Diszkrét csillogás vagy ripacs színorgia – sminktippek a vörös szőnyegről

GettyImages-1370182370
Molnár-Zolnay Fruzsina

A vörös szőnyeges eseményeken saját maguknak öltöznek be a legnagyobb sztárok, ami valljuk be, néha életük legnagyobb és legnehezebb szerepe. Amikor nem valaki másnak a bőrébe bújnak, hanem azt a híres színészt játsszák el, akik ők maguk, a legjobb arcukat akarják mutatni. De vajon segíti őket ebben a smink? Kit jobban, kit kevésbé. Mutatunk pár példát.

Csillogásban az elmúlt esztendőben sem volt hiány, és most itt a következő glamouridőszak, amikor, lássuk be, szeretünk hozzáértően megbotránkozni kedvenc sztárjaink legújabb ruhabakijain, jóízűen elszörnyedni sminktévedéseiken, amiken pedig egyébként egy kisebb stáb dolgozik hosszú időn át, szemtelenül magas összegért. 

Szubjektív válogatásunkat három pillérre helyeztük: 

  1. a természetes hatású, nude színekkel operáló alkalmi smink
  2. a hangsúlyos vörös ajkak és a hozzá illő, hangsúlytalanabb szemkiemelés
  3. a NEM követendő példák bemutatása

A természetes hatás

2021 szeptemberében a velencei filmfesztiválon láthattuk így Penélopét – Corbis / Getty Images Hungary
2021 szeptemberében a velencei filmfesztiválon láthattuk így Penélopét – Corbis / Getty Images HungaryAlessandra Benedetti 

Azért azt senki ne gondolja, hogy egy természetesnek ható smink azt jelenti, hogy alig foglalkoztak vele, se perc alatt feldobták, és a mögötte lakozó szépség kb. így néz ki reggel, amikor felkel az ágyból. A természetes hatást keltő sminkek néha a legmunkásabbak, mert úgy kell a maximumot kihozni viselőjéből, hogy még azt is el kell vele takarni, hogy egyébként mennyi munka van abban, hogy ilyen kevésnek tűnjön. 

De kétségtelenül, ha jól sikerül, akkor elegáns és szerethető, mert őszintének tűnik. A természetesség illúziója kizárja az élénk színek használatát, a nude különböző árnyalatai jelennek meg a szemhéjon, az arcon és az ajkakon is. Talán az ősz típusoknak áll a legjobban, az ő természetes színeikhez vannak legközelebb a meleg, sötét árnyalatok, a barnás tónusok.

Vörös ajkak

Noel Berry a 2021-es The Fashion Awardson
Noel Berry a 2021-es The Fashion AwardsonStephane Cardinale – Corbis / Getty Images Hungary

Alapvetően követjük azt a szabályt, hogy ha hangsúlyossá tesszük a szemeket, akkor a száj csak egy nude fényt kap és diszkrét csillogást, vagy fordítva. Ha a szájra hívjuk fel a figyelmet egy erőteljesebb színnel, ami leginkább a vörös, akkor azt már nem harsogjuk túl a szemek intenzív színeket használó festésével.

A vörös szőnyeges események olyan kiemelt ragyogást várnak el, ami miatt ettől a szabálytól alkalmasint el lehet térni kivételként, de nem biztos, hogy érdemes.

Persze, itt is igaz az, hogy a szemek hangsúlytalansága nem jelent egyet az elhanyagoltsággal. Annál több munka van velük, minél jobban átengedik a fókuszt a piros ajkaknak, mégis karikák, ráncok mellett, tökéletes pillákkal rendületlenül ragyognak. Ez nem ingyen van Hollywoodban sem.

Ugyanott, a Royal Albert Hallban, 2021 novemberében Adriana Lima, aki tudja, hogy a fehér ruha, a fekete haj és a piros rúzs Hófehérke óta ütős kombó, no meg a kék szemek
Ugyanott, a Royal Albert Hallban, 2021 novemberében Adriana Lima, aki tudja, hogy a fehér ruha, a fekete haj és a piros rúzs Hófehérke óta ütős kombó, no meg a kék szemekNeil Mockford / Getty Images Hungary

A klasszikus vörös ajkakkal és hangsúlyos rúzzsal persze az van, hogy jól állnak hozzá a szép szempillák és az arccsont kiemelése, viszont mindez behatárolja a ruha színét. Egy másik határozott szín egyrészt elveszi a rúzsról a fókuszt, ami nem cél. Másrészt, a finoman odavágós, elegánsan pikáns look helyett könnyen válik közönséges színkavalkáddá, ripacs színorgiává. Ezért a piros száj leginkább a klasszikus fekete, fehér, arany, ezüst estélyik legjobb kiegészítője. Esetleg egy jól betalált fűzöld vagy mélykék, de csak óvatosan.

Még a mély dekoltázs és a most annyira menő, kirakatba tett has mellett is magára vonják a tekintetet az érzékien vörös ajkak és a kellően igéző tekintet, amit csak a száj után veszünk észre, de akkor nagyon.

És akkor jöhet az, amit NE!

A Royal Albert Hall látott már karón varjút
A Royal Albert Hall látott már karón varjútKarwai Tang / Getty Images Hungary

Értem én a vamphatást, meg jó is az, csak talán egy szép nő, ha magát adja, akkor szebb, ha nem a vámpíresztétika mögé próbál bújni. Kicsit az a félelem fogalmazódik meg az emberben, hogy le ne essen ez a strasszosan fényes, szeder szájapplikáció viselőjéről, de persze, kinek a pap, kinek a papné. Egy heveny frászt már a szúrós tekintettől úgyis kapott a kedves érdeklődő, ezt még tetézi kicsit ez a bizarr szájszerkezet, de kétségtelen, hogy valamiképpen mégis egyben van az egész. Azért ezzel a rúzzsal érdemes csínján bánni a hétköznapokban!

Lady Gaga mindig is híres volt extrém sminkjéről
Lady Gaga mindig is híres volt extrém sminkjérőlStefania D'Alessandro / Getty Images Hungary

Lady Gaga nem vádolható azzal, hogy észrevétlen szobadíszként megbújik a sarokban. Lám, nála így fest a hangsúlytalan száj, mert az a szándék ennél a sminknél is azért felfedezhető, hogy a figyelmet a nem kicsit kiemelt szemekre igyekezett irányítani. A Kleopátrát megszégyenítő szemfestés korábbi korokat idéz, de nem áll rosszul a Patrizia Reggianit megformáló énekesnőnek, aki a forgatás hosszú ideje alatt nyilván tanult az általa megtestesített, finoman elegánsnak kis túlzással sem mondható Gucci feleségtől. Viszont, ez az erős fekete smink még mindig szerencsésebbnek mondható, például ennél:

2014, Washington. Ilyen is volt
2014, Washington. Ilyen is voltPaul Morigi / Getty Images Hungary

Szeretnénk hangsúlyozni: De gustibus non est disputandum.

Vagyis az ízlések és a pofonok különbözőek, nem képezik vita tárgyát, így a fentieket felülíró legfontosabb tanács, hogy mindenki olyan sminket válasszon, amely lehetőleg illik az alkalomhoz, és amilyenben jól érzi magát.

Molnár-Zolnay Fruzsina

Az Ez kell a Nőnek stílustanácsadója, a Dívány szakértője. Divat- és stílustervezői képesítését a Budapesti Divatiskolában szerezte 2006-ban.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra