A Star Trek színésznőjének köszönhetjük Obama elnökségét?

GettyImages-51040276
Olvasási idő kb. 3 perc

A történelem menetét olykor véletlen összefüggések, szerencsés egybeesések alakítják: kevesen tudják például, hogy az Egyesült Államok első fekete elnökének megválasztásához jelentős mértékben járult hozzá a ’90-es évek egyik szexszimbóluma, a Star Trek: Voyager Hétkilencedét alakító Jeri Ryan és politikus férje magánéleti botránya.

Ryan a 1997 és 2001 között játszotta a borg kollektívából kiszabadított, emberségét fokozatosan visszanyerő Seven of Nine (a magyar verzióban Hétkilenced) karakterét a népszerű sci-fi sorozatban – a szerepet később megismételte a 2020-ban debütált Star Trek: Picard szériában is, a fantasztikumra kevésbé fogékony nézők pedig a Shark – Törvényszéki ragadozó és A hidegsebész sorozatokban találkozhattak a csinos szőke színésznővel.

A Jeri Lynn Zimmermann néven Németországban született, de Amerikában felnőtt színésznő huszonhárom évesen, 1991-ben ment hozzá Jack Ryan vagyonos chicagói üzletemberhez, akitől egy fia is született, a kapcsolat azonban nem volt éppen idillinek mondható, és nyolc évvel később válással végződött. A felek megegyeztek, hogy a válási eljárás dokumentumai – kölcsönös érdekből – titkosak maradnak, 2004-ben mégis megismerte őket a nyilvánosság, amikor a politikusi ambíciókkal kacérkodó férfi szenátori babérokra tört.

Nyilvános szexre kényszerítette feleségét a politikusjelölt

Jack Ryan bejelenti indulását a szenátorjelöltségért
Jack Ryan bejelenti indulását a szenátorjelöltségértScott Olson / Getty Images Hungary

Jack Ryan a Republikánus Párt színeiben indult a közélettől visszavonuló Peter Fitzgerald illinois-i szenátor megüresedett székéért, és a felmérések szerint sokáig úgy tűnt, alaposan felülkerekedik a demokraták jelöltjén, az addig a helyi törvényhozásban tevékenykedő, viszonylag ismeretlen Barack Obamán, a média azonban megszellőztette a pletykát, miszerint Ryan és exfelesége kapcsolatát a házastársi vitáknál súlyosabb problémák mételyezték. A sajtó képviselői azt követelték, hozzák nyilvánosságra a válás dokumentumait, amit a szenátorjelölt minden erejével próbált megakadályozni – arra hivatkozva, hogy az akták megismerése befolyásolná tízéves fia gyámeljárását –, a bíróság végül mégis a feltárást szorgalmazók javára döntött.

A napvilágra került dokumentumok között szerepelt Jeri Ryan vallomása, mely szerint férje súlyosan megalázta, szexuálisan bántalmazta és többször arra kényszerítette őt, hogy swinger- és szadomazóklubokban nyilvánosan szeretkezzenek – olykor trükkel csalta őt be ezekre a helyekre, azt hazudva neki, hogy romantikus vacsorára mennek, máskor addig gyötörte lelkileg, amíg be nem adta a derekát. A politikus tagadta a vádakat, és a demokraták irányában elfogult médiát vádolta lejáratással, a kirobbant botrány azonban egy csapásra lerombolta minden jó hírét, így hamarosan visszalépett a jelöltségtől.

A kellemetlen szituációba került republikánusok Alan Keyest, Ronald Reagan elnök korábbi ENSZ-nagykövetét indították Ryan helyett, a szexbotrány emléke azonban nem ült egy egykönnyen, Obama pedig 70-27 arányú fölényes győzelmet aratott. A chicagói ügyvédből lett illinois-i képviselő ezzel bekerült az országos politikába, négy évvel később pedig az Egyesült Államok 44. elnökének választották. A pletykák szerint egyébként a Ryan házaspár válásához az is hozzájárult, hogy a színésznő a Star Trek forgatásán összejött Brannon Braga író-producerrel, akivel a 2000-es évek elejéig alkotott egy párt, 2007 óta azonban Christophe Émé francia mesterszakáccsal él boldog házasságban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek