Nem humbug, valóban boldogabbak az emberek karácsonykor a kutatók szerint

GettyImages-1284208186

Dán és japán kutatók vizsgálták meg, milyen hatással van a karácsonyhoz kötődő képek felvillantása az emberi agyra. Kiderült, miért boldogabbak ünnepekkor az emberek, és hogyan lehet megkedvelni a karácsonyt azoknak, akik eddig nem szerették.

Rengeteg történet szól a karácsonyi csodáról, szeretetről és boldogságról. Vannak, akik már októbertől a karácsonyt várják, és akkor kezdik el feldíszíteni a lakásukat. Ha ezek nem győztek meg, hogy a karácsonynak igenis van varázsa – maga a boldogság –, vess egy pillantást a karácsony köré épült rendkívül sikeres bizniszre: a kevésbé jó, de karácsonyi tematikájú filmek is fogynak, mint a cukor, karácsonyi pulóverektől roskadoznak a boltok fogasai, és minden üzletben már jó korán, novemberben elkezdenek karácsonyi dalokat bömböltetni.

Ha még ez sem győzött meg, nézzük meg, mit mondanak a kutatók és a pszichológusok a karácsonyi hangulat létezéséről.

A karácsonyi boldogságot az agyban keresték a kutatók
A karácsonyi boldogságot az agyban keresték a kutatókJohner Images / Getty Images Hungary

A karácsony és az agy

Egy dán kutató, Brad Haddock azt találta 2015-ös kísérletében, hogy a karácsonyi képek felvillantásának hatására felvillan az agy első része az MRI képén azoknál, akik ünneplik a karácsonyt. Haddock azt nyilatkozta az Insidernek, hogy a boldogság mennyiségét nehéz ugyan megmérni, de a kutatásának eredménye egyértelműen annak bizonyítéka, hogy a karácsonyi képek asszociatív módon hatással vannak az érzelmekre.

Ha tehát boldog karácsonyi emlékei vannak valakinek, a karácsonnyal összeköthető dolgok boldogságot fognak kiváltani belőle.

Ugyanezt mondja dr. Justin James Kennedy pszichológus is a Psychology Todayben, egy japán kutatásra hivatkozva. A japánok egyszerre használtak MRI-képeket a résztvevők agyáról, és egy boldogság mérő kérdőívet. Az agy prekuneusz nevű részén fedeztek fel aktivitást a karácsonyi képek hatására, amely területet az örömmel, izgatottsággal és az életcéllal köti össze a tudomány.

Boldog berögződések

A legtöbb pszichológus is, akit megszólaltatott az Insider és a Psychology Today cikkét író dr. Kennedy, abban ért egyet, hogy a legfőbb oka annak, hogy boldogságot ébresztenek az emberekben a karácsonyi képek, ételek, dalok és egyéb karácsonyi kellékek, az, hogy a legtöbb embernek pozitív élményi voltak gyerekkorában és életében a karácsonyról. Ezek a pozitív életélmények bukkannak elő asszociatív módon a karácsonyi dolgok kapcsán, ez okozza az örömüket.

Ha nem szereted a karácsonyt

Azoknak sem kell csüggedniük, akiknek korábban nem volt kellemes a karácsonyitapasztalat-tárházuk, dr. Kennedy szerint ölelésekkel lehet javítani a hangulatunkon. Ugyanis oxitocin, a szeretet- és kötődéshormon termelődik a szervezetben, amikor egy szeretett személytől kap ölelést valaki. Továbbá érdemes elkezdeni tudatosan gyűjteni a pozitív karácsonyi élményeket, és azokra a karácsonyi tevékenységekre koncentrálni, amelyek boldogságot okoznak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra