A hosszú nyak halálos hagyománya: a padaung törzs nőideáljai

GettyImages-128109747
Olvasási idő kb. 6 perc

Mi a közös a dél-afrikai ndebele törzs és a ma Thaiföldön élő padaung törzs nőtagjaiban? A nyakuk. Pontosabban az a nyakék, ami összeköti őket őseik hagyományaival, és ami törzseik esetében a női princípium alapja.

A hosszú nyakú nők nemcsak ebben a két kultúrában számítanak a nőiesség szimbólumának, hanem például a modern nyugati társadalmakban is. Csakhogy e két törzs esetében a nyak jelentősége már rég nem csak a szépséggel függ össze, mert identitásképző hatása van. De a főszerep itt nem csak a nyaké, hanem az azt meghosszabbító réz- vagy éppen aranygyűrűké.

Barbárság vagy kultúra

Az egykor Burmában élő padaung (avagy hosszú nyakú) törzs tagjai Thaiföldre menekültek át az elmúlt évtizedekben, közösségük nőtagjai ma turista látványosságnak számítanak, a lányok ugyanis 5 éves koruktól fogva minden évben egy sárgarézkarikával díszítik a nyakukat, ezek a karikák az évek során pedig egyre gyűlnek. A tévhit szerint ezzel a módszerrel a nyakukat nyújtják, a nyakcsigolyáik közötti távolságot növelik, ezzel szemben a gyűrűk valójában a lányok, nők kulcscsontját feszíti lejjebb, ami kissé még bordáikat is deformálja. Emiatt keltik azt az illúziót, hogy a nyakuk lett hosszabb, ami miatt sokan zsiráfnyakúaknak csúfolják őket. Ennek az eljárásnak az a kockázata, hogy a gyűrűk alatt elsorvadnak a nyakizmok. Ha hirtelen meg kellene válniuk a gyűrűktől, az ékszer miatt deformált nyakuk, sorvadt izmaik iszonyatos fájdalmakat okoznának viselőiknek a hétköznapokban. Csakhogy eszük ágában sincs leszedni a gyűrűket, ennek pedig több oka is van. Ha csak a szikár tényekre vagyunk kíváncsiak, akkor érthetetlennek, sőt egyenesen barbárnak tűnhetnek ezek a szokások egy nyugati szemlélő számára. De ha a társadalmi kontextust, a hagyományokat és a hagyományok mögött megbújó gyakorlatias okokat is megismerjük, akkor más megvilágításba kerül ez a szokás.

Létfenntartás és tudatosság a hagyomány mögött

E tradícióval kapcsolatos kutatások arra világítottak rá, hogy számos okra vezethető vissza ezeknek a nyakékeknek a viselése. Az egyik ilyen kézenfekvő ok az ékszerek anyagában keresendő. A gyűrűk ugyanis nem csak rézből, hanem aranyból is készülhetnek, ami a család anyagi hátterét jelzi. A hosszú nyak emellett a szépség szimbóluma ezeknél a közösségeknél, sok helyen továbbá a gyűrűk a feleségek házastársukhoz kötődő hűségét jelzik. A Mianmar területén is élő népek körében folytatott kutatások rávilágítottak arra, hogy a nyakékek a nők védelmét is szolgálhatták, az Indokínában elterülő esőerdőkben élő tigrisek ugyanis óriási veszélyt jelentettek a helyi törzsekre. A tigrisek rendkívül hatékony ragadozók, akik a nyakuknál fogva igyekeznek végezni az áldozatukkal, mivel a nyaki véredények roncsolásával azonnal véget vethetnek a tápláléklánc alacsonyabb fokain elhelyezkedő élőlények földi tengődésének.

A nyakgyűrű hordása az életmódra is hatással van
A nyakgyűrű hordása az életmódra is hatással vanpengpeng / Getty Images Hungary

Egy másik elképzelés szerint a nyakat hosszabbnak láttató gyűrűk más törzsek számára visszataszítónak tűnnek, így kisebb az esély arra, hogy elrabolják a közösség nőtagjait (ez utóbbi nézet még akkor is megállhatja a helyét, ha nehéz elképzelni, hogy a törzsek történetének egy pontján valaki megáll a falu közepén, és azt mondja: na ebből elég, hölgyeim, mostantól hosszú nyakatok lesz!)

A Dél-Afrikában és Zimbabwe területén élő ndebele törzs tagjai dzilának hívják a főként rézből készült nyakéküket, amit házas nők hordanak, de korábban férfiak is viselték. A gyűrűk száma ezeknél a törzseknél is a gazdagságot, státuszt, illetve a nő életkorát jelzi. Csakhogy minél nagyobb a gyűrűk száma, annál nehezebb a nyakék, súlya elérheti akár a 4-5 kilogrammot is.

A ndebele törzs nyakgyűrűit ötvösök készítik, akik a megrendelő méretére igazítják a munkákat, amit sok esetben szofisztikált motívumokkal díszítenek. Mivel ezek a gyűrűk nagyon drágák, sokszor az új generációk is megöröklik őket. A ndebelék azt tartják, hogy a nyakgyűrűk viselését őseik írták elő, emiatt hiába lehet kényelmetlen a viselése, a törzs tagjai mind a mai napig ragaszkodnak hagyományaikhoz, a gyűrűk és a hozzá tartozó különleges öltözetek viseléséhez. Az elmúlt években viszont a globalizáció és nyugati világunk dekadens kényelme elérte a fiatalokat, így a rézgyűrűket többen műanyagra cserélték a biztonságosabb és kényelmesebb viseletért.

Élet a gyűrűkkel

A nyakékek – legalábbis az ázsiai törzseknél – nem alkotnak egy teljes gyűrűt, az esetek egy részében nyitottak, de döntő többségük egy teljes spirálból áll. Ha valaki hasonló gyűrűk viselésére adná a fejét, jobb, ha pár tényezőt figyelembe vesz. Például, ezeknek a nyakékeknek a hordása nemcsak a kinézetet, hanem a teljes életmódot megváltoztatja. Vegyünk csak egy egyszerű példát, a vízivást. Mivel a gyűrűk miatt nem lehet a fejet hátra dönteni, ezért az iváshoz feltétlenül szükség lesz szívószálra. A gyűrűk ezenfelül fel tudnak forrósodni, illetve ki is dörzsölhetik viselőjük állát, ami miatt kenőcsöket vagy puha ruhát kell használniuk a sebek kezelésére vagy az irritáció megelőzésére.

Ha a cikk meghozta a kedvedet a nyakgyűrű viseléséhez, vagy csak elutaznál, hogy megnézd Thaiföld érdekességeit, olvasd el következő cikkünket is! 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek