Öt ikonikus öltözet a filmvászonról – mára szimbólummá váltak

Olvasási idő kb. 5 perc

Amikor egy főhős(nő) elegáns, egyszerű, de nagyszerű, bájos, csinos vagy kihívó, és egyébként is gyönyörű, naná, hogy tetszik. Nézzük a hollywoodi filmeket, és hatnak ránk. Szeretnénk hasonlítani a ragyogó szépségekre, bőrükbe bújni, vagy legalábbis ruháikba! Összeszedtünk öt ikonikus öltözéket a filmvászonról, melyek azóta is megmozgatják a fantáziánkat.

A legendás Elfújta a szél című opus már régóta nem megy ki a divatból. A nagyszabású filmnek örök aktualitást adó témák, mint női makrancos természet, a háború és éhínség, nyomor és küzdelem, anyai szeretet és viszonzatlan szerelem, önzetlenség és önzés mellett persze a mesés outfitek is emlékezetünkbe véstek pár jelenetet.

Scarlett O’Hara ikonikus ruhája
Scarlett O’Hara ikonikus ruhájaJohn M. Heller / Getty Images Hungary

Nemcsak pompája, gyönyörű élő színe, de talán mögöttes üzenete miatt is válhatott nagy kedvenccé a főhősnő, 

Scarlett O’hara zöld bársonyfüggönyből készített ruhakölteménye.

A filmben a csillogáshoz és eleganciához szokott, elkényeztetett kisasszonyból határozott nővé keményedett Scarlett, dacolva az élet árnyékosabb oldalával, régi tündöklésének látszatát mindenáron fenntartani vágyik. Ezért letépve a szebb napokat látott szalon ablakának dísz lakástextiljét lélegzetelállító ruhacsodát álmodik belőle magának. Ez az eredeti üzenet is vagány, de ma lehet egy még menőbb aktuális olvasata is a jelenetnek, melyben ugyanis 

tökéletes példáját láthattuk a textil-újrahasznosításnak, ami egyébként napjaink egyik legnagyobb kihívása. 

A ruha sokakat megihletett, így még egy 2016/17-es párizsi divathéten, több mint 700 Barbie babát felvonultató Barbie, egy ikon élete című kiállításon is külön kis figurát szenteltek a híres zöld bársonyruhás Scarlettnek.

A következő ikon helyszíne Manhattan. A környezet nem túl impozáns, a metróaluljáró szellőzőrácsa. A látvány annál megkapóbb és rabul ejtőbb. Természetesen 

Marilyn Monroe fehér, fellebbenő szoknyája az egyik legikonikusabb viselet

minden idők mozijából.

A hely nem túl impozáns, a hölgy annál inkább
A hely nem túl impozáns, a hölgy annál inkábbBettmann / Getty Images Hungary

A ruhát megörökítő, 1954-ben lencsevégre kapott fényképek a Hétévi vágyakozás című film forgatásán készültek, és valószínűleg csak egyetlen egy ember volt kis bolygónkon, akit nem örvendeztettek meg, ez pedig Joe DiMaggio volt, a színésznő akkori férje. Ugyan ő is kicsit megőrült a képektől, csak máshogy, mint a többiek…

A számos sikerfilmjében divatikonná és szépségideállá vált belga születésű Audrey Hepburn visszafogottnak kis túlzással sem nevezhető outfitje több okból kifolyólag is közel állhat a szívünkhöz. 

A színésznő ebben a szerepében az egyszerű, szegény virágárus lányból, egy fogadásnak indult furcsa „kísérlet” kapcsán, a kikupálódás útjára lépve, immár szinte hölgyként, egy csapásra pompázatos ruha- és kalapcsodában páváskodik.

Audrey Hepburn mindenhogyan bámulatos
Audrey Hepburn mindenhogyan bámulatosJohn Kobal Foundation / Getty Images Hungary

Eliza Doolittle története a My Fair Ladyből az a fajta Hamupipőke-sztori, amilyeneket mindig szívesen látunk, és mindig reményt adnak. Kihagyhatatlan ziccer megemlíteni, hogy aminek nincs magyar vonatkozása, az nincs is. A filmet, mely sok másiknak ihletet adott, a magyar származású rendezőzseni, George Cukor rendezte 1964-ben.

Maradva a Hamupipőke-sztorinál, nem mehetünk el a már fiatalon is őszülő halántékú Richard Gere, és a fogorvosoknak és fodrászoknak biztosan sok fejtörést okozó, zsenge Julia Roberts jegyezte Micsoda nő című remekmű mellett. A sztori hasonló, és valljuk be őszintén, a próbafülkében göncöket próbálgatni, ha a pasink fizeti, ami csak megtetszik, még akkor is jó móka, ha csak a képernyőn látjuk, úgyhogy nem csoda, hogy megnéztük párszor a filmet. Az egyik legjobban eltalált szett mégis a 

klasszikusan elegáns barna-fehér pöttyös ruha, amelyben a kínos lovaspólós-jelenet zajlik.

Nem mellesleg: folytatva a Cukor My Fair Ladyje-féle analógiát, ez a pöttyös öltözet egyébként pontosan megfelel a My Fair Lady lóversenyjelenetében bemutatott gigakalapos viseletének.

Ez a pöttyös ruha klasszikusan elegáns
Ez a pöttyös ruha klasszikusan elegánsHulton Archive / Getty Images Hungary

Julia ősz típusának színeihez pedig nagyon jól áll ez a fahéjszín, a közepes pöttyökkel tarkított ruha pedig egyszerre klasszikusan elegáns, visszafogott, de mégis jelenséggé teszi viselőjét.

De az, hogy valami ikonikus, csak azt jelenti, hogy szimbólummá vált, mindenki tudja, mire gondoljon, ha megemlítik, és örökre beírta magát az emberek emlékezetébe. Mindennek tökéletesen megfelel, a sorban az elődök után talán meglepő választásnak tűnő sztár- és viseletikon: 

Columbo hadnagy ballonkabátja.

Peter Falk Columbo híressé vált ballonkabátjában
Peter Falk Columbo híressé vált ballonkabátjábanNbc / Getty Images Hungary

A ballonkabát, Thomas Burberry textil terve nyomán az 1880-as években kikísérletezett sikertermék, melyet a világháborúk tettek naggyá. Az eredetileg lövészárokkabát 5 dupla soros gombolódású, vízlepergető, bézs színű, háromnegyedes, szél és eső ellen védő tiszti viselet volt már az I. világháborúban.

A vállon lévő legombolható hajtóka a puska pántját hivatott rögzíteni az eredeti funkcionális kabátokon, a kézelőnél lévő behúzható pánt az esőcseppeket állította meg, miközben a távcsövet tartva belecsepeghetett a víz a kabátujjba. Szóval minden jól ki volt rajta találva, a legombolható zsebtől az övön át az összes okos részletig, csak azt nem tudták még akkor, hogy ekkora sikere lesz, és egy színész úgy 100 évvel később az ikonikus ruhadarabok közé emeli a ballonkabátot a filmvásznon és a képernyőn.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek