahol áram és minden egyéb modern kellék nélkül élt. A forgatáson szintén úgy tett, mintha a kora újkorból érkezett volna: a szünetekben sem lépett ki a karakter bőréből, és nem volt hajlandó rendes ételt enni, inkább elvonult egy sarokba, és a késével egy fadarabot farigcsált.

Emberekbe kötött bele és tüdőgyulladást kapott

A hat évvel későbbi New York bandáiban Day-Lewis egy kegyetlen gengszter, Hentes Bill alakját öltötte magára, aki bárdjával nem csak állatokat darabol szívesen – hősünk ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, a szerepre való felkészülés érdekében elment hentessegédnek, a forgatás idején pedig gyakran ismeretlen járókelőkbe kötött bele az utcán, hogy minél jobban felhúzza magát. A történelmi hitelesség kedvéért visszautasította, hogy kabátját az öltöztetők kibéleljék a hideg ellen, így alaposan megfázott, és tüdőgyulladást kapott a felvételek alatt.

Leonardo Di Caprio és Daniel Day-Lewis a New York bandáiban.
Leonardo Di Caprio és Daniel Day-Lewis a New York bandáiban.IMDB

Hilary Swank férfinak adta ki magát

A kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank első aranyszobrocskáját az 1999-es A fiúk nem sírnak című, valós történeten alapuló drámáért zsebelhette be, melyben egy transznemű férfi, Brandon Teena bőrébe bújt. A minél hitelesebb alakítás kedvéért a színésznő a forgatást megelőző időszakban sokáig kizárólag férfiruhában ment emberek közé, ismerőseinek pedig azt hazudta, Jamesnek hívják és Hilary bátyja.

Adrien Brody elzárta magát a külvilágtól

Roman Polanski 2002-es holokausztdrámája, A zongorista Władysław Szpilman történetét dolgozza fel, aki a varsói gettó felszámolása után hónapokig bujkált egymagában étlen-szomjan, betegen az ostromlott város romjai között – a címszerepet alakító Adrien Brody pedig úgy gondolta, a minél hitelesebb alakítás kedvéért saját bőrén is szeretné megtapasztalni a magányt és a kitaszítottságot. A színész eladta a lakását, az autóját, a mobiltelefonját és szakított a barátnőjével, majd hetekre elzárkózott a külvilágtól, minden emberi kapcsolatát feladva, nem nézett tévét, nem olvasott híreket, senkivel sem kommunikált. Brody – akit szintén Oscarral jutalmaztak alakításáért – zongorázni is megtanult, illetve egy rendkívül szigorú diéta segítségével hat hét alatt 14 kilót fogyott a szerep kedvéért.

Adrien Brody A zongorista címszerepében.
Adrien Brody A zongorista címszerepében.IMDB

Ashton Kutcher kórházban kötött ki

Az Apple-vezér Steve Jobs életéről készült 2013-as filmben Ashton Kutcher öltötte magára az ellentmondásos zseni jellegzetes figuráját, de nem elégedett meg ennyivel: elhatározta, hogy a felkészülési időszakban Jobs extrém gyümölcsdiétáját fogja követni, ami rossz döntésnek bizonyult – pár nappal a forgatás megkezdése előtt hasnyálmirigy-gyulladással szállították kórházba.

De Niro a gengsztervezér alsóneműjét hordta

Robert De Niro szintén legendás Sztanyiszlavszkij-hívőnek számít, aki olykor súlyos kilókat szed magára vagy különböző foglalkozásokat próbál ki egy-egy szerep kedvéért – a legkülönösebb beleélési módszert azonban az 1987-es Aki legyőzte Al Caponét című maffiafilm forgatása során alkalmazta. A címszerepet alakító színészlegenda ragaszkodott hozzá, hogy a felvételek idején végig a néhai gengsztervezér által kedvelt selyem alsóneműket viselje, ugyanis szerinte így sokkal könnyebb volt számára az átlényegülés.

Johnny Depp beköltözött az excentrikus író házába

A gonzo újságírás atyja, Hunter S. Thompson igazán különc figurának számított, Johnny Depp pedig szeretett volna a lehető legközelebbi ismeretségbe kerülni vele, miután elvállalta a Thompson leghíresebb művéből készült 1998-as Félelem és reszketés Las Vegasban főszerepét. A színész – aki a filmben a szerző fiktív alteregója, Raoul Duke bőrébe bújt – beköltözött Thompson házába, és az író tanítványául szegődött, miközben igyekezett minél jobban leutánozni házigazdája szokásait. Depp nem csak életvitelében, külsőségeiben is megpróbálta lemásolni Thompsont, többek között leborotváltatta a fejét és kölcsönkérte az író 30 éve nem viselt, azóta mosatlan ruháit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek