Halálos fegyver: egyetlen béka mérge 10 emberrel is képes végezni

tcs cover

Aprók, mutatósak és halálosak. A természet csodái mai részéből azt is megtudhatod, milyen körülmények között veszti el életveszélyes tulajdonságát a rettenetes nyílméregbéka.

Él a dél-amerikai dzsungelben egy mérgező békafaj, amely nyomós okkal kapta a rettenetes nyílméregbéka (Phyllobates terribilis) nevet a biológusoktól: a béka mérge, a batrachotoxin az ember szempontjából az egyik legerősebb idegméreg. Egy átlagos békában 1 milligramm van belőle, ami tulajdonképpen egy sókristály tömege, de bőven elég ahhoz, hogy megöljön tíz felnőtt férfit. És még egy kellemetlen hír: nincs ellenszéruma.

Ez a nagyjából szilva méretű béka egykor meglehetősen gyakori volt Kolumbia esőerdeiben, ahol igen jó szolgálatot tett a helybeliek számára: az indiánok óvatosan végighúzták nyílhegyeiket a béka hátán, így a mérgezett nyilak mindent megöltek, amibe belefúródtak. (Egyetlen béka negyven nyílvesszőre elegendő mérget termel.)

Természetesen a gyógyszeripar is lecsapott a sokkolóan szenzációs sárga méregre. Az első vizsgálatok azt mutatták, hogy a méreg rendkívül hatékony fájdalomcsillapító – persze megfelelő adagokban –, ráadásul hatással van a nátrium sejthártyán át történő szállítására, ezért nagy a jelentősége egyes betegségek, például a szklerózis multiplex kezelésében. 

A nyílméregbékák rikító színezete halálosan mérgező voltukat hirdeti, és a ragadozók elriasztását szolgálja
A nyílméregbékák rikító színezete halálosan mérgező voltukat hirdeti, és a ragadozók elriasztását szolgáljaThorsten Spoerlein

Néhány egyedet alaposabb vizsgálat céljából befogtak az esőerdőből, ám miután a laboratóriumba érkeztek, a kutatók nagy meglepetésére a tesztalanyok többé nem voltak mérgezők. És hogy miért csak a természetes élőhelyükön képesek mérget termelni?

„Fáradságos nyomozás árán kiderült, hogy a méreg a táplálékukból ered, mégpedig a sziklaibogár-féléknek nevezett család (Melyridae) egyik fajából. A béka tehát csak akkor mérgező, ha a megfelelő bogárfajt eszi a természetes élőhelyén” – magyarázza Anne Sverdrup-Thygeson rovarkutató Terra Insecta című könyvében. 

Kihalófélben 

Az esőerdők irtásának következtében a rettenetes nyílméregbékát ma már a kihalással veszélyeztetett fajok közé kell sorolnunk. Elszánt küzdelem folyik a faj megmentéséért, de kevés a biztató jel. Nemcsak a béka élőhelye van eltűnőben, de a békacomb-kereskedelem egy gombabetegséget is elterjesztett, mely szerte a Földön tizedeli a békákat és a farkos kétéltűeket. A fajok egyharmada már azon a ponton van, hogy örökre eltűnik. Hamarosan nem lesz egyetlen rettenetes nyílméregbéka sem, és nem lesz mód tovább kutatni aktív hatóanyagát.

És azt tudod-e, hányféle családmodell létezik a madárvilágban? A természet csodái előző részében erről olvashatsz érdekességeket. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra