Így enyhítheted a poszt-Covid testi tüneteit: ingyenes online program indult

GettyImages-1297077834
Molnár-Zolnay Fruzsina

Lassan két éve tombol a járvány, jelenleg is 200 000 felett az aktív fertőzöttek száma hazánkban. Jó hír viszont, hogy a hazai gyógyultak száma lassan eléri a másfél milliót. Ennyi idő tapasztalatával már felismerjük a long Covid jelenséget és a poszt-Covid-tüneteket is. Ez utóbbiak enyhítésére ingyenesen elérhető online tornavideó-sorozat készült, ami segítség lehet az átfogó regeneráció eléréséhez.

Magyarországon lassan két éve küzdünk a koronavírus ellen, amelyet világszerte jelenleg is 415 millió fertőzött próbál legyőzni. Szerencsére egyre több sikerrel. Ugyanakkor a mögöttünk álló idő, a tapasztalatok és a kutatások új jelenségek megismeréséhez vezettek: ilyen a hosszan elhúzódó tünetekkel járó változat, az úgynevezett long Covid, de ilyenek azok a gyógyulást követően jelentkező panaszok, amelyekkel a Covid kellemetlen vagy káros utóhatásaiként találkozni.

Poszt-Covid-tünetek

„Egyre több vizsgálati eredmény igazolja, hogy a betegség akut és fertőzés utáni állapotában is érintett lehet a tüdő, szív- és érrendszer, éppen ezért fontos, hogy fokozatos legyen a sporthoz való visszatérés, akár enyhe, akár súlyos tünetekkel jelentkezett a megbetegedés” – hívja fel a figyelmet, Jakus-Kruchió Éva gyógytornász, aki éveken át tüdőműtöttek kórházi rehabilitációjával foglalkozott. Megtanulta a tudatos légzés sok mindenre megoldást jelentő fontosságát.

Segítség mindenkinek

Egy lelkes és társadalmi felelősségvállalásban élen járó csapat a gyógytornásznő szakmai iránymutatásával 4 hetes ingyenes poszt-Covid-videótárat tett közkinccsé a világhálón azoknak, akik átestek a koronavíruson, és gyógyultan szeretnének biztonságosan és fokozatosan visszatérni a korábbi mozgásrutinjukhoz.

Minden korosztály számára alkalmas és hatékony segítséget nyújt
Minden korosztály számára alkalmas és hatékony segítséget nyújtJustin Paget / Getty Images Hungary

A gyakorlatok

Az itthon egyedülálló kezdeményezést a Gyerünk, Anyukám! négy szakemberből álló csapata alkotta meg. Videóik az első két hétben heti kettő, a második két hétben heti három vezetett tornagyakorlatból állnak, melyeknek részeként találhatunk légzőtornát, ízületi mobilizációt, könnyű pilatest és gerinctréninget, de önmasszázs-automobilizációt vagy relaxációt is. A Gyerünk, Anyukám! programjával a koronavíruson átesett, már gyógyult érdeklődők biztonságosan és fokozatosan térhetnek vissza a betegség előtti rutinhoz.

Otthonról egyszerűen, akkor, amikor időnk engedi
Otthonról egyszerűen, akkor, amikor időnk engedig-stockstudio / Getty Images Hungary

A rehabilitáció utáni igény felismerése

„Az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk, hogy a velünk tornázó anyukák többségénél karanténtól karanténig tart az élet. Bennük és bennünk is egyszerre formálódott az igény, hogy aki leállni kényszerül, az utána a lehető legbiztonságosabban és fokozatosan térhessen vissza a betegség előtti rutinhoz” – mondja Kádár-Papp Nóri, a Gyerünk, Anyukám! mozgalom alapítója. A frissen létrehozott 4 hetes ingyenes poszt-Covid-videótár bárki számára elérhető.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra