Ez a tragédia írta át a Rém rendes család tervezett forgatókönyvét

image (9)

Sokáig rejtélyesnek számított az Egy rém rendes család hatodik évadának különös fordulata – néhány éve derült ki, hogy súlyos tragédia állt a meglepő írói ötlet hátterében.

Idén tavasszal lesz 35 éve, hogy a tengerentúlon adásba került minden idők egyik legemlékezetesebb vígjátéksorozata, az Egy rém rendes család – az amerikai életforma maró kritikáját nyújtó sitcom tizenegy évadon keresztül követte a cipőbolti eladó, Al Bundy (Ed O’Neill) és diszfunkcionális famíliája történetét, idehaza pedig a ’90-es évek második felében vált kultikus sorozattá. A színfalak mögött azonban nem volt mindig vicces a Bundy család élete: a hatodik évad forgatásába beleszólt a feleséget, Peggyt alakító Katey Sagal személyes tragédiája.

A Rém rendes család fél évada álom volt csupán

Az 1991 őszén debütált évad nyitóepizódjában (Babára várva I-II.) Peggy bejelenti döbbent családtagjainak, hogy babát vár – férje természetesen igencsak megriad a hírtől, miszerint hamarosan már nem két, hanem három parazita utódot kell eltartania csekélyke cipőbolti fizetéséből, még egy borzalmas rémálmot is átél, melyben egy óriási csecsemő zaklatja őt. A következő epizódokban Peggy pocakja egyre növekszik, a családtagok pedig kénytelenek szembesülni a ténnyel, miszerint bővülni fog a Bundy-klán.

Az évad 11. epizódja (Al Bundy, a cipőkopó) azonban teljesen váratlanul felülírja az előző tíz részt: az epizód végén Peggy felriad férje mellett az ágyban, és döbbenten konstatálja, hogy az egész terhesség csupán egy rossz álom volt. A Dallas Bobby Ewingjának legendás „feltámadását” parodizáló fordulat nem csak a szereplőt, a nézőket is meglepte, sokáig nem is értette senki, mi szükség volt erre a rossz tréfára – végül Sagal 2017-ben megjelent önéletrajzában árulta el, milyen személyes tragédia következményeként született ez az írói döntés.

Megkímélték a tragédiát átélt színésznőt a még súlyosabb traumától

A készítők – mint sok más széria esetében – az akkor 37 éves színésznő valódi terhessége miatt döntöttek úgy, behozzák a sorozatba a babavárás-szálat, ami egyrészt megmagyarázta a karakter gyarapodó hasát, másrészt érdekes új konfliktust hozott a történetbe. Már több hónapja folyt az új évad forgatása, amikor Sagalnál váratlanul, mindössze a nyolcadik hónapban megindult a szülés: hosszú vajúdást követően a kisded holtan jött a világra, a színésznőt pedig – akinek nem sokkal később már a kamerák előtt kellett önfeledten viccelődnie – teljesen lesújtotta a tragédia.

Katey Sagal 2018-ban harmadik férje, Kurt Sutter társaságában.
Katey Sagal 2018-ban harmadik férje, Kurt Sutter társaságában.Tommaso Boddi / Getty Images Hungary

Sagal egy buddhista barátja lelki segítségével vészelte át a nehéz időszakot, a sorozat producerei pedig együttérzésből úgy döntöttek, teljesen kiírják a sorozatból a terhességi szálat, és nem kötelezik a színésznőt az anyaság eljátszására – a legegyszerűbb és éppen banalitása miatt frappáns megoldásnak az tűnt, ha az évad addigi történéseit egyszerűen álomnak tudják be. Sagal később három egészséges gyermeknek adott életet, kettőnek még az Egy rém rendes család forgatásának idején – a készítők egyik terhességet sem tették bele a sorozatba, inkább különböző indokokkal megmagyarázták Peggy távollétét.

A kultikus sorozat egyébként többször borzolta a kedélyeket Amerikában, egy Michigan állambeli keresztény aktivista hölgy például aláírásgyűjtésbe kezdett a botrányosnak ítélt sitcom betiltásáért – később meg is említették az esetet az egyik epizódban –, a szériát sugárzó Fox televízió pedig nem engedte adásba a harmadik évad Intim órák című epizódját, melyben a kukkolás kerül terítékre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek