Miért szeretik az öntudatos emberek a Zoomot, és az önbizalomhiányosak miért nem? – Az online meetingek hatása

GettyImages-1224146228
Berényi Bianka

Nem mindenki szereti viszontlátni saját arcképét az online meetingeken.

Ha a Zoom gyakori használata fokozott szorongáshoz és negatív énképhez vezethet, akkor logikus lenne az is, hogy a kevesebb önnézés elviselhetőbbé tenné a virtuális meetingeket. Ennek ellenére egy közelmúltbeli tanulmány megállapította, hogy sok embert egyáltalán nem zavar az „állandó tükörhatás”. A kutatás azt mutatta ki, hogy bizonyos emberek jobban élvezik ezeket a virtuális találkozókat, miközben látják magukat a képernyőn.

A kutatás

A kutatók két csoport résztvevőit vizsgálták, az alkalmazottakét és a diákokét, akik rendszeresen részt vesznek virtuális találkozókon, és megállapították, hogy az önértékelésük az önképük épp aktuális szintjétől függ. 

Computers in Human Behavior című folyóiratban megjelent eredmények azt mutatták, hogy az öntudatosabb és magabiztosabb résztvevők nagyobb valószínűséggel viszonyulnak pozitívan ezekhez a virtuális meetingekhez is, ahol nem félnek látni saját arcukat.

Azok a résztvevők, akik magasabb szintű önbizalomhiányról számoltak be, kevésbé szívesen látják viszont magukat a képernyőn.

A tanulmány szerzője, Kristine Kuhn, nem szerette nézni magát ezeken a kamerákon keresztül, és kíváncsi volt mások tapasztalataira is ezzel kapcsolatban. „A világjárvány kezdetén nagyon nem szerettem magamat látni az értekezletek során” – mondja Kuhn. „A kollégáimnak is nagyon eltérő volt a véleménye arról, hogy a tanulóknak kamerát kell-e használniuk az órákon.”

A résztvevők felméréseket töltöttek ki ezekről a virtuális találkozókkal kapcsolatos véleményeikről, értékelve saját maguk véleményét egy skálán, olyan kérdésekben, mint „Nagyon érdekel, hogyan mutatkozok mások előtt” és„Általában tisztában vagyok a külsőmmel” vagy „Nem érdekel a külsőm”. Mind a diákok, mind az alkalmazottak esetében a felmérés kimutatta, hogy erősen eltérőek a vélemények a kamerahasználattal kapcsolatban a virtuális értekezletek során. „Az önszemléletünk az egyéni tulajdonságainktól függ” – mondja Kuhn. 

 

Viszolygunk magunk látványától vagy sem?
Viszolygunk magunk látványától vagy sem?Halfpoint Images / Getty Images Hungary

 

Hogyan befolyásolják a tükrök a viselkedésünket?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy tükör jelenléte számtalan módon befolyásolhatja az emberi viselkedést. Ez akkor tudatosulhat benned is legjobban, amikor hirtelen megpillantod magad egy tükörben (kamerán), és ennek hatására javítasz a testtartásodon, vagy észre sem veszed, hogy grimaszolsz, de mivel már látod, ezért abbahagyod azt.

Regisztrált dietetikusként és táplálkozási terapeutaként, Katherine Metzelaar munkájának nagy része az étkezési és a negatív önértékelésből adódó zavarokkal kapcsolatos. Metzelaar szerint a közelünkben lévő tükörkép néha negatív hatásokat vált ki. „Ha látjuk a saját tükörképünket, az egyszerre erősíti a testkontrollálló viselkedésünket, és fokozza önmagunk tárgyiasítását is” – mondja Metzelaar. „Azok az emberek, akik körül sok tükör van, általában rosszabb önreflexiót mutatnak.”

Metzelaar saját praxisában azt tapasztalta, hogy nőtt az önutálat azon páciensei körében, akiknek a világjárvány alatt a Zoom segítségével kellett kapcsolatba lépniük egymással. „Azon viccelődöm a pácienseimmel, hogy az én fogadóóráimra sem jönnek tükörrel maguk előtt, akkor miért tennék most ezt?” – mondja Metzelaar.

A tükrök befolyásolják viselkedésünket
A tükrök befolyásolják viselkedésünketWillie B. Thomas / Getty Images Hungary

De bebizonyosodott, hogy önmagunk látása bizonyos tevékenységek közben meglepően pozitív módon is hatással lehet ránk. Tanulmányok kimutatták, hogy tükör jelenlétében, a középiskolás diákok kisebb valószínűséggel csaltak a feladatok során, a gyerekek kevésbé hazudtak vagy loptak, és az egyének kevésbé voltak hajlamosak, a nemi, faji vagy vallási sztereotípiák alapján megítélni másokat. 

Mi befolyásol minket?

Tehát, ha a tükrök pozitív módon is befolyásolhatják viselkedésünket, miért olyan veszélyesek az énkép és mentális egészség terén? „Ez a társadalom elérhetetlen szépségideáljainak tudható be” – mondja Metzelaar. „Úgy látom, hogy az embert (személyiségjegyeitől függetlenül) még mindig az befolyásolja leginkább, hogy a társadalom mit sugall a szépségről globálisan felé” – mondja. 

Ennek a problémának a megoldása jelentős társadalmi változást igényel, egy lehetséges megoldás lehet azonban a tükrök gyógyulási eszközként való használata.

Például a kutatások kimutatták, hogy a tükör előtt hangosan kimondott önmegerősítések és pozitív mantrák magasabb szintű megnyugtató pozitív érzelmeket váltanak ki,

mint a tükörjelenlét nélküli, hangosan kimondott pozitív mondatok.

Tara Well, a Barnard College pszichológiaprofesszora kutatásokat végzett a tükörmeditációról, amely szerinte csökkentheti a stresszt és növelheti önmagunk megszeretését. Az ilyen típusú meditációk során a résztvevő legalább 10-15 percig a saját tükörképét nézi, miközben megőrzi nyugodt, meditatív állapotát. A résztvevőket arra kérik, hogy a szorongás és az önkritika csökkentése érdekében a kedvesség szándékával nézzenek magukba, és mondjanak maguknak pár kedves mondatot, és hogy mit szeretnek önmagukban.

A legtöbb ember számára az énképe alapvetően kapcsolódik az önérzetéhez. Tehát nagyon fontos, hogy akár a számítógép képernyőjén, akár a fürdőszobai tükörben látjuk magunkat viszont, ha kedvesebben bánunk magunkkal, nemcsak a virtuális munkanapjainkon, hanem az életünkön is sokat javíthatunk.

 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra