Erős nők a filmvászonról, akikre példaképként tekintünk: te mit tettél volna Rose helyében?

GettyImages-1192757380

Nőként szeretünk felnézni az erős személyiségekre, főleg, ha azok is nők. A mintát vehetjük a kultúrából, tudományból, politikából, könyvekből, sőt még a filmekből is. Sok mozifilm erőssége, hogy a női karaktert úgy ábrázolja, amilyenek lenni szeretnénk. Ahogy kislányként mondtuk: „Olyan szeretnék lenni, mint…” Na de kikhez is akarunk a legjobban hasonlítani?

Rose a Titanicból

Rose DeWitt Bukater karaktere Kate Winslet alakításában lett legendás a Titanic című filmben. A felső tízezerhez tartozó 17 éves Rose akarata ellenére lesz egy mágnás jegyese. Ez különösen jól jött Rose családjának, mert hatalmas adósságuk van, így a frigy mindenre megoldást jelent. Ám Rose nem így képzelte az életét, nem szerelmes. Elkeseredésében öngyilkosságot kísérel meg, de a találkozása Jackkel teljesen megváltoztatja az életét. Rose-ban ott van a lázadó, amit nem csak Jack hoz felszínre, bár tény, hogy mellette sokkal bátrabbnak és erősebbnek érzi magát.

A legváratlanabb helyzetekben hagyja ott a kényelmet, és választja inkább a férfit, aki a levegőt jelenti számára. Pedig Jack szegény, ha mellette marad, az adósság sem lesz rendezve, de győz a szerelem, amelynek csak a hatalmas jéghegy szabhat gátat.

Egy ikonikus jelent a Titanicból
Egy ikonikus jelent a TitanicbólCBS Photo Archive / Getty Images Hungary

Mindenki ismeri a film végét, a Titanic elsüllyed, és Jack nem tud felmászni arra a fránya deszkára, így csak Rose éli túl a katasztrófát. Erőssége ekkor mutatkozik meg legjobban, ahogy az utolsó pillanatban is küzd az életéért, mert megígérte a szeretett férfinak. Sőt, az időskori Rose fotóiból tudjuk, hogy egész életét úgy élte le, ahogy ő, és nem úgy, ahogy az anyja szerette volna. Megvalósította önmagát.

Holly az Álom luxuskivitelbenből

Holly bőrébe már csak Audrey Hepburn miatt is sokan gondolkodás nélkül belebújnának. A jellegzetes kép, ahogy a Tiffany’s kirakatát bámulja az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) című filmben, valamiféle szabadságvágyat ad, amihez egy végtelen életvidámság társul. Holly tényleg ilyen volt, kissé szeleburdi, de szabad, akiből a film végére komoly nő lesz. A naivitása a múlté, boldogságra lel a pályakezdő író oldalán. Egy kicsit talán mindenki szeretné ezt a kettősséget: majd idővel megkomolyodunk, ha megtaláltuk hozzá a megfelelő személyt.

Még Audrey Hepburnnek is határozott imázsváltást jelentett ez a film, amit eredetileg Marilyn Monroe-nak szántak, de ő nem fogadta el, mert félt ettől a karaktertől.

Pedig Holly csak olyan, mint bármelyikünk, azzal a különbséggel, hogy ő őszintén éli az életét, és nem foglalkozik azzal, hogy ki mit gondol.

Egy kicsit mindenki Holly szeretne lenni
Egy kicsit mindenki Holly szeretne lenniCBS Photo Archive / Getty Images Hungary

Katniss az Éhezők viadalából

Katniss Everdeent Jennifer Lawrence alakította 2012 és 2015 között Az éhezők viadala című filmekben. A Suzanne Collins regényeiből készült filmek már könyvként is hatalmas sikert arattak, és ehhez kellett az, hogy a főhős más legyen, mint amit eddig megszoktunk. Ezúttal egy nő került a küzdelem középpontjába. Egy vívódó fiatal lány, aki csak a családját és legfőképp a húgát szeretné megmenteni. Nem akar hős lenni, de azzá teszik. Szavaival, tetteivel és főleg empátiájával forradalmi hangulatot hoz, és mindenki tőle várja a változást. Kitör a tehetetlen nő szerepéből, mert a családja élete a tét, meg persze az övé is, de mégsem ezt nézi. Van mellette férfitárs, Peeta személyében, de ez sem az, amit a romantikus lányregényekből megszokhattunk.

Peeta könyörög, hogy legyen gyerekük, Katniss nem akar. A fiú isteni kenyeret süt, ezzel szemben a lány vadászni jár.

Felborultak a hagyományos férfi-női sztereotípiák, és egy kicsit mindenkinek hőssé válik a törékeny, de mégis erős Katniss.

Katniss-szel felborulnak a hagyományos férfi-női sztereotípiák
Katniss-szel felborulnak a hagyományos férfi-női sztereotípiákStmx / Northfoto

Miranda és Andrea Az ördög Pradát viselből

2006-ban mutatták be Meryl Streep és Anne Hathaway főszereplésével Az ördög Pradát visel című filmet. Akár mind a két főszereplő lehetne példakép, Miranda a zsarnok, de érző nő, aki egy férfias világban állta meg a helyét. És Andrea, aki nem engedte, hogy eltiporják, mert tehetsége és tudása utat tört. Miranda személyi asszisztense lett, teljesítette a hatalmával állandóan visszaélő főnöke minden szeszélyét és megalázó utasítását. Mindezt azért, hogy kitartson egy évig, és utána más ajánlatot kapjon, akár újságírói állást is, ami az álma. Végül a lány ráébred, hogy ő nem akar olyan nővé válni, mint a főnöke, és egyébként is várja otthon a barátja. 

Meryl Streep karakterének – Miranda Priestly – érdekessége, hogy a pletykák szerint valós személyről, Anna Wintourről, a Vogue magazin szerkesztőjéről mintázták.

Az alakítás még a sokat megélt Streepet is megviselte, mert annyira keménynek kellett lennie, ami tőle szokatlan. Bár végig erős nő, mégis felvillannak azok az apró mozzanatok, amelyektől megértjük, miért lett ilyen. Emellett van benne egy olyan elegancia, amit már messziről kiszúr az ember. Miranda nem olyan, mint a szép nők többsége, ő különleges.

Miranda erős és félelmetes
Miranda erős és félelmetes20th Century Fox / Northfoto

Erica a Minden végzet nehézből 

A Minden végzet nehéz című filmet 2003-ban mutatták be, és nemcsak a főszereplők – Jack Nicholson és Diane Keaton – személye miatt vált emlékezetessé, hanem a történet őszintesége is magával ragadta a nézőket. A szerelem természetes dolog, főleg, amíg fiatal az ember. 50-60 évesen viszont már olyan, mintha nem járna. Pedig, dehogynem! Erica Barry egy szexis, elegáns ötvenes évei végén járó sikeres írónő, aki mer szerelmes lenni.

Erica 50 felett sem fél a szerelemtől
Erica 50 felett sem fél a szerelemtőlColumbia Pictures Corporation / Northfoto

Egymásba szeretnek Harryvel, de ez mind a kettőjüknek szokatlan, mivel Harry idős kora ellenére a huszonéves lányokat kedveli, Erica pedig már van annyira bölcs és érett, hogy nem dől be az aggastyán playboynak. Nemcsak ezt a bölcsességet irigyelhetjük, hanem azt a természetességet is, ahogyan Erica létezik. A mai, filterek mögé rejtett világunkban már olyan ritka, ha valaki vállalja a valódi arcát, és Erica mindent megmutat: ráncokat, érzéseket és az igaz szerelmet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek